Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Geniu, Jolu! Witam z rana! Barszcz to piękna roślina, ale do dużych ogrodów, bo nie da się jej ciąć, no i trzeba zachować pewien dystans, by się o nią nie ocierać. Jolu, Ty masz dzieci, więc szkoda by było dzieci :)
A w temacie parzenia - Geniu, czy Twoje dyptamy wydzielają olejki parzące? Dla niewtajemniczonych powiem, że dyptam wydziela takie olejki i w wysokich temperaturach nawet dochodzi do samozapłonu. Stąd jego pospolita nazwa "gorejący krzew Mojżesza" (dyptam pochodzi z Izraela) U mnie czuję te olejki, (taki balsamiczny zapach) ale jeszcze się nie zapaliły :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grandiflora pisze:Jacku
...niestety nie zdołałam dokładnie przejrzec całego wątku, trzeba mieć cierpliwość,ale zauważyłam jezyczkę Przewalskiego u Ciebie,mój wymarzeniec,którego musiałam oddać w "dobre ręce",bo u mnie jest za sucho ,a widzę że u Ciebie dorodny.
Zakładasz ogród ,to tak samo jak ja całkiem niedawno,zyczę powodzenia i gratuluję tego ,co zrobiłeś do tej pory,na pewno Twój ogród bedzie piękny,bo widac,że to kochasz.
Witaj Lucyno! Miło że wpadłaś. Języczka Przewalskiego też była moim marzeniem i powiem Ci, że rośnie ładniej niż języczka pomarańczowa, którą mam od wielu lat, ale albo zasycha szybko, albo zjadają ją ślimaki. A ta może ma lepsze warunki? Posadziłem ją na nowej, cienistej rabacie i tam wszystkie kwiaty dorodniejsze. Zwłaszcza tojad, który rośnie tuż obok i goryczki, które nareszcie udało mi się przezimować i troszkę podrosły.
Mój wątek nie jest zbyt długi więc zapraszam częściej, to na pewno dasz radę go przejrzeć :)
Tak, zakładam ogród i właśnie usypuję górkę pod skalniak. Pasja tworzenia jest u mnie równie wielka jak pasja ogrodnicza :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku prześliczne zdjęcia zwierzaczków, w takie zimowe dni to nawet człowiek do ślimaków tęskni :wink: :lol: bo kiedy są ślimaki :?: LATEM :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Śliczne zdjęcie zwierząt ale paw jest super. a wiewiórka :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Jacku prześliczne zdjęcia zwierzaczków, w takie zimowe dni to nawet człowiek do ślimaków tęskni :wink: :lol: bo kiedy są ślimaki :?: LATEM :lol: :lol: :lol:
Dzięki Agness,Priam :!: Zwierzątka to nasi "mali bracia", jak mawiał św. Franciszek. No i chyba dlatego to właśnie on zapoczątkował celebrację bożonarodzeniowego żłóbka z tymi wszystkimi zwierzątkami wokół. Własnie pisałem artykuł o tym i tak mi się skojarzyło w temacie zwierząt :)
Przemku, pawie piękne to fakt, ale jedna pani w mojej miejscowości ma bażanty królewskie i nie mogłem oderwać od nich wzroku :!: I niemal biegają te bażanty razem z kurami po podwórku (hi!hi!hi!), nic się nie przejmując swoim królewskim pięknem.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ta odmiana bażantów jest cudna tak samo jak kaczki mandarynki :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku mój dyptam też pięknie pachnie. Ale tak jak u Ciebie nigdy się nie zapalił ale może dlatego że u nas nie jest jeszcze tak gorąco u mnie kwitną po połowie maja

Genia
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku kiedyś jak przeglądałam allegro, właśnie natknęłam się na gorejący krzew Mojżesza .Bardzo mnie zaciekawił i trochę poczytałam sobie na jego temat.Z tym samozapłonem masz rację ale u nas w Polsce jest to mało prawdopodobne.
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się Jolu, Geniu, samozapłon dyptamu to u nas rzadkość, ale poparzyć albo dostać uczulenia od dyptamu można i u nas. Na szczęście to roślina dużo mniejsza niż barszcz więc nie tak niebezpieczna.
Geniu, u mnie też kwitnie w maju, ale jest ozdobny przez cały sezon, bo ma ładne, wyprostowane liście. Teraz zastanawiam się, jak go rozsadzić, bo chciałbym go też mieć tutaj, w nowym ogrodzie, a on nie lubi przesadzania. Może Ty mi doradzisz?
Przemku, białe bażanty królewskie wyglądają jak rajskie ptaki. Niestety ich właścicielka mówi, że jeszcze nie udało jej się ich rozmnożyć. A kaczki mandarynki to takie malutkie?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jacku lepiej nie rozsadzaj ja tak robiłam wtedy już nie ma tak pięknych kwiatostanów dałam go sąsiadce kilka lat temu i do dziś jeszcze nie kwitnie tak pięknie jak ten którego nie rozdzielałam .U mojej koleżance tak samo. Może ktoś inny ma inne doświadczenia ale ja swoich nie ruszę lepiej zbierz nasiona i zasiej dłużej potrwa ale na pewno nie zniszczysz tego co masz.Masz różowy i biały?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

e-genia pisze:Witaj Jacku lepiej nie rozsadzaj ja tak robiłam wtedy już nie ma tak pięknych kwiatostanów dałam go sąsiadce kilka lat temu i do dziś jeszcze nie kwitnie tak pięknie jak ten którego nie rozdzielałam .U mojej koleżance tak samo. Może ktoś inny ma inne doświadczenia ale ja swoich nie ruszę lepiej zbierz nasiona i zasiej dłużej potrwa ale na pewno nie zniszczysz tego co masz.Masz różowy i biały?
Chyba masz rację Geniu, szkoda tej pieknej rośliny. A i ja ją mam z samosiejek od znajomej więc nie powinno być problemu z jego rozsianiem. Mój jest różowy. Teraz do kolekcji chcę dodać białego. Czy byłabyś w stanie zebrać nasionka z Twojego białego? Pozdrawiam Cię serdecznie :!:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku- podaje Ci link do kaczki mandarynki: http://www.fotoplatforma.pl/fotografia/pl/4633/
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku nie ma sprawy w tym roku nie zetnę kwiatostanów aż nasionka dojrzeją i Ci wyślę bo Ty przyjedziesz na pewno szybciej po swoje kwiatki.
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

e-genia pisze:Jacku nie ma sprawy w tym roku nie zetnę kwiatostanów aż nasionka dojrzeją i Ci wyślę bo Ty przyjedziesz na pewno szybciej po swoje kwiatki.
Genia
Fajnie Geniu :!: A czy przyjadę wcześniej, to zobaczymy jak się uda, bo maj i czerwiec to takie miesiące, kiedy nie mam ani jednego wolnego dnia :cry:
Oto mój skromny jeszcze dyptam, ale z roku na rok coraz większy:
Obrazek Obrazek Obrazek

Dzięki Priamie za namiary na mandarynki
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku piękny ten dyptam :D ile tych kwiatów i roślin jest , czy starczy miejsca aby wszystkie które się podobają posadzić :roll:

Jacku czy Przemek dawał Ci namiary na mandarynę :;230
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”