Moja familokowa oaza spokoju cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jadziu, chwalisz mój ogród, ale mój w porównaniu do Twojego to pobojowisko. Masz piękne piwonie, marzę o takich, ja mam tylko 3 kolory i kupiłem 4 drzewiaste. Ale na ich kwiaty będę jeszcze musiał poczekać jakieś 3 lata. Ogólnie Twój ogród bardzo mi się podoba. Lubię taki busz roślin pieknie kwitnących.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

WITAM WSZYSTKICH serdecznie .

MARCINIE dzięki za odwiedzinki mojego buszu ,ale naprawdę nie wygląda to tak tragicznie . Lubię mieć roślinki ,które kwitną jedna po drugiej i żeby nie było pustego miejsca . Lubię też mieć swoje warzywa tak dla siebie . Marchewka jest tylko tak do schrupania na działce .

BASIU te pokrzywy to zależy jaka jest temperatura na dworze . Czasami szybciej przefermentują ,ale zapach też mają nieziemski brrrrr,ale za to darmowy nawóz . Dzisiaj znowu nazbierałam i do drugiej beczki póżniej to trzeba rozcieńczać 1:10 ,bo inaczej można popalić .

OLU już złożyłam Ci wizytę i cieszę się ,że już wróciłas . Wypoczynek należy się każdemu nie można ciągle w kieracie

EWO u nas dzisiaj truskawki były po od 3-4 zł za kilogram . Kupiłam tylko 1 kg i dobrze chociaż mnie kusiło ,bo byliśmy ze synową samochodem . Jednak dobrze zrobiłam ,bo z wyglądu były ładne i suche a za pół h już były mokre . Nie wiem czy w tym roku wogółe zrobię jakieś słoiki jak dalej będzie taka pogoda

BASIU - CYNTHIU dzięki za link spróbuję

Aguś nie ma sprawy tylko w odpowiednim czasie mi przypomnij . Tak po 15 sierpnia mi przypomnij ja już sobie wszystkie białe poznaczyłam .

ELŻBIETKO tyż sie raduja żech juz jes w doma . Wiysz wszyndzie jes dobrze ale nojlepi na moji zegrodce
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HALINKO mnie też to KALANCHOE bardzo się spodobało i nawet bym nie zauważyła gdyby nie synowa więc jej też kupiłam na DZIEŃ DZIECKA . Kupiłam sobie dzisiaj na bazarze storczyka plamistego trytomę i jeszcze 2 roślinki ,ale jak pójdę rano do ogródka to napiszę . Niestety mam dobrą pamięć ,ale krótką i nc na to nie poradzę . MARCINIE drzewiaste też mi się marzą od casu jak zobaczyłam je u PEONII ,ale cena mnie przeraża 60 zł.to trochę drogo chyba ,że kupię gdzieś taniej
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich odwiedzających . Pogoda jak na razie nie sprzyja pracom w ogrodzie . Rano poszłam pozbierać oślizglaki [,bo wieczorem znowu padał deszcz ]. Zrobiłam też obiecane fotki moich wczorajszych zakupów . Mszyce dalej atakują moje pomidory dzisiaj nawet zauważyłam na fasolce szparagowej [one ją uwielbiają ]. Więc znowu jak nawiedzona latałam ze spryskiwaczem ,aż mnie wygonił deszcz Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu z Twojego atku dobiegł zapach piwonii :D Więc przyszłam. I te róże.......śliczne.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Jadziu ,śliczne różyczki :D
Ciekawe czy u mnie mszyce padły po oprysku chemią :roll: ...już nawet do porzeczki się dobrały :evil:
Coś mi zjadło pół borówki...podejrzewam ślimory...plagi egipskie ,inaczej tego nie można nazwać :!:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam porannie Jadzieńko. Podziwiam Twoje róże i piwonie, nie mówiąc o innych roslinkach. Cieszy oczy jak wszystko kwitnie i rośnie. Ja swoje truskawki już mam od ponad tygodnia, ale są tak namoknięte, że nie mają smaku. Może późniejsze będą lepsze i zdążą dojrzeć a nie zgnić na krzakach. Również walczę z mszycą, szczególnie na bobie, było aż czarno. Na bobie czarno, na różach zielono, na porzeczkach białe mszyce - rozeznaj się we wszystkim. Potraktowałam je roztworem octowym, ale czy deszcz nie zmył nie wiem.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Witaj Jadziu, weszłam do ciebie od Basi-Cynthii, ponieważ absolutnie zauroczyła mnie peonia, którą Basi pokazywałaś.
Czy wiesz może, co to za odmiana - jest przecudna!!!

