Moja działka -Moje królestwo...Iwcia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja działka -Moje królestwo...Iwcia

Post »

Pytałaś o robala - to larwa biedronki, więc jej nie niszcz jeśli masz taki zamiar. Ja całe życie myslałam, że to jakiś szkodnik i usuwałam... Teraz weszłam z nimi w komitywę, zjadają mszycę jak wściekłe, są bardzo żarłoczne.

Działka wygląda obiecująco. Fajny ten dywanik poplonowy, delikatny taki. Ciekawe co sąsiedzi myślą :D
A jak to jest z tym poplonem - myślałam że trzeba ściąć i przekopać żeby roślina była w ziemi i rozłożyła się?
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Alu, praca przy komórce na razie stanęła . Mój robi wszystko sam , po pracy. Dociął ostatnio blachę na ścianki i dach. Wczoraj z kolegą z pracy pozwoził potrzebne rzeczy na działkę i zapomniał o najważniejszym - o drzwiach do komórki ;:223 . Więc robita przystopuje aż uda im się wcisnąć drzwi do osobówki , bo dużego samochodu brać od szefa na razie nie chce. Pomidorki dojrzewają po malutku . Najbardziej cieszę się z dyni ;:215

Izuś , na mrówki sypię proszek brosa , w tym miejscu ich później nie ma-przenoszą się gdzie indziej ;:224
Staram się robić wszystko po kolei , żeby przygotować działkę w miarę dobrze. Zwłaszcza że nie muszę się spieszyć.

Maju, dostałam informację że to larwa biedronki ale azjatyckiej.
Poplon na jesieni będę przekopywać , zastanawiam się tylko co do tej pory. Jeśli ten zostawię to zakwitnie i będzie klops. Więc chyba go przekopię pod koniec lipca i wysieję jeszcze raz .
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pod moim domem przeszła wichura
Obrazek

Obrazek

Wyrwanych z korzeniami zostało 7 drzew , kilka zostało złamanych. Na szczęście ucierpiał jedynie czyjś rower zostawiony na stojaku.
Od razu pognał mój mąż na działki , tam na szczęście większych strat nie stwierdził.
Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O rany! Dobrze, że tylko rower a nie człowiek. :shock:
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwciu dobrze źe większych strat poza rowerem nie było. U nas było tylko oberwanie chmury bez silnych wiatrów.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś , masz rację . Dobrze że nikt nie stał pod klatką.

Aniu, wiatr szkód na działce nie zrobił , ale dzisiaj podczas pobytu okazało się że niestety grad zrobił swoje. Stłuczone pomidory i ogórki. Poszatkowane liście dyni, lekko uszkodzone dynie ;:145 . Zniszczony cały rząd rudbekii-wygląda jakby ściął go ktoś kosiarką.
Pomidory popodwiązywałam , zrobiłam im oprysk. Zastanawiam się czy dynie też opryskać , a jeśli tak to czym. Najgorsze ,że dalej przewidywane są takie anomalie.

Tak to jest gdy chłopa wysłać , pojechał ,obejrzał i gada że wszystko jest ok. ;:223
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Iwcia biedna ty aż mi Cię żal to niesamowite co może wyrządzić taka wichura tyle szkód. Życzę Ci oby już Cie omijały z daleka takie anomalia a roślinki wzięły się w garść.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

;:oj Iwciu kochana, nie wiem, co powiedzieć. ;:218
Tak mi przykro z powodu zniszczeń, szczególnie na działeczce. ;:168
Zawsze w takiej sytuacji mam jedną maksymę: najważniejsze że nikomu nic się nie stało. ;:333
Roślinki odżyją, ;:108 jeśli w tym roku nie dadzą tyle radości, ile się spodziewamy, to nadrobią za rok. ;:303
Pewnie że smutno Ci ;:174 , bo jednak mnóstwo pracy włożyłaś, :pogon ale z naturą jeszcze nigdy człowiek nie wygrał i musimy się z tym pogodzić. ;:108
Trzymaj się i nie denerwuj, bo szkoda zdrowia, którego nigdy dość. ;:167 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ta pogoda w tym roku oszalała Iwonko, u nas leje od półtora miesiąca, z godzinowymi przerwami czasem, ale ostatnio przez kilka dni bez przerwy, oszaleć można, Szczecin i okolice zupełnie zalane ;:219
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko , Iwonko i Alu -dziękuję za słowa pociechy ;:196

Zdjęcia moich biednych dyni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomidorki też oberwały

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Iwonko, jak mi przykro. Nic już nie zrobisz. Ewentualnie oprysk jak napisałaś na dynie. Wiem, że jest Ci bardzo żal tego wszystkiego. Taki chyba los ogrodnika. Czasem jest dobrze a czasem takie coś się przytrafia. Pomyśl, że to niczyja wina. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko ;:168 ;:168 ;:168
Tak mi przykro. ;:167 ;:167 Trzymaj się, kochana, to tylko roślinki. ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Iwonko wiem co czujesz, bardzo mi przykro, u siebie też mam zapłakane widoki, no ale trudno, może sierpień będzie spokojniejszy :wit
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jwonko smutne to co widzę u ciebie tyle pracy na marne ale my nic na to nie możemy poradzić.U mnie teraz leje deszcz ale dobrze aby spokojny, wczoraj posadziłam nowe roślinki z paczki to może i dobrze bo od niedzieli idą upały może się zadomowią. :D
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Żal jak się patrzy na takie piękne rośliny, które zniszczyła aura pogodowa ale tak już to jest nic na to nie poradzimy.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”