Nowy ogród Jacka cz.2
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jacku, chyba zrozumiałam problem. Znalazłam dziś na jednej z sadzonek 1 kwiatek:-), ale tylko na tej gdzie jest ciągle słońce. Po drugiej stronie, gdzie słoneczka jest mniej roślina rozrosła się i tylko tyle. Złośliwa jest.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiesz co poradzic, a jednak poradziłeś ;) Zaczekam więc z tymi wykopanymi cebulkami i posadzę je razem z hiacyntami (tzn. w tym samym czasie
). Dziękuję! 
Nareszcie pokazałeś fragment ogrodu! Kiedyś też myslałam, czy nie zrobić ogródka ziołowego na planie koła ;) Ciekawa jestem, jakie rosliny tam posadziłeś i jak to będzie wyglądało, kiedy urosną

Nareszcie pokazałeś fragment ogrodu! Kiedyś też myslałam, czy nie zrobić ogródka ziołowego na planie koła ;) Ciekawa jestem, jakie rosliny tam posadziłeś i jak to będzie wyglądało, kiedy urosną

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witajcie kochani
Cieszę się z Waszej obecności
Ewo-Kocico, delosperma to dziecko słońca, na pewno będzie Ci kwitła, jak ją przesadzisz w słoneczne miejsce.
Tak Alu, kapusta ozdobna i komosa pięknie sie rozrastają i tworzą ładne kolorowe pasy. Szczególnie komosa - świetna roślina kolorystyczna
Witaj Cynthio
Truskawki można zjadać, bo jutro będą następne
Ogródek ziołowy celowo umieściłem najbliżej domu, żeby ładnie pachniało i ziólka były pod ręką. Już nie mogę się doczekać, kiedy to wszystko się rozrośnie
Dopiero teraz Janku, odkrywam znaczenie światła podczas fotografowania i uwielbiam robić takie zdjęcia o zachodzie słońca
Izo-Chatte, jeśli w czymś mogłem pomóc, to bardzo się cieszę
W ogródku ziołowym rosną wszystkie zioła, jakie posiadam, łącznie z hyzopem, tymiankiem, bylicami od Ciebie
Stwierdzam, że plan koła jest praktyczny i estetyczny. Rośliny ładnie wyglądają sadzone promieniście, łatwy też jest do nich dostęp.

Ewo-Kocico, delosperma to dziecko słońca, na pewno będzie Ci kwitła, jak ją przesadzisz w słoneczne miejsce.
Tak Alu, kapusta ozdobna i komosa pięknie sie rozrastają i tworzą ładne kolorowe pasy. Szczególnie komosa - świetna roślina kolorystyczna
Witaj Cynthio

Ogródek ziołowy celowo umieściłem najbliżej domu, żeby ładnie pachniało i ziólka były pod ręką. Już nie mogę się doczekać, kiedy to wszystko się rozrośnie

Dopiero teraz Janku, odkrywam znaczenie światła podczas fotografowania i uwielbiam robić takie zdjęcia o zachodzie słońca
Izo-Chatte, jeśli w czymś mogłem pomóc, to bardzo się cieszę

Stwierdzam, że plan koła jest praktyczny i estetyczny. Rośliny ładnie wyglądają sadzone promieniście, łatwy też jest do nich dostęp.
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Zdjęcia o zachodzie słońca super!
Jacku ja dopiero poznaję irysy,czy możesz mi napisać tak na chlopski rozum,
czym się różnią irysy holenderskie od bródkowych,czy syberyjskich?
Jacku ja dopiero poznaję irysy,czy możesz mi napisać tak na chlopski rozum,
czym się różnią irysy holenderskie od bródkowych,czy syberyjskich?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witajcie! Udało mi się dziś posadzić krzewy na nowej rabacie. Mają z czasem utworzyć luźny żywopłot - no za jakieś 5 lat, bo rośliny małe. Ale to nic, czas tak szybko leci, że to minie szybciej niż myślę
Zrobiłem też porządek z przymiotnem, które walało się po ziemi. Teraz podwiązane i zebrane w pęczek świeci jak żarówka
A poza tym kwitną kolejne dzwonki - brzoskwiniolistne i gargański. W ogródku ziołowym kwitnie tymianek i szałwia 'Vulcano' ale nie miałem czasu robić zdjęć
Aniu-Raczku, irysów jest sporo różnych gatunków, nie mówiąc już o setkach odmian. Różnią się budową, porą kwitnienia, wymaganiami. Co do budowy to irys bródkowy i syberyjski są kłączowe, a holenderski cebulowy. Irys bródkowy lubi sucho, holenderski musi mieć żyzną i wilgotną ziemię, a syberyjski podobnie jak luizjański, żółty czy japoński (innych nie mam) bardzo wilgotną - bagienną. Irys bródkowy ma największe kwiaty i jest wielokwiatowy; holenderski kwiaty mniejsze i pojedyncze, a syberyjski najmniejsze, ale za to potrafi ich być bardzo dużo.
Dzięki Gabrysiu, bardzo ładny ten przetacznik
Pelagio, sam już nie wiem, bo myślałem, że to przymiotno, ale u kogoś zobaczyłem go jako astra alpejskiego (nie u Ciebie?) więc chyba się pomyliłem.
Widziałem wczoraj piękne irysy holenderskie żółto-błękitne.
Jolllu500, dzięki
Ja truskawki wolę z rana na śniadanie, ale najważniejsze, że Ci smakowały ;:13 Wkrótce zaproszę na poziomki

Aniu-Raczku, irysów jest sporo różnych gatunków, nie mówiąc już o setkach odmian. Różnią się budową, porą kwitnienia, wymaganiami. Co do budowy to irys bródkowy i syberyjski są kłączowe, a holenderski cebulowy. Irys bródkowy lubi sucho, holenderski musi mieć żyzną i wilgotną ziemię, a syberyjski podobnie jak luizjański, żółty czy japoński (innych nie mam) bardzo wilgotną - bagienną. Irys bródkowy ma największe kwiaty i jest wielokwiatowy; holenderski kwiaty mniejsze i pojedyncze, a syberyjski najmniejsze, ale za to potrafi ich być bardzo dużo.
Dzięki Gabrysiu, bardzo ładny ten przetacznik

Pelagio, sam już nie wiem, bo myślałem, że to przymiotno, ale u kogoś zobaczyłem go jako astra alpejskiego (nie u Ciebie?) więc chyba się pomyliłem.
Widziałem wczoraj piękne irysy holenderskie żółto-błękitne.
Jolllu500, dzięki