W.o...Grzybach
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W.o...Grzybach
piękne zbiory grzybów ,ale najbardziej ci zazdroszczę kuchni nad którą suszysz grzybki , ja w tym roku suszę na kaloryferach ale jest zimno i się przepala a w tamtym roku gdy były grzyby to było gorąco a jak zrobiło się zimno to już nie było grzybów i nie miałam suszonych tylko mrożone . grzyby aby tylko było ciepło tak jak teraz to będą .. zresztą jest takie przysłowie że jak marny rok chlebowy to dobry grzybowy , w tym roku zboże nie obrodziło to grzybów jest dużo ..
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
gratulacje
wspaniałe zbiory, mi w tym roku nie było dane jeszcze iść na grzyby
ale Grażynko tej kuchni to Ci chyba wszystkie zazdrościmy, jest super. Pamiętam z dzieciństwa jakie ciepełko taka kuchnia daje, kaloryfery owszem wygodne, ale nie dają tego klimatu.

pozdrawiam Ewa
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Dziewczynki-ta kuchnia stoi u mamy w takiej jakby letniej....ale to jest tak jaby składzik,małe to-2x2 m...ale do suszenia super
Sama bym chciała w domu-taką kuchnię mieć....teraz bym zapaliła i gwizdała na to zimno.....a tak gazu nie włączę ,bo za drogo 

Ja też ma gazowe i oszczędzamy, bo drogo jak
Wczoraj byłam z psiapsiółką w lesie i miałam aż 4 szt.a psiapsiółka 2 szt.
Chyba już się skończył sezon, ale m mówi, że jeszcze będzie wysyp
Ach ten piec
(zakochałam się czy co
)

Wczoraj byłam z psiapsiółką w lesie i miałam aż 4 szt.a psiapsiółka 2 szt.

Ach ten piec

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Bogusiu, Grażynko, gratuluję takich zbiorów
Aż się oczy śmieją jak się patrzy na kosze wypełnione po brzegi
Grażynko, czy Ty wszystko suszysz ?
Bo ja najwięcej marynuję, robię też w słoikach z papryką no i mrożę, aby w zimie było na pyszny sosik
Grzyby jeszcze są i wydaje mi się, ze będą. Wczoraj wyskoczyliśmy z m na godzinkę do lasu i koszyk przywieźliśmy. Przewaga podgrzybków, ale i z 1/3 prawdziwków się znalazła.

Aż się oczy śmieją jak się patrzy na kosze wypełnione po brzegi

Grażynko, czy Ty wszystko suszysz ?
Bo ja najwięcej marynuję, robię też w słoikach z papryką no i mrożę, aby w zimie było na pyszny sosik

Grzyby jeszcze są i wydaje mi się, ze będą. Wczoraj wyskoczyliśmy z m na godzinkę do lasu i koszyk przywieźliśmy. Przewaga podgrzybków, ale i z 1/3 prawdziwków się znalazła.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ja wszystko suszę...wczoraj zrobilismy tez sos,z takich większych....nie robię nic poza tym
Uwielbiam do wszystkiego suszone 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewczyny a może dacie jakiś fajny przepis na sos, zupę lub marynowane ?
Może komuś się przyda, bo to przecież sezon na takie przetwory.
Może komuś się przyda, bo to przecież sezon na takie przetwory.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
To ja zacznę z przepisem
Grzybki gotowane w słoikach
Wszelkiego rodzaju grzybki czyścimy , myjemy i kroimy. Obgotowujemy w wodzie z solą ok.10-15 min.
Łyżką cedzakową do weków plus pół łyżeczki soli. Zamykamy gorące.
Pasteryzujemy po 30 min. przez trzy kolejne dni.
Zimą jak znalazł a miejsce w zamrażalce zaoszczędzone

Grzybki gotowane w słoikach
Wszelkiego rodzaju grzybki czyścimy , myjemy i kroimy. Obgotowujemy w wodzie z solą ok.10-15 min.
Łyżką cedzakową do weków plus pół łyżeczki soli. Zamykamy gorące.
Pasteryzujemy po 30 min. przez trzy kolejne dni.
Zimą jak znalazł a miejsce w zamrażalce zaoszczędzone

- kogra
- Przyjaciel Forum

No to mamy pierwszy przepis.
Też tak czasem robię.
Ale tylko raz pasteryzuję.
To kto następny ?

