Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Jolu, nie takich mahonii nie mam i nic nie wiem o ich zimowaniu, niestety :(

Kalmio, szkoda Twojej fuksji; ja swoją przysypię kopczykiem z kory i musi jej to wystarczyć...

Olu, ponoć fuksje się łatwo ukorzeniają, więc próbuj!

Magdo, fuksje kiedyś były bardzo modne, potem zostały zapomniane, a teraz na nowo wracają do łask. Chodzi o te zwykłe, choć piękne, które hodujemy w doniczkach
Obrazek
Ta, o której teraz piszę, to jest zimująca w gruncie i przyznam, że wcześniej o niej nie słyszałam...

Majeczko, to mnie pocieszyłaś - jest więc nadzieja, że moja ślicznotka przetrwa zimę.

Mariuszu, ciekawe wobec tego, jaka fuksja rośnie u Ciebie; czy znasz nazwę odmiany?
A trzmieliny bardzo łatwo poddają się formowaniu, podobnie jak bukszpan.

Mariolko, to prawda z tymi kundelkami...Ja o tym wiem, Ty wiesz, ale ludzie są różni...Dlaczego tyle kundelków zapełnia schroniska?
A trzmielinkę zacznij od wiosny ciąć; będzie się ładnie zagęszczać!

Sylwek, ja myślę, że to będzie mieszanka cech tatusia i mamusi...

Elu, dobrze zrobiłaś; jeżeli nie ma zapotrzebowania na szczeniaczki nie ma sensu męczyć sukę ciążą i porodem, a potem denerwować się co zrobić z małymi...
A moja fuksja już posadzona, wygląda pięknie - jest taka delikatna...Przed zimą ją zabezpieczę i mam nadzieję, że przeżyje. A swoją drogą , to musi być piękny widok - fuksje rosnące na poboczach dróg, tak jak w Irlandii.

Izo, jeśli podoba Ci się formowany bukszpan, to łap za nożyce i tnij! Jeśli boisz się, że sknocisz - przygotuj sobie szablon, będzie łatwiej...Ale ja zawsze tnę "na oko".

Magdo, wiem, wiem, pamiętam, ale ciągle się waham...To ogromna odpowiedzialność.

Dzisiaj dokończyłam mój szpaler hortensjowy i wzięłam się za wykopywanie mieczyków. Przesadziłam jeszcze mojego małego jaśminowca na białą rabatę, trochę popieliłam (choć chwastów zdecydowanie mniej!) i ...miałam dosyć, tym bardziej, że było bardzo ciepło.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poproszę o fotkę hortensjowego szpaleru :!: :shock:
x-d-a

Post »

_oleander_, fotka będzie niebawem, a dzisiaj jeszcze takie różne wrześniowe widoczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byłam dzisiaj na wycieczce w Rzeczce - pięknej miejscowości położonej u stóp Wielkiej Sowy. Widoki przepiękne, tym bardziej, że pogoda była cudowna. Daleko (wysoko) nie doszliśmy, ale towarzyszył nam Ptyś, który raczej nie należy do psów wędrownych, więc musieliśmy zatrzymać się w schronisku "Orzeł" i stamtąd podziwiać widoki. A jest co :!:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zwykle piękne pejzażyki :-)

Też bardzo lubiefuksje - mam dwie rózne odmiany, jedną biało - czerwoną, drugą fioletowo - czerwoną, ale żadna nie kwitnie tak obficie, jak Twoje (co prawda, zaniedbałam je w tym roku :-( ) To prawda, że ukorzeniają się szalenie, sierpniowe pędy po dwóch tygodniach w szklance puszczają korzonki. Wdzięczne i niewymagajace rosliny...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu !
Psiaczki mnie rozbroiły kompletnie.
Przeurocze cyklameny dostrzegłam u Ciebie pod drzewem.
Podoba i się bardzo Twoj Dalu garnkowy zakątek z olkiem i podobnym towarzystwem.
Pozdrawiam. ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Dakuś, Winter Sun, powinna u Ciebie przeżyć bez osłony.
Moja kilkulatka, corocznie obrywała ostro pod okryciem,
az ostatniej zimy, przysypana śniegolodem, wyciągnęła korzonki.
Ona raczej do strefy USDA 7, no może 6a.
Ładny, atrakcyjny krzew ale trzeba go traktowac podobnie, jak wielkolistne trzmieliny.
Osłaniać, patulić i modlić się o ciepłą zimę! :;230
Cyklameny - wspaniałe!
Widoków górskich - nie zazdroszczę ! Ja raczej " ptysiowa" :lol: .
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj Dalu :) ach widzę, że Cię energia do pracy rozpiera... a ja jakąś stagnacje przechodzę... ale to może i dobrze... bo już czasem mnie męczy pogoń za roślinkami i ogrodem... on ma być dla mnie :)
Pieseczki przeurocze... tylko patrzeć jak rozrabiać zaczną :wink:
Roślinki od Ciebie ładnie się przyjęły, a i chciałam się zapytać o kolor bodziszka?
No i cóż więcej... jesień nadchodzi, ale w ogródeczku masz jeszcze ładniej... ale mi coraz bardziej wiosny brakuje...tzn tych kwiatów... jakoś najprzyjemniej jest wtedy :wink:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

A czy fuxje moge zimować w doniczkach, bez robienia sadzonek? Czytałem, że trzeba je przyciąć...

Mieczyki dojrzały już do wykopywania? Nie wiem, czy jeszcze czekać, az podrosną, liście mają całkiem zielone. Ale to miejsce by mi sie przydało :roll:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x_P-42

Post »

bishop pisze: Mieczyki dojrzały już do wykopywania? Nie wiem, czy jeszcze czekać, az podrosną, liście mają całkiem zielone. Ale to miejsce by mi sie przydało :roll:
Krzysiu, jak minęły 2-3 tygodnie od przekwitnięcia, łap za widły i do boju!
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fuksje mogą zimować, i to bez światła, bo tracą liście. W marcu trzeba przesadzić do dobrej ziemi i wystawić do światła.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś piękne widoczki schyłku lata, mnóstwo kolorów, cyklameny bajeczne :D Swietnie wygląda doniczkowy zakątek :D Ja również czekam z niecierpliwością na fotki hortensjowego szpaleru- bardzo jestem ciekawa efektu :D
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

:lol: :lol: :lol: "Takie różne, wrześniowe widoczki" bardzo mnie zainspirowały...i znacznie podkręciły moje poczynania
ogrodowe. Fajnie to działa, prawda? Ja zdecydowałam się na lilie. Bardzo trudno znaleźć w ogrodzie miejsce dla orientalnych! Posadziłam też kilka pustynników i trochę się martwię....:lol:
Fuksje to dla mnie zupełna egzotyka, chociaż przecież dosyć popularne są....W tym czasie cudownie "rozgrzewają"
klimat w ogrodzie. Pozdrowionka :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Daluniu, wrześniowe widoczki ... marzenie !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Dalu cudne te wrześniowe widoczki.
A powiedz mi proszę co za cudo pnie Ci się po drzewie na 1 chyba fotce??
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Dalu, u Ciebie jak zwykle piękne klimaty. Ciekawa jestem, jak zareagowały hortensje na przesadzanie... pogoda raczej im nie sprzyja :wink: A co porabia najmniejszy Pimpuś, już się zaprzyjaźnia z Ptysiem :?: :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”