beti_h
Obrywanie nic nie pomoze ta cebula z kwiatostanem jest twarda ja to nazywam odpad.. trafia się tylko niewiele sztuk msk83
Zwróć uwagę czy nie ma białego nalotu na szczypiorze bo wtedy trzeba prykać przeciwgrzybowym opryskiem
Pozdrawiam Teresa Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
juda pisze:beti_h
Obrywanie nic nie pomoze ta cebula z kwiatostanem jest twarda ja to nazywam odpad.. trafia się tylko niewiele sztuk msk83
Zwróć uwagę czy nie ma białego nalotu na szczypiorze bo wtedy trzeba prykać przeciwgrzybowym opryskiem
Kiedy załamywać szczypior na cebuli? Słyszałem ostatnio że na Jana trzeba była ale czy to nie za wcześnie? Ktoś ma jakieś doświadczenie. W tamtym roku nie łamałem wcale i potem rosła i rosła a w zimie słabo się przechowywała. Ale może nie dlatego, sam nie wiem.
Chciałbym spróbować z cebulami z rozsady ale nie wiem jakie wybrać, to znaczy chyba zdecyduje się na exhibition z powodu na dużą wagę i jako wczesną ( ponieważ na przechowywanie chyba się nie nadaje ) ale chciałbym jeszcze jakąś na przechowywanie i zimowe spożycie. Zawsze kupowałem dymkę to tylko Wolska i Wolska. Ale może jest coś lepszego do wychodowania z nasion? Poleccie mi jeśli możecie
Paweł:
Exhibition musisz zużyć do grudnia, do dłuższego przechowywania się nie nadaje.A co do zwykłej nie mam zdania. Nie siałem aż do tego roku wspomnianą Wolską.Przyznam że się udała chociaż było jej mało wsadzone i jak do tej pory przechowuje się dobrze.
pawelp1320 Exhibition nie jest wczesną odmianą choć oczywiście uprawiając ją z rozsady będziesz miał wcześniejszy zbiór niż z siewu bezpośredniego do gruntu.Warto poszukać nasion tej odmiany już zaprawionych przez producenta lub firmę rozprowadzającą nasiona.Uwzględnij, że ze względu na wyjątkowo łagodny smak tej cebuli spożywa jej się znacznie więcej niż tradycyjnych odmian więc warto jej posadzić więcej. Zamiast Exhibition może być też odmiana Globo.