Obrazek

Twoje inne peonie również :) Ja szukam ciemnobordowej i jak znajdę, to pewnie się nie oprę.
Kupiłam odmiany "Bowl of Cream" i "Koningin Wilhelmina" - na zdjęciach wyglądały zabójczo (ceny zabójcze również)

Widziałam, ze kupiłaś Karla Rosenfelda, jak wysępię od małżonka aparat i porobie zdjęcia, pokażę Ci mojego Karla - śliczny jest i pachnie bardziej różą, niż peonią ;)
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Jak tak oglądam te peonie to nie mogę się doczekać kiedy moje 2 pąki pękną,jedna ma być biała ,druga coś z różu,ciekawe czy się sprawdzi :roll: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU witam cię w mojej oazie niestety nie znam nazw moich piwonii . Mam je już bardzo długo dostałam je kiedyś od szwagierki jeszcze jak miałam stary ogród . Wtedy to mi do niczego nie było potrzebne . Wpadnę do PEONII może się więcej o nich dowiem . Mam też żółtą ale muszę poszperać nazwy kwiatu jeszcze nie widziałam .Ciekawe czy w przyszłym roku zakwitną moje nowe nabytki
.
HALINKO ty nie narzekaj ,bo jak u mnie nie będzie to przyjdę podziwiać Twoje piwonie . A tymczasem musisz zadowolić się moimi .

KRYSIU ja rano wstaję robię kawkę i wybieram się na odstrzał . Biegam po tym ogródku ze spryskiwaczem a przewaga jest tych czarnych mszyc pod liściami na łodyżkach mam nawet wrażenie ,że po mnie też już chodzą . Mój M się ze mnie nabija . No ale cóż takie są uroki ogrodnika płacz a zarazem radość .

LIDZIU witam w moich progach . Podziwiajcie piwonie ,gdyż niedługo powiedzą pa pa do następnego roku

BASIU mnie już nawet zaczyna brakować sił ,ale nie dam im zeżreć moich podopiecznych . Ja moje nadal traktuję wodą z octem
Cieszę się z odwiedzin zawsze to miło mieć fajne towarzystwo . Czy ma ktoś może takiego storczyka i nagietka ,bo nie wiem jak się sprawują
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Jadziu, wiem, że trochę upierdliwa jestem z tymi pokrzywami, ale ile ich załadować na jaką ilość wody? Mam tendencje do przesady, więc nie chciałabym sobie spalić później roślinek. ;-D
Życzę wytrwałości i sił do walki z mszycami. Dziś znowu taka paskudna pogoda... :-(
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Ja robię na oko :roll: ,właśnie niedawno zalałam świeżą,też nie zastanawiając się nad proporcją,do pojemnika 20 litrowego włożyłam powyżej połowy pokrzyw i zalałam do pełna,dopiero przy podlewaniu stosuję proporcję na wiaderko ok 10 wody, litr gnojówki :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Jadzieńko, ta żółta różyczka jest cudna :roll: ...jak długo ją masz? Moje maluchy wsadzone jesienią mają ładne listki, ale pąków kwiatowych nie widać :cry: Zastanawiam się nad zakupem takiej w donicy...uwielbiam róże, ale niestety z miejscem w przydomowych krucho.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIU ja tych pokrzyw nie używam do oprysków tylko do podlewania . Ja po prostu pokrzywy wrzucam do beczki ,ile ich nazbieram i zalewam wodą a,a jak "pięknie zaczynają pachnieć " to rozcieńczam wodą 1;10 . Podlewam takim roztworem 1 raz w tygodniu jak dotąd jeszcze nic nie spaliłam . Baśka lepiej 10 razy pytać nic nie szkodzi zresztą możesz tutaj zapytać znawców TEMATU

GUCIU ta różyczka jest już u mnie 5 lat jak tylko dostałam ten ogródek . Kupiłam wtedy 2 i obie są NN
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Pamiętam forumowy przepis - kilogram pokrzyw rozdrobnionych na 10 litrów wody, 3 tygodnie kiszenia, co jakiś czas mieszać.
Roztwór 1:10 podlewanie, 1:20 opryski :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”