Wybaczcie, że tak dlugo nie odpisywałam, ale miałam problem z laptopem :roll Działał strasznie wolno a trochę to trwało zanim odkryłam, że cała pamięć zajęta była zdjęciami, no i musiałam poświęcić sporo czasu na ich porządkowanie.
Agnieszko, zwiewna roślinka to rutewka
THALICTRUM delavayi , dorasta do 1.5 m i jest zupełnie bezproblemowa. Mam ją już chyba 3 lata, troszkę się rozrosła.
Druga roślina, o którą pytasz to dzięgiel ozdobny
Angelica Gigas, roślina dwuletnia, niestety. Kupiłam wiosną sadzonkę, a teraz nie wiem czy się rozsieje, czy trzeba jej pomóc i zebrać nasiona. Też urosła ponad metr. Bardzo lubią ją owady, a nawet na szczycie kwiatu znalazłam ślimaka.
Teraz już przekwita
Nelu, ja posadziłam dzięgiel między truskawkami a fuksją i sobie radził

Nie wiem, kiedy się go sieje, chciałabym go znów mieć. Rutewka u mnie rośnie i zimuje bez problemu. Niebieskie strzępiaste to stokesia, kwiaty ma fajne, ale się pokłada.
A werbena to pewnie taka sama, tylko aparat czasem przekłamuje kolor. U mnie też trwają przekopki i wykopki

Sporo roślin, choć z żalem, się pozbyłam. Niestety, w małym ogródku musi być coś za coś

Wykopałam np. rozrośnięte hosty, podzieliłam i posadziłam do doniczek. Na ich miejsce pójdzie hortensja i małe rododendrony, które do tej pory rosły w doniczkach. Muszę też znaleźć miejsce na róże
Justynko,, Cafe jest jedną z najbardziej ulubionych moich róż

Znów ma pączki i mam nadzieję, że deszcz nie przeszkodzi im się rozwinąć. Ja róż też jeszcze się uczę, więc nie mów o gafie

I właśnie podejrzewam, że to może być Mary Rose. Mam ją już 3 lata, z jakiejś oferty gazetowej i dlatego nie ma nazwy.
Aniu, oj, wiatry wywiewają mnie z ogrodu

Właśnie znów zapowiadają wichurę na jutro

Tydzień temu wiatr połamal mi kilka lilii, postrącał kwiaty róż i przewrócił metalową lidlową pergolę, a kiedy próbowałam ją podnieść, rozleciała się na kawałki

I znów muszę myśleć o podporach do róż...
Mimo niesprzyjającej pogody, w przerwach między deszczami mogłam się jednak cieszyć kolorami w ogródku.
Nie zawiodły lilie, które dopiero teraz kończą kwitnienie
No i róże
Bonica kwitnie bez przerwy...
Rhapsody in Blue też...
Niektóre kwitną po raz pierwszy...
A takie malownicze niebo było wczoraj o zachodzie