Pomidor czarny, granatowy, fioletowy Cz.1
Re: Pomidor Czarny lub granatowy
Aimee dałam te dwie odmiany do 90l donicy. Mam nadzieje, że im wystarczy
. Pokładam w nich ogromne nadzieje smakowe, dlatego poszły do najlepszej donicy i na najbardziej nasłonecznione miejsce.

Aga
Nie mam więcej pytań
. 90 litrów

Mnie Czekolada smakowała na równi z Black from Tula. W tym roku testuję więcej czarnulek -może coś nowego mnie zachwyci bardziej.
Spróbuj jeszcze Arbuznyj.

Mnie Czekolada smakowała na równi z Black from Tula. W tym roku testuję więcej czarnulek -może coś nowego mnie zachwyci bardziej.
Spróbuj jeszcze Arbuznyj.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja polecam (jak dla mnie król czarnych) Cherokee Purple
Tylko pamiętaj żeby ich nie przeazotować, bo wtedy robią się paskudne.

Tylko pamiętaj żeby ich nie przeazotować, bo wtedy robią się paskudne.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na Indygo nie licz z tą ucztą, delikatnie mówiąc smakowo słabe. Ich zaleta to wygląd i mina sąsiada jak zobaczy.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
W jakiej wielkości donicy sadziliście Indygo, mam przeznaczone takie 10l i nie wiem czy wystarczy, czytałam, że lepiej sadzić w pojemniku bo można obracać w kierunku słońca , by się lepiej przebarwiał.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mam pytanie , jak nawozić czarne pomidory, aby ich nie przeazotować i żeby wydobyć ich smak?
O ile należy zmniejszyć dawkę nawozu i w jakiej fazie pomidora?.
O ile należy zmniejszyć dawkę nawozu i w jakiej fazie pomidora?.
Aga
No to muszę jednak od strony sąsiada je posadzić, choć miały być z drugiej-niewidocznej dla sąsiadapomidormen pisze:Na Indygo nie licz z tą ucztą, delikatnie mówiąc smakowo słabe. Ich zaleta to wygląd i mina sąsiada jak zobaczy.

Posadzę razem z Black Scherry i Cappucino, dodam Megagrona i sąsiadowi opadnie szczęka-zwłaszcza, że pomidornik wielki z niego jest

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Na Black Cherry uważaj, strasznie łapie ZZ, miałam na balkonie i w gruncie, na balkonie owocował do przymrozków, w gruncie już w lipcu złapał ZZ.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przyłączam się do pytania Samsu, jak nawozić czarne, by nie przenawozić. Ja mam w gruncie Black from Tula, Carbona i Ruby Surprise, a w donicach Black Sea Mana i Ruby Surprise. Do donic wykombinowałam sobie, że będę omijać jedną fertygację florovitem, ale czy to wystarczy?
pozdrawiam
Ewa
Ewa
Też przyłączam się do pytania o nawożenie czarnych.
Ja posadziłam w foliaku czarne po jednej stronie, a czerwone po drugiej. Wcześniej przeprowadziłam nawożenie rzędowe i w miejscu przeznaczonym dla czarnych i granatowych dałam trochę mniej obornika. Po posadzeniu podlałam wszystko tak jak forumowicz radzi saletrzakiem 0,5 % i czarne zniosły to tak samo dobrze jak czerwone, jedynie granatowe-Indygo Rose i P-20 zareagowały lekkim zwinięciem dolnych liści. Wygląda, że granatowe mają mniejsze wymagania pokarmowe. Nie wiem, czy to na 100 % zasługa saletrzaka, czy duża ilość słońca i przeschnięte podłoże? Podlewałam roztworem saletrzaka rano, a wieczorem liście były pozwijane. Górne liście są OK i nie zwijają się więcej. Od tej pory minęły jakieś 2 tygodnie.
Dzisiaj wygląda to tak:

Ja posadziłam w foliaku czarne po jednej stronie, a czerwone po drugiej. Wcześniej przeprowadziłam nawożenie rzędowe i w miejscu przeznaczonym dla czarnych i granatowych dałam trochę mniej obornika. Po posadzeniu podlałam wszystko tak jak forumowicz radzi saletrzakiem 0,5 % i czarne zniosły to tak samo dobrze jak czerwone, jedynie granatowe-Indygo Rose i P-20 zareagowały lekkim zwinięciem dolnych liści. Wygląda, że granatowe mają mniejsze wymagania pokarmowe. Nie wiem, czy to na 100 % zasługa saletrzaka, czy duża ilość słońca i przeschnięte podłoże? Podlewałam roztworem saletrzaka rano, a wieczorem liście były pozwijane. Górne liście są OK i nie zwijają się więcej. Od tej pory minęły jakieś 2 tygodnie.
Dzisiaj wygląda to tak:

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Pomidor Czarny Książę mile jak na razie mnie zaskakuje.Dwa pierwsze grona zawiązały po 8-9 owoców.Od trzeciego grona pozostawiał mu już będę mniej zawiązków.Roślina jest mocna,ale jeszcze musi te owoce wykarmić.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
ela151 po ilu dniach od wysadzenia do gruntu podlałaś saletrzakiem?
Asia
Asia
Saletrzakiem podlałam po około tygodniu od wysadzenia. Teraz minął chyba miesiąc od wysadzenia i widać, że czarne mają jakby większą tendencję do zwijania dolnych liści, choć nie wszystkie. Czytałam jednak, że to nie jest groźne zjawisko i często spotykane. Dolne liście musiałam poobrywać, bo bardzo utrudniały mi podlewanie.
Dzisiaj pomidorki już są większe.

Dzisiaj pomidorki już są większe.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słoneczko bardzo jest im potrzebne by mocniejszych kolorków nabrały, im ciemniejsze tym słodsze i soczystsze w smaku.