PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

Damorko, u mnie ci sami goście bywają, no i latem jeszcze dudki, parka słowików i rudziki. Piękny to widok dudek z pędrakiem w dziobie.
Słoninka jest zjadana, kukurydzę tłukę młotkiem i sikorki ją zjadają. Groch rzepik i siemie zostają.
Kilka dni temu wystawiłam na taras zmielone siemię lniane (używam w kuchni zamiast panierki) i sikorki to zjadły. Spróbuję zmielić rzepik, może też polubią.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40

Post »

Dokarmiam zimą ptaki a ziarna kupuję w Centrali Nasiennej w Pruszczu Gdańskim. :) Kupuję worki słonecznika po 40 kilo i pszenicę 25 kilo. Wór słonecznika i pszenicy to ok 100zł, chyba niedrogo. Mniejsze ilości też sprzedają, mnie nie opłaca się jechać po parę kilo. Moje głodomory rozprawiają się z taką wielokilogramową porcją w miesiąc. Tak było ubiegłej zimy, jak będzie teraz - zobaczymy. Już od jakiegoś czasu ostro domagają się ziarenek. Sypię, nie żałuję maluchom. Słoninka tylko w ostrą zimę dla dzięcioła, sikory wolą słonecznik. ;:138
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to parę zdjęć z dzisiejszego wypadu nad Bałtyk.To stado różności na pierwszym zdjęciu też zgromadziło się w kolejce po sypane jedzenie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Sylwek piszesz ,że w Holandii dokarmianie ptaków jest takie popularne . Będąc w Danii podpatrzyłem fajny pomysł na mały biznes. Przy zejściach na plażę , tam gdzie ludzie chodzą na spacery , stoją małe budki gdzie za 5 koron można kupić torebkę jedzenia dla ptaków. I to nie tylko nad morzem. W Birkerod koło Kopenhagi jest jeziorko. I na ścieżce rowerowej dookoła tego jeziora stoi tych budek chyba pięć. Może by tak i u nas? Ciekawe czy by się przyjęło.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Znalazłam takie karmniki,ale nie wiem czy ptaszkom się spodobają.
http://rybyozdobne.pl/karmnik_na_sypka_ ... 1,503.html

http://anita24.salon24.pl/70386,zrob-to-sam-a
Ten mi się bardzo podoba,ale niestety nie mam takiej skrzynki.
W zeszłym roku zrobiłam wg podobnej idei,ale niestety nie jest niczym osłonięty i po opadach śniegu ptaki nie miały dostępu do pożywienia.
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p

Post »

Obrazek
Kto mi powie jaki drapieżnik u mnie poluje na wróbelki? :( Niewielki, wielkości może sroki, wrony? Nie bardzo strachliwy, przykleiłam nos do szyby, a on zajadał ze smakiem upolowaną zdobycz. :(
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie na sikorki poluje krogulec - wielkości gołębia. Siada na daszek karmnika :(
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

polanka pisze:Kto mi powie jaki drapieżnik u mnie poluje na wróbelki?
Wygląda mi na chlopczyka krogulca. Ale...
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

polanka pisze:Kto mi powie jaki drapieżnik u mnie poluje na wróbelki? :( Niewielki, wielkości może sroki, wrony?
Ornitolog (choćby amator :wink:) ze mnie żaden, ale Twój gość wygląda mi na samca krogulca. Pojawiają się przy karmnikach i polują na ptasią drobnicę. U mnie też bywa. Odkąd zobaczyłam ile miewa nieskutecznych podejść, żal mi się zrobiło drapieżnika. Też ptak, też głodny, poluje nie dla zabawy.
Polanko ;:168 , mi też smutno na widok zjadanego wróbelka :( ale nie mniej smutno byłoby mi, gdybym znalazła krogulca, który padł z głodu. Tak to sobie Natura obmyśliła, że krogulce nie żywią się słonecznikiem - mają inne zadanie.

O! widzę, że Piotrek też stawia na krogulca :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Jeżeli chodzi o krogulce to sprawa w rozróżnieniu ich płci nie jest wcale taka trudna. A chyba nawet najłatwiejsza wśród "drapoli". Samiec krogulca jest bowiem... prawie dwukrotnie mniejszy od samicy - która z kolei może przypominać dobrze "najedzonego" samca jastrzębia.
Tyle, że tutaj mamy nieco enigmatyczny opis Polanki. Między sroką a wroną różnica jest (wielkości). Tak więc jeżeli sroka to samiec a jeżeli wrona to samica "kregla".
Ponieważ mnie bardziej kolorystycznie pasuje samica - stawiam na nią.
Inne obrazki krogulca w tym wątku na str. 27, 32 i 39.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję za rozpoznanie. ;:180 Mój opis drapieżnika rzeczywiście do d.. :oops: ., ale na Was można zawsze liczyć. ;:138 Żal mi zjedzonego wróbelka, ale rozumiem prawa przyrody. Ubiegłej mroźnej zimy wykładałam mięsko dla drapieżników w miejscu gdzie koty sąsiada miały utrudniony dostęp. Odwiedzał nas myszołów, jak mi się zdaje. :uszy

Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli gatunek mamy z głowy.Pozostaje płeć , polanka masz może foto z przodu :;230 ?
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p

Post »

Obrazek
Pozować nie bardzo chciał, ale może to pomoże. Fotograf też ze mnie żaden, a i sprzęt nie bardzo.

Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

U mnie poluje podobny ptaszek, zidentyfikowany jako pustułka. Siedzi sobie tuż za sroką.

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Kto identyfikował ? Mimo, że srokę widać bardzo wyraźnie - tego z tyłu już nie bardzo.
Na pierwszy rzut oka powiedziałbym, że to młody myszołów. Dlaczego ? Ano dlatego, że pustułki raczej pod drzewami czy wśród krzaków (nieładnie bo to chyba róże) nie siadają. I przede wszystkim sroki to ich się raczej nie boją (szczególnie na ziemi) i je przeganiają. Natomiast "myszaka" to już raczej tak.
Oczywiście nieomylny nie jestem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Karpek, chyba znasz się na tym bardziej niż ja - czy u krogulców, poza wielkością, płci nie odróżnia też kolor upierzenia? bo gdzieś (nie pamiętam gdzie) usłyszałam/przeczytałam, że jedne są bardziej szare, drugie bardziej brunatne... I (może coś pokręciłam) dziewczyny są większe ... i bardziej idą :wink: w brąz?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”