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 500p
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
a ja duszę cebulkę na oleju i gdy się zeszkli dodaję umyte i pokrojone grzyby oraz przyprawy , trochę zjadam ,bo jestem łasuch na grzyby a reszta do zamrażalki ale kiedyś gdy nie było zamrażalek to wkładałam do słoików tylko pasteryzowałam przez dwa dni po kolej po dwadzieścia minut .
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Do obiadu robię taki sosik.
Na masełku podsmażam cebulkę, i dodaję drobno pokrojone świeże grzyby lub rozmrożone. Gdy grzyby się trochę podsmażą zalewam wodą i gotuję pod przykryciem aż będą miękkie. Oczywiście solę i pieprzę do smaku. Potem odparowywuję nadmiar wody, dodaję śmietanę i gotowe. Można dodać jeszcze świeżej pietruszki.
Nam smakuje z kotletami, duszonymi mięsami, pieczeniami.
Robię też zupę krem.
Na maśle podsmażam cebulkę, dodaję drobno posiekane ziemniaki i grzyby, zalewam wodą tak, aby wszystko było przykryte, solę i pieprzę do smaku. Gdy grzyby będą miękkie miksuję wszystko, dodaję śmietany i gotowe. Podaję ze świeżą pietruszką i groszkiem ptysiowym. Naprawdę pycha.
Nie wiem czy był podawany przepis na grzyby z papryką w sosie pomidorowym.
Jeśli tylko mam na tyle grzybów to zawsze robię kilka słoiczków.
GRZYBY W SOSIE POMIDOROWYM Z PAPRYKĄ
Nadają się do niego wszystkie grzyby, mogą być pomieszane różne gatunki, mogą być nawet mrożone.
* 1 kg grzybów
* 1 kg cebuli
* 3 duże czerwone papryki
* kilka łyżek oleju
SOS
* 1 koncentrat pomidorowy, ten większy ze słoiczka i najlepiej Pudliszki
* 1 szklanka wody
* 1 szklanka oleju - ja daję trochę mniej
* 3 łyżki octu 10%
* 4 łyżki cukru
* só, pieprz według upodobań.
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w krążki, udusić na oleju aż będzie miękka. Paprykę pokroić w paski i również udusić na oleju do miękkości.
Z podanych składników ugotować sos. Dodać grzyby, cebulę i paprykę i gotować razem ok 30 min. często mieszając bo może przywierać do garnka.
Tak przyrządzone grzyby można podać od razu, na gorąco. Można je zamknąć w słoiku, pasteryzować 20 min i przechowywać w spiżarce. Takie ze słoika można podawać od razu na zimno lub na gorąco - jak kto woli.
Można je również zamrażać, ale potem większy kłopot z rozmrażaniem. Polecam w słoikach.
Idealne danie dla niespodziewanych gości. Wystarczy tylko otworzyć słoik, przygrzać np w mikrofali i w 5 minut mamy ciepłe, pyszne danie na stole.
Suszone grzyby mielę w maszynce do mięsa (jak ktoś ma, to może zmielić w młynku do kawy). Powstaje proszek, który dodaję do zup, sosów ... taka naturalna przyprawa, która nadaje daniom fajny posmak.
Na masełku podsmażam cebulkę, i dodaję drobno pokrojone świeże grzyby lub rozmrożone. Gdy grzyby się trochę podsmażą zalewam wodą i gotuję pod przykryciem aż będą miękkie. Oczywiście solę i pieprzę do smaku. Potem odparowywuję nadmiar wody, dodaję śmietanę i gotowe. Można dodać jeszcze świeżej pietruszki.
Nam smakuje z kotletami, duszonymi mięsami, pieczeniami.
Robię też zupę krem.
Na maśle podsmażam cebulkę, dodaję drobno posiekane ziemniaki i grzyby, zalewam wodą tak, aby wszystko było przykryte, solę i pieprzę do smaku. Gdy grzyby będą miękkie miksuję wszystko, dodaję śmietany i gotowe. Podaję ze świeżą pietruszką i groszkiem ptysiowym. Naprawdę pycha.
Nie wiem czy był podawany przepis na grzyby z papryką w sosie pomidorowym.
Jeśli tylko mam na tyle grzybów to zawsze robię kilka słoiczków.
GRZYBY W SOSIE POMIDOROWYM Z PAPRYKĄ
Nadają się do niego wszystkie grzyby, mogą być pomieszane różne gatunki, mogą być nawet mrożone.
* 1 kg grzybów
* 1 kg cebuli
* 3 duże czerwone papryki
* kilka łyżek oleju
SOS
* 1 koncentrat pomidorowy, ten większy ze słoiczka i najlepiej Pudliszki
* 1 szklanka wody
* 1 szklanka oleju - ja daję trochę mniej
* 3 łyżki octu 10%
* 4 łyżki cukru
* só, pieprz według upodobań.
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w krążki, udusić na oleju aż będzie miękka. Paprykę pokroić w paski i również udusić na oleju do miękkości.
Z podanych składników ugotować sos. Dodać grzyby, cebulę i paprykę i gotować razem ok 30 min. często mieszając bo może przywierać do garnka.
Tak przyrządzone grzyby można podać od razu, na gorąco. Można je zamknąć w słoiku, pasteryzować 20 min i przechowywać w spiżarce. Takie ze słoika można podawać od razu na zimno lub na gorąco - jak kto woli.
Można je również zamrażać, ale potem większy kłopot z rozmrażaniem. Polecam w słoikach.
Idealne danie dla niespodziewanych gości. Wystarczy tylko otworzyć słoik, przygrzać np w mikrofali i w 5 minut mamy ciepłe, pyszne danie na stole.
Suszone grzyby mielę w maszynce do mięsa (jak ktoś ma, to może zmielić w młynku do kawy). Powstaje proszek, który dodaję do zup, sosów ... taka naturalna przyprawa, która nadaje daniom fajny posmak.
- Graszka
- 1000p
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maślaki przyniesione z ostatniej wyprawy na grzyby.

U nas robimy krokiety z grzybami
Grzyby gotuję w posolonej wodzie odcedzam następnie przekładam do torebek śniadaniowych i zamrażam.
Później zimą odmrażam grzybki, duszę cebulkę na oleju, grzyby drobno siekam nożem dodaję do cebulki i razem podsmażam doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zawijam w naleśniki obtaczam w jajku i bułce tartej i podsmażam - pyszne.

U nas robimy krokiety z grzybami
Grzyby gotuję w posolonej wodzie odcedzam następnie przekładam do torebek śniadaniowych i zamrażam.
Później zimą odmrażam grzybki, duszę cebulkę na oleju, grzyby drobno siekam nożem dodaję do cebulki i razem podsmażam doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zawijam w naleśniki obtaczam w jajku i bułce tartej i podsmażam - pyszne.
-
- 500p
Graszko współczuję obierania maślaczków, a jakie ręce po tym
Krokieciki muszą smakować wybornie do tego jeszcze barszczyk czerwony , mniammm
Dziękuję za podsunięcie pomysłu

Krokieciki muszą smakować wybornie do tego jeszcze barszczyk czerwony , mniammm
Dziękuję za podsunięcie pomysłu

- kogra
- Przyjaciel Forum
Ależ pyszności, a przepisy super.
Kasiu a jak robisz kanie ?
Ja smażę jak kotlety i podaję z surówką.

Kasiu a jak robisz kanie ?
Ja smażę jak kotlety i podaję z surówką.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki