Tfu tfu przez lewe ramię, to już teraz taka piękna, tego sezonu ?!TomekMr pisze:To ja dla odmiany dodam jednego z większych dryopterisów i chyba jedną z większych paproci gruntowych. Dryopteris goeringiana.(...)
Paprocie ogrodowe Cz.1
- mist
- 50p
- Od: 20 maja 2010, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?
Serdecznie Miłka
Iza - 'Caput-Medusae' zjawiskowa! Poluję na nią już długo, ale póki co mi się nie udało upolować. Ale pewnie kiedyś

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 sty 2011, o 12:51
Mam nowe zdjęcia A f-f otrzymane w zeszłym roku .
Paprocie są jeszcze małe o tej porze roku-zrobiłem je dzisiaj rano . Brak im jeszcze nazwy ale są bardzo oryginalne . Trzy rośliny z tej samej grupy jeszcze są małe i trzeba zaczekać na prezentacje .

Druga paproć może się wydawać mało oryginalna jednak liście są bardzo sztywne jak na paproć . Liście 1 rzędu zredukowane są do całkowitego minimum .
Trzecie zdjęcie dla laika może przedstawiać odmianę Frizelliae lecz liście 1-rzędu to małe supełki bardzo ciasno zwinięte a całe liście przypominają proste patyki nie wyginają się charakterystycznie jak odmiana macierzysta . Jest to odmiana bardzo dla mnie oryginalna w każdej kolekcji .
Najważniejszą cechą przedstawionych roślin jest brak rewersji co jest istotne w odniesieniu do odmiany matki ( Frizelliae )
Paprocie są jeszcze małe o tej porze roku-zrobiłem je dzisiaj rano . Brak im jeszcze nazwy ale są bardzo oryginalne . Trzy rośliny z tej samej grupy jeszcze są małe i trzeba zaczekać na prezentacje .

Druga paproć może się wydawać mało oryginalna jednak liście są bardzo sztywne jak na paproć . Liście 1 rzędu zredukowane są do całkowitego minimum .
Trzecie zdjęcie dla laika może przedstawiać odmianę Frizelliae lecz liście 1-rzędu to małe supełki bardzo ciasno zwinięte a całe liście przypominają proste patyki nie wyginają się charakterystycznie jak odmiana macierzysta . Jest to odmiana bardzo dla mnie oryginalna w każdej kolekcji .
Najważniejszą cechą przedstawionych roślin jest brak rewersji co jest istotne w odniesieniu do odmiany matki ( Frizelliae )
Gatunek Athyrium filix femina jest wyjątkowo zmienny.Tu chyba chodzi nie o dziesiątki,ale setki odmian.
Moja Athyrium filix femina 'Frizelliae' im starsza, tym z roku na rok ma większe tendencje do rewersji.Natomiast podebrane od niej młode sadzonki wyglądają jak się patrzy, czyli same pomponiki
Wydaje mi się,że co jakiś czas dobrze jest odmłodzić roślinę.
Majek ,znowu nas zaskoczyłeś rzadkimi i ciekawymi odmianami.Twoja kolekcja ciekawostek paprociowych jest imponująca.Ale z zamieszczonych przez Ciebie Athyrium f.f.,najbardziej spodobał mi się selekt 'Corymbiferum'.
Jeżeli będziesz ją kiedyś dzielił...to się zapisuję

Moja Athyrium filix femina 'Frizelliae' im starsza, tym z roku na rok ma większe tendencje do rewersji.Natomiast podebrane od niej młode sadzonki wyglądają jak się patrzy, czyli same pomponiki

Majek ,znowu nas zaskoczyłeś rzadkimi i ciekawymi odmianami.Twoja kolekcja ciekawostek paprociowych jest imponująca.Ale z zamieszczonych przez Ciebie Athyrium f.f.,najbardziej spodobał mi się selekt 'Corymbiferum'.
Jeżeli będziesz ją kiedyś dzielił...to się zapisuję

- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja się tak zastanawiam, jeżeli dryopterisy erythosora jeszcze nie puszczają pastorałów, to chyba... kaput?
Już płakać, czy czekać?
Jeden się puścił, a dwa stoją w miejscu...

Jeden się puścił, a dwa stoją w miejscu...
Z przykrością muszę powiedzieć ,że u mnie też jeszcze nic nie widać u nich , zresztą nie tylko u D. erystrosory
. U kilku innych też.

Pozdrawiam , Elżbieta
- mist
- 50p
- Kontakt:
A moje już na świecie 
Co prawda mocno "świetliste" i trudne do uchwycenia ale są ...

Co prawda mocno "świetliste" i trudne do uchwycenia ale są ...
Serdecznie Miłka
- mist
- 50p
- Kontakt:
Podobnie onychium japońskie miło zaskoczyło mnie trzema pędami. A mądre książki podają, że pojawia się w lipcu ;)
Zazwyczaj wokół paproci stoją patyki osłaniające przed zakopczykawaniem ;)
Zazwyczaj wokół paproci stoją patyki osłaniające przed zakopczykawaniem ;)
Serdecznie Miłka
Bardzo mnie cieszy, że wątek "kwitnie" tyloma nowościami. Dzielenie się wiadomościami z bieżącego frontu paprociowego też jest użyteczne.
Też dziwiłem się, że D. erytrosora długo u mnie nie wyrastała ale wczoraj już były 7 cm pastorały. Dziwne, ale nie wyrastają jeszcze listki D. sieboldii i D. atrata.
Obawiałem się, że przymrozki uszkodziły Athyrium otophorum var. okanum, co miało miejsce w ub. roku, ale jest w porządku
Też dziwiłem się, że D. erytrosora długo u mnie nie wyrastała ale wczoraj już były 7 cm pastorały. Dziwne, ale nie wyrastają jeszcze listki D. sieboldii i D. atrata.
Obawiałem się, że przymrozki uszkodziły Athyrium otophorum var. okanum, co miało miejsce w ub. roku, ale jest w porządku
Pozdrawiam - Jean
- mist
- 50p
- Kontakt:
Jean pisze:Też dziwiłem się, że D. erytrosora długo u mnie nie wyrastała ale wczoraj już były 7 cm pastorały. Dziwne, ale nie wyrastają jeszcze listki D. sieboldii i D. atrata.
U mnie D.atrata już dawno na powierzchni, ale podobnie martwię się o D.sieboldii, bowiem część naziemną paproci obrosły mchy i nie wiem czy wyjdzie to na zdrowie bylinie

Ale pocieszam się faktem, że przecież to środek maja. Tylko te temperatury są mylące ...
Serdecznie Miłka
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 sty 2011, o 12:51
Czy te upały uśpiły wszystkich miłośników paproci ?
Oto moje nowe rośliny .
1 Dryopteris congesta grandiceps jest jeszcze małą rośliną oddzieloną w tym roku od rośliny matecznej . Mała zwarta forma szkoda, że jeszcze nie widać jak będzie wyglądała jako dorosła .
2 i 3 To kolejne formy z wysiewu zarodników A.filix-femina

Wszystkie trzy zdjęcia przedstawiają jeszcze młode egzemplarze .
Oto moje nowe rośliny .
1 Dryopteris congesta grandiceps jest jeszcze małą rośliną oddzieloną w tym roku od rośliny matecznej . Mała zwarta forma szkoda, że jeszcze nie widać jak będzie wyglądała jako dorosła .

2 i 3 To kolejne formy z wysiewu zarodników A.filix-femina

Wszystkie trzy zdjęcia przedstawiają jeszcze młode egzemplarze .
,mist pisze:Jean pisze:Też dziwiłem się, że D. erytrosora długo u mnie nie wyrastała ale wczoraj już były 7 cm pastorały. Dziwne, ale nie wyrastają jeszcze listki D. sieboldii i D. atrata.
Melduję , dopiero teraz rusza u mnie Dryopteris sieboldi i D. erytrosora.Już spisałam je na straty , a tu proszę są.
Pozdrawiam , Elżbieta
- mist
- 50p
- Kontakt:
U mnie pierwsza ma dwa liście a druga sporą kępę tworzy.
Natomiast martwię się Polypodium vulgare 'Bifidum Cristatum', siedzi całkiem niema po zimie. Pojechałam nawet do lasu sprawdzić jak zwyczajne mają się w lesie, tylko zeschłe liście sterczą ...
Elu, a nowe Polypodia cambricum pokazały nowe liście ?
Serdecznie Miłka
Natomiast martwię się Polypodium vulgare 'Bifidum Cristatum', siedzi całkiem niema po zimie. Pojechałam nawet do lasu sprawdzić jak zwyczajne mają się w lesie, tylko zeschłe liście sterczą ...

Elu, a nowe Polypodia cambricum pokazały nowe liście ?
Serdecznie Miłka
Serdecznie Miłka
Miłko ,wszystkie nowe już mają mniejsze lub większe pastorały. Najgorzej wygląda u mnie D. erytrosora , bo mają ledwie widoczne malusieńkie i co najgorzej nie rosną dalej.
Ja na straty spisałam trzy paprocie
Ja na straty spisałam trzy paprocie

Pozdrawiam , Elżbieta