Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu, śliczny jest ten pełny czerwony strzępiasty mak, dziękuję! ;:168
A mnie się gailardia jakoś na razie nie wysiewa, a mam ją już 4 sezon. Też ją bardzo lubię, chociaż moja musi mieć okrągły stojaczek bo jest bardzo wysoka.
Liliowce i lilie są cudne, a w tym roku to już w ogóle rewelacja!
Pozdrawiam! ;:3
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu długo masz opuncje w gruncie ? Kwitły Ci już ?
Ja swoje mam od zeszłego roku i niestety nie zakwitły :?
Jak ja lubię ten gąszcz na rabatach ! Chwasty nie chcą przez to rosnąć, co nas bardzo cieszy :)
Miałem takie same kurki, ponad 20 ... wszystko lis wybrał wraz z innymi starszymi, prawie 70 sztuk :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Rozpadało się i sika deszczem co jakiś czas. Najdziwniejsze jest to że zbierając ślimaki wieczorem sięgnęłam pod liliowiec i zobaczyłam suchą jak pieprz ziemię ;:oj Nie wiem co o tym myśleć, bo tam gdzie gleba odkryta podlało a gdzie liście sucho!
Agnieszko Szekspirek w dodatku pięknie pachnie...jak róża do ucierania.
Liliowce nie lubią deszczu i wyglądają brzydko, płatki robią się przeźroczyste i mają konsystencję ślimaczą dlatego dzisiaj z jednego ściągałam kilka bezskorupców ;:124
Lubimy kombinacje smakowe. Dżemiki już zawekowane, a przy okazji zrobiłam przegląd piwniczki i chyba nie powinnam nic przetwarzać, bo półki pełne ;:222 Moje córki też robią przetwory i nie mam komu rozdawać.
Zawsze nowy nabytek powoli się adoptuje, ale od początku dokupuję po kilka sztuk i jest ok!

Isiu rok temu zrobiłam zdjęcie winowajcy, to jak pamiętam były małe czarne błyszczące robaczki ;:124
Ale nie będę malw rosnących w polu kropić ;:131 Szekspir łatwo się ukorzenia, tylko nie wiem czy z wysłanego patyczka bo próbowałam, ale od razu wsadzając w grunt. Jak chcesz zaryzykować to wyślę po przekwitnieniu.
Dzisiaj miałam taką dwojaką pogodę raz sikało a raz świeciło...raz nawet zagrzmiało ale nic z tego nie wyszło.
Dziękuję! weekend był raczej domowy przez pogodę ;:196 Tobie życzę udanego tygodnia!

Olu jesteś młodą osobą i musisz wybrać co dla Ciebie najwłaściwsze, bo samym dłubaniem w ziemi nie da się żyć...chociaż z dłubania już prędzej ;:306 Malutkie osóbki są na pewno milsze w obsłudze niż odrostki...chociaż różnie bywa. Wszystko przechodzi okres adaptacji a nasze roślinki nie? też!
Olu tak szybko wszystko kwitnie że niektóre zauważam dopiero na drugi, trzeci dzień, tak jak milina i nawet zapomniałam mu zrobić zdjęcie ;:223 Deszczyk cały czas podlewa, ale nie wszędzie dociera.
Jest ślicznie, ale tak szybko lato umyka ;:131 Pozdrawiam ;:168

Aniu właśnie zauważyłam że jest lilia ciemniejsza i jaśniejsza, chyba jakaś hybryda. Liliowcom potrzebna ciepła słoneczna pogoda to będą ślicznie kwitły, a deszcz im nie sprzyja :uszy

Basiu u mnie gailardia się nie sieje, a u Dorotki piaski to ma siewki. Może gdybym ja posadziła w innym miejscu :uszy Lancon jest uroczy i na razie ładnie się rozrasta, ale tyle lilii rozrastało się i nagle przepadło. Zostają tylko zdjęcia. Zimno ale idzie ocieplenie ;:168

Dorotko dobrze że nie trafiłam do żadnej szkółki, bo jak chodzę po ogrodzie to mnie kusi żeby połowę roślin przesadzić ale potem rezygnuję, bo tworzenie nowych grządek to też praca i potem danie o nie. Nie wszystkie pysznogłówki u mnie chcą róść ;:131

Martusiu to wspaniały czas dla naszych ogrodów, a jeszcze je podlało! Jak nie będzie ciągle siąpić to będzie ładnie, a jak nie to deszcz nie wszystkie kwiatki lubią...ale chwasty jak najbardziej. Ja nie opłacam hostingu więc Ci nie pomogę, ale na Twoim miejscu napisałabym do nich. Muszę odmładzać stadko żeby coś z jajek było, mam dużo starszych pań one niosą się rzadko za to jaja XXL! Pozdrawiam i buziakuję ;:196

Beatko dobrze że wpadasz, bo myślę czasem co tam u Ciebie ;:168 U Ciebie gailardia się nie wysiewa, ale jest 4 sezony, u mnie ani się nie wysiewa ani nie chce zostać dłużej niż dwa sezony. Jak Twój ogród? kiedy będziesz miała jakiś aparat, bo tęsknimy za Tobą ;:196

Seba moja opuncja rośnie cztery lata, jest z nasion i niestety nie kwitła ani razu. Coś tam się rozrasta ale ogólnie marnie! Masz rację to jest korzyść gęstego sadzenia...chociaż chwasty czasem się przedrą ale łatwiej je usuwać. Jestem załamana bo już drugi zawiązek arbuza odgryzły ślimaki. Już nie mam siły do tych drani ;:134
Szkoda kurek u nas też grasują lisy, ale