Mój ogród przy lesie.
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród przy lesie.
Tajko, leczę obolałą duszę oglądając Twoje piękne rośliny....
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie to jest problem z glicynią.kogra pisze: Potwornie duży krzaczor, który kwitnąc wyglądał bosko.
Ale po kwitnieniu z pewnością nie był ciekawy.
Jak kwitnie wygląda niesamowicie a potem tylko zielsko...
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z tego, co wiem, glicynia zakwita dużo szybciej, gdy jest szczepiona, za taką warto pochodzić 

Witaj, Tajko, skoro u Ciebie rozgorzała dyskusja o wisterii, to i ja wtrącę swoje trzy grosze
Miałam kiedyś wisterię i to taką szczepioną, kwitła mi bardzo szybko, kwiaty nie przemarzały (tez jestem z Lublina). Ale chcę przestrzec, to naprawdę bardzo ekspansywne pnącze, nie podejrzewając aż tak bujnego wzrostu posadziłam ją w złym miejscu, oplotła wkrótce wszystko dookoła, czeresnię, orzecha, nie dawało się ściągnąć gałęzi z drzew, trzeba było ciąć. Postanowiłam ją przesadzić, mimo że była spora, przycięłam, przesadziłam, przyjęła się. Natomiast z tego miejsca, w którym rosła wcześniej jeszcze długo od korzenia odrastała, oj to była walka
Jest piękna, ale musi mieć duuużo miejsca....

Tajko, a jak się ma twój piękny różany łuk po zimie?
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Bożenko- witaj w moim ogrodzie.
Dziękuję za miłe słowa. :
Grażynko- dziękuję Ci za cenne rady.
na pewno skorzystają wszyscy,którzy mają glicynię u siebie, lub noszą się z zamiarem zakupu.
Ja niestety nie mam już tyle miejsca, żeby ją ładnie wyeksponować, no i ten klimat u mnie.
Andrzeju,- no wiesz...jaka cena,taka wielkość rośliny, ale podobno szybko rośnie.
Zenku- jesteś nieoceniony.Dziękuję za zdjęcie Fotergilly i wiadomość o jej zakupie.
Jaki piękny, okazały krzew.Miałeś farta, że trafiłeś na nią.Powiesz gdzie ją kupiłeś, czy w Lublinie? :
Grażynko- dziękuję.
Dalu- Twoja glicynia jest piękna i jak ją widzę, tomam nieodpartą ochotę kupić.
Ale niestety mało miejsca i te mrozy zimowe i przymrozki wiosenne studzą mój zapał.
Tej zimy zmarzły mi pąki kwiatowe na magnolii,nektarynie, nawet pospolite forsycje wypuszczają same liście.Byłam dzisiaj na działce i powoli dochodzę do siebie.
Marysiu- Witaj.
Bardzo dziękuję za miłe słowa.
Ty masz także wspaniałe kwiaty w ogrodzie , także piękne koteczki.
Andrzeju- po przekwitnieniu liście glicyni takze są dość ładne, no i mogą np. dawać cień w upalne dni.
Bożenko- dziękuję.
Aniu DS- dziękuję.
Marto- witaj w moim ogrodzie
. Z tego co piszesz, to nieźle Ci dała popalić Twoja glicynia.Stworzyłaś jej zapewne wspaniałe warunki do rośnięcia.Jeśli chodzi o przemarzanie, to muszę Ci powiedzieć, że w Lublinie i okolicach jest o wiele łagodniejszy klimat, niż u mnie bliżej wschodniej granicy, gdzie nawet forsycje mi przemarzły i nie kwitną.
Izo- Róża przy łuku przetrzymała zimę , jeszcze pod koniec lutego miała zielone pędy, a zmarzła dopiero w marcu.Teraz muszę czekać do drugiego roku na kwiaty, pod warunkiem, ża ją okryję na zimę.

Dziękuję za miłe słowa. :
Grażynko- dziękuję Ci za cenne rady.

na pewno skorzystają wszyscy,którzy mają glicynię u siebie, lub noszą się z zamiarem zakupu.
Ja niestety nie mam już tyle miejsca, żeby ją ładnie wyeksponować, no i ten klimat u mnie.

Andrzeju,- no wiesz...jaka cena,taka wielkość rośliny, ale podobno szybko rośnie.

Zenku- jesteś nieoceniony.Dziękuję za zdjęcie Fotergilly i wiadomość o jej zakupie.

Jaki piękny, okazały krzew.Miałeś farta, że trafiłeś na nią.Powiesz gdzie ją kupiłeś, czy w Lublinie? :
Grażynko- dziękuję.

Dalu- Twoja glicynia jest piękna i jak ją widzę, tomam nieodpartą ochotę kupić.
Ale niestety mało miejsca i te mrozy zimowe i przymrozki wiosenne studzą mój zapał.
Tej zimy zmarzły mi pąki kwiatowe na magnolii,nektarynie, nawet pospolite forsycje wypuszczają same liście.Byłam dzisiaj na działce i powoli dochodzę do siebie.

Marysiu- Witaj.

Andrzeju- po przekwitnieniu liście glicyni takze są dość ładne, no i mogą np. dawać cień w upalne dni.

Bożenko- dziękuję.

Aniu DS- dziękuję.

Marto- witaj w moim ogrodzie

Izo- Róża przy łuku przetrzymała zimę , jeszcze pod koniec lutego miała zielone pędy, a zmarzła dopiero w marcu.Teraz muszę czekać do drugiego roku na kwiaty, pod warunkiem, ża ją okryję na zimę.

- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Tajka Fotergillie kupiłem w sklepie ogrodniczym na Choina /obok dawnej WOKI/ ,zostało tam jeszcze parę krzewów. Jeżeli się pospieszysz to masz możliwość kupna.
Pozdrawiam Zenek
Witaj Tajko, superaśne foteczki a tulipany cudowne
U mnie dopiero zaczynają się otwierać.

- Tajka
Zenku- bardzo Ci dziękuję.
Marcinie- dziękuję bardzo, u mnie także zakwitają dopiero botaniczne tulipany.

Marcinie- dziękuję bardzo, u mnie także zakwitają dopiero botaniczne tulipany.

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Urzekła mnie ta biała miodunka, wygląda tak delikatnie. Barwinka mam bardzo dużo -zawsze wyczekuję jego kwiatów. Runiankę masz bardzo okazałą 

- Tajka
Witaj Aniu-
Dziękuję Ci bardzo, dzisiaj popracowałam sobie w ogrodzie, oszacowałam straty mrozowe i nornicowe.Zmarzła mi magnolia, nektaryna,róże pienne do granicy śniegu, ale żeby forsycje? 

- Tajka

Ciemierniki jeszcze kwitną i jagoda kamczacka.

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Piękna wiosna już u Ciebie .Ja czekam na zamówione ciemierniki.