Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

AAleksandra pisze:W tym i roku mój debiut przypadł na sadzenie pomidorów pod folią. Mam pytanko : czy kwitnącym teraz kwiatom należy pomóc w zapylaniu, czy pootwierać drzw i okienko i czekać na owady zapylające ?
.
Ja jestem niecierpliwa i miałam kawałek króliczego futerka, taki 2cm/2cm i zapylam ręcznie.Jak przelecę w pogodny dzień po kwiatkach to na drugi dzień okwiat już się stula. Widzę,że wszystko szybciej się odbywa.A w następnym dniu już kwitną nowe kwiatki. Oczywiście same też zapyliły by się ale była tylko deszczowa pogoda więc pomyślałam ze nie ma na co czekać.
Jak nie chcesz zapylać to potrząsaj konstrukcją tunelu, pyłek sam poleci.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Suzano. A gdyby tak pędzelkiem ? Konstrukcja tunelu raczej solidna i trzesienie nie wchodzi w grę. Może zrobię "wiatrak" rękami :;230 i zamieszam powietrze wraz z pyłkami (jeżeli o to chodziło)
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

można pomidory hormonizować betoksonem bardzo przyśpiesza wzrost owoców i dojrzewają o tydzień wcześniej .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

SUZANA napisała:

Obawiam się że prędzej konstrukcja tunelu się rozleci niż pyłek przeniesie się z pręcików na słupka . ;:223

Wystarczy mocniej poruszyć, zatelepać za pęd pomidora.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Tadeuszu, podniosłeś mnie na duchu :D Pomidorkami mogę ciut pomachać. Gdyby mój ślubny zobaczył jak telepię tunelem, juz nic by dla mnie nie zmontował :;230

Dziękuję Epokom, ale jestem za tradycyjnymi metodami zapylania, bez dopalaczy :;230 Każdy środek o takim niezrozumiałym działaniu trochę mnie przeraża. Dziesięć dni czekania, to nie tak dużo . Dam radę.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
x-suzana

Post »

tadeusz48 pisze:SUZANA napisała:

Obawiam się że prędzej konstrukcja tunelu się rozleci niż pyłek przeniesie się z pręcików na słupka . ;:223

Wystarczy mocniej poruszyć, zatelepać za pęd pomidora.
Tadeuszu, ja mam sznurki przywiązane do konstrukcji z drutów żebrowanych pospawanych, więc jak lekko poruszam to tunel stoi a pomidorki lekko ruszają się i tak to sobie wyobrażałam ale niech każdy patrzy jakie ma możliwości :D
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Suzano. Moje pomidorki nie są podwiązane do konstrukcji tunelu i trzęsienie nic by nie dało :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

zaletą hormonizacji jest także:owoce są o około 30% większe,oraz nie mają nasion i przez to są bardziej mięsiste (po prostu rosną jakby miały urojoną ciążę bez zapylenia,a co do szkodliwości to roślina ma długi czas żeby zneutralizować ,homeopatia dla ludzi jest bardziej szkodliwa , a stosują).Dobrze także hormonizować ostatnie grona ,to wtedy zdążą urosnąć przed przymrozkami .
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Dzisiaj zrobiłam "napad" na tunel: wyplewiłam, zruszyłam ziemię, poobrywałam wilki i trochę pączków, bo niektóre grona miały ich strasznie dużo. Jest już dużo małych pomidorków - wielkości wisienki. Teraz tylko trochę słońca i będzie pycha ;:92
Pozdrawiam, Monika
x-suzana

Post »

AAleksandra pisze:No właśnie Suzano. Moje pomidorki nie są podwiązane do konstrukcji tunelu i trzęsienie nic by nie dało :wink:
A takiej możliwości nie wzięłam pod uwagę ale na szczęście wszystko wyjaśniło się. :D
stanley1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2010, o 15:30

Post »

Naczytałem się na forum o dobroczynnych właściwościach gnojówki z pokrzyw i postanowiłem "czemu nie?!"
Mógłby mi ktoś podać sprawdzony 'przepis' na taką miksturę? Bo z tego co wcześniej przeczytałem, każdy to robi trochę inaczej.
Ile pokrzyw na jaką ilość wody? Ile dni moczyć/kisić? Podlewać rozcieńczoną (jeśli tak, to w jakich proporcjach)?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Kilogram pokrzyw zalac 10litrami wody, odstawic w cieniu na 2 tyg, codziennie mieszac, jak przestanie sie pienic to miksturka gotowa. Podlewac rozcienczona w stosunku 1 do 10. Swietna sprawa....tylko ten zapaszek ;:224
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

mam koralika na balkonie,ale przegapiłąm moment i chyba jeden wilk urósł bardzo.tzn,wierzcholek wygląda jakby rozchodził sie na dwie strony.na tym mniejszym( wilku?) jest 4-5 liści i grono nie kwitnące jeszcze. Co teraz zrobić,chciałam roślinę puścić na 2-3 pędy więc mam zostawione na samym dole wilki,ale tamte są jeszcze malutkie (1-2 listki).czy zostawić ten wysoki wilk,czy oderwać go mimo że taki duży?
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Rybka pisze:Kilogram pokrzyw zalac 10litrami wody, odstawic w cieniu na 2 tyg, codziennie mieszac, jak przestanie sie pienic to miksturka gotowa. Podlewac rozcienczona w stosunku 1 do 10. Swietna sprawa....tylko ten zapaszek ;:224
Jak często podlewasz gnojówką?
x-suzana

Post »

Wanderko, pisała tu na forum kozula albo gienia, że zostawia ten wilk pod pierwszym pąkiem bo on rośnie najsilniej, sama zaobserwowałaś że tamte wilki niżej położone są o wiele mniejsze a ten już ma kwiatostan.
Ja właśnie ten wilk pozostawiałam na drugi pęd.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”