Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Oleńko piękny taras ja tam chcę oglądać Twoje śliczne lilie ;:108 :D
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu ależ cudownie u Ciebie na tarasie ;:138
lilie ślicznie się prezentują jak modelki :D
Miłego popołunia ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Jadziu, z kwasolubami szykują się nawet dwie rabatki. Jedna z Rh a druga z borówkami amerykańskimi. Już mnie borówki kuszą. W pobliskim sklepie stoją sobie pięknie w doniczkach i w dodatku mają już zielone owoce.

Aniu , dzięki. Taras to taki dodatkowy pokój na świeżym powietrzu. Myślałam żeby zamieść tam markizę, ale kąt padania słońca jakiś dziwaczny i markiza chroniłaby tylko przed deszczem. Dobre i to.
Lilie mają być takie ogromniaste, ale uwierzę jak zobaczę . To jest ich pierwsze kwitnienie, ale i tak wpadam w zachwyt (trochę nieskromnie), ale można je porównać ze storczykami , a na dodatek ślicznie pachną.

Izo, dziękuję za taras? staram się, bo to jest miejsce na poranną kawkę w wolnym dniu. Lubię otaczać się kwiatami. A to zielone z długimi liśćmi, to kwiat domowy kliwia pomarańczowa. Na czas lata wystawiam ją na taras.
Róże pryskałam tylko wodą z mydłem zmieszaną z przefermentowanymi pokrzywami. Gołe nie są, ale liście robią się ażurkowe. Jakiś szkodnik się za nie zabrał, choć gołym okiem nic nie widać.

Basiu, kawka na tarasie to jest to. Jak pogoda dopisuje, to i obiadek tam wcinamy.
Moje lilie także Lilypolu, więc to prawda, że takie wielkie rosną. Już się cieszę, że poletko liliowe za rok, może dwa , zamieni się w las liliowy.

Adrianno, jak już wspomniałam lilie z lilypolu. Łatwo ich znaleźć w Internecie. Na all też sprzedają. Jeżeli chciałabyś, to prześlę na pw namiary na nich. Z wrocławskimi sklepami ogrodniczymi bywa różnie. Czasem w padam do Castoramy lub Obi, ale raczej nic tam szczególnego. Wiosną w Castoramie zakupiłam piekne wrzośce, ale wytrzymały chyba z dwa tygodnie i kaput. Najczęściej kupuję tak przy okazji w rodzinnym sklepie przy wjeździe do Selgrosa (w Długołęce) . Nie zawsze potrafią podać nazwę dokładną rośliny, ale czasem trafia się ciekawy okaz. Choć zależy to od potrzeb kupującego. Ja tam trafiłam na ciekawą piwonię, jodłę hiszpańską, była też yuka w paski. Ostatni mój zakup tamtejszy, to irys o pasiastych liściach. Zaraz wstawię fotkę.

Stasiu, dziękuję. Zaraz wybieram się na taras poczytać książkę. Zrobiło się chłodniej i troszeczkę muszę odsapnąć po pracy. A następne lilie pokażę.

Dzidziu, tak właśnie podchodzę przy fotografowaniu lilii, jak do modelek. Muszę przy tym komicznie wyglądać. Przybieram nieraz dziwaczne pozy, aby ?złapać? kwiat pod odpowiednim kątem. Sąsiedzi pewnie już się przyzwyczaili do moich poczynań z aparatem. Poszukam zaraz mojego ujęcia tarasu.

Obrazek Obrazek

A teraz irysik. Niedawny zakup:

Obrazek

A teraz kwitnące :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to Avocado wyhodowane z pestki:
Obrazek
Rezeda wonna:
Obrazek

A teraz lilijki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec liliowiec i maciejka. Pozdrawiam Was serdecznie, życząc miłego wieczoru wśród treli ptaszków i zapachu kwiatów.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne lilie i liliowce ,ale najbardziej boleję nad maciejką . Całą paczke wysiałam i nie mam ani jednej roślinki . Tak uwielbiam jej zapach . Wszystko zniszczyły deszcze . Piekny tarasik Olu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ja wysiałam chyba cztery opakowania maciejki i troszeczke tylko wzeszło, ale i to cieszy.

A teraz moje doniczkowce:

Widoczek pomidorków w folii. Na początku i obecnie :

Obrazek Obrazek Obrazek

I goszek bylinowy .Okropnie się rozrasta

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

kochana ty masz busz pomidorowy ale dla mnie to raj,,,,,,,,,,,,,,,,,, a tak w ogóle to pięknie masz lilie prześliczne no i zazdroszczę doniczkowych na działce nie da rady tego utrzymać
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Olu :D
Dawno nie pisałam, ale teraz nie sposób wyrazić zachwytu nad Twoją kolekcją lilii!! Taras też w moim guście :D
Serdecznie Cię pozdrawiam ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Wspaniały taras ,a lilii mnóstwo i co jedna to piękniejsza.. :shock: ;:138 ;:138 ;:138
Twoja maciejka pięknie kwitnie ,a moja w szafie ,chyba nie zakwitnie ;:224 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Oj piękny pomidorowy gaj u mnie takich nie doświadczysz . No cóż folia to folia a nie na gródku . Jak się nie ma co się lubi ;:224 ..... Piękne kompozycje tarasowe
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz bardzo ładne pelargonie i lilie tyle gatunków ,ale Olu chciałam się zapytać o awokado w jakiej temperaturze trzymasz to w zimie bo rozumiem ze przez zimę już miałaś ,też chcę posadzić pestkę tylko czekam żeby wyschła a może dasz mi wskazówki jak chodowac od posadzenia do jakiej ziemi. ;:196
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Witaj .Bardzo mnie zaciekawiła roślina rezeda wonna .Nazwa jakby znana a widzę ją pierwszy raz ,czy to bylina .Okazała kolekcja lilii tyle kolorów i kształtów ,tylko pozazdrościć .Kwiat jukki na tle niebka jakiś eteryczny ;:170 ,jakby nietutejszy .Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Olu no dałaś czadu z liliami :roll: śliczne ;:138
Pomidorki mniam, mniam :wink:
Doliczkowce jest co podziwiać :tan
czy ta różyczka w doniczce to miniaturka :?: ślicznie wyglada
moje miniatrurki w doniczkach w tym roku chorują :(
myślę że były już zarażone ale kuruje je kuruje :P
w zeszły roku naokrągło mi kwitły :heja
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Mama Ani
1000p
1000p
Od: 17 cze 2009, o 14:40

Post »

Witaj Olu często zaglądam ale nie pozostawiam śladu. W namiocie rzeczywiście pomidorowy busz - troche za ciasno im powinnaś oberwać troche pedow bocznych. Ja juz konsumuje pomidorki z pod folii. Rezeda wonna nie wzeszła mi bardzo żałuje. > natomiast maciejka kwitnie niezawodnie i zapach na cały ogrod. :roll:
Pozdrawiam Stasia Stasi ogród
Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak te pomidorki zechcą dojrzeć w ilości jaka się zapowiada, to będę miała nie lada kłopot z ich przerobieniem na przetwory.
To jeszcze nie wszystkie doniczkowce. Właściwie miałam ograniczyć ich liczbę, bo wieczorne bieganie z konewką jest czasochłonne, ale jakoś tak samo wyszło.. Oj na działce nie da rady zagwarantować przetrwania doniczkowcom, szczególnie w takie upały.

Moniu, napiszę nieskromnie, że i ja ciągle jestem pod urokiem liliowych piękności. Już się pogubiłam w ich nazwach. Cebul lili kupiłam chyba z 50 szt. Nie wszystkie w tym roku udało się doprowadzić do szczęśliwego kwitnienia. Jest nadzieja w przyszłym sezonie. Pewnie mnie znowu zaskoczą swą urodą.
Nad tarasem ciągle pracuję. Choć po kilku latach użytkowania zaczęły odłazić płytki na jego krawędziach. Nie ma komu się zabrać za tą małą reperację. Marzy mi się jeszcze markiza?

Obrazek

Jolu, to ja jestem pełna podziwu nad Twoimi liliami i nie tylko. W zasadzie masz u siebie już tyle różności, że niejeden ogród botaniczny mógłby pozazdrościć.
Maciejka w szafie?.nie będzie pachniała tak jak w ogrodzie, oj nie

Jadziu, pierwszy rok u mnie pomidorki pod folią. Te, które się nie zmieściły posadziłam do gruntu. Z folii są dwa, może trzy razy wyższe, ale w jednakowym stadium rozwoju. I tu kwiaty z niewielką liczbą zawiązanych pomidorów i w gruncie tak samo. Zupełnie nie rozumiem. Myślałam, że z pod folii będę miała plony znacznie przyspieszone

Obrazek Obrazek Obrazek

Stasiu, w tym roku z dwóch pelargonii jestem szczególnie zadowolona. Z miniaturki o czerwonych kwiatach i chyba także miniaturowych kwiatach, różowej. Pierwszy raz na nie trafiłam i spróbuję je przetrzymać przez zimę.
Avokado (pestkę jeszcze wilgotną) wsadziłam do doniczki w styczniu tego roku (zaraz znajdę fotkę z lutego) i stała sobie na oknie poł-zach strona. Wystawiłam je na taras, ale tylko na jeden dzień, bo jednak słońce było za mocne i poparzyło liścia. Wróciło z powrotem na parapet. Ziemia w doniczce była taka zwykła do kwiatów doniczkowych. Teraz dodatkowo wsadziłam pałeczkę nawozową do kwiatów zielonych (nie kwitnących).

Obrazek

Aleksandrze, nasionka rezedy wonnej kupiłam w ogrodniczym. Siałam bezpośrednio do gruntu, bez szczególnych oczekiwań, że coś wyrośnie. Czytałam, że jest trudna do pozyskania rozsady i były drogie wczesną wiosną. Posiałam i ..wyrosła bez żadnych problemów. Niestety trochę mnie rozczarowała, bo spodziewałam się z racji nazwy, jakiejś szczególnie silnej woni. Nic nie czuję, ale może dlatego, że rośnie na brzegu rabatki liliowej i jej zapach nie może się przebić nad liliowy. Raczej rezeda nie jest byliną. Całkiem prawdopodobne, że wysieje się sama.
Juka przyciąga mój wzrok za każdym razem gdy jestem w pobliżu.

Obrazek Obrazek

Dzidziu, lilie jeszcze nie wszystkie się pootwierały. Jeszcze będę nimi was męczyć.
Różyczka (w doniczce) wylądowała w pękniętej misce tymczasowo, bo nie było rabaty pod róże i tak została ( na razie) dosadziłam do niej moją własnoręcznie wyhodowaną lobelię i kupną pelargonie. Taki dziwaczny zestaw ? Różyczka ma wysokości gdzieś z 30cm.Raczej taka średnia miniaturka. Prawdziwe miniaturki posadziłam do gruntu i nieźle się trzymają.
Obrazek

Stasiu (mamo Ani) witam Cię serdecznie. I mnie się wydaje , że ciut przesadziłam z ilością krzaczków tunelu. Trzymałam się zasadu : 50 cm odległości pomiędzy pomidorkami. Zdaje się, że i tak dałam im poszaleć. Obrywam wilki i niektóre dolne liście , ale to mój debiut tunelowy. W przyszłym roku się poprawię (podszkolę). Ciągle podglądam, czy są już jakieś oznaki czerwieni, ale jest niezmiennie zielono. Tylko ten pomidorowy zapach pod folią daje obietnicę przyszłych zbiorów?

Dzisiaj musiałam dać osłonę nad żurawkami. Takiego słońca by nie przeżyły.
Obrazek

Nasturcja wreszcie zakwitła a kobea obiecuje niebawem nowe kwiatki Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Juka Olu Ci pięknie zakwitła moja jeszcze się opóźnia może dlatego że była ranna ,a rezeda pachnie pięknie znam ją z czasów dzieciństwa ,ale niestety to roślina jednoroczna i raczej nie ma wzejść w przyszłym rokuObrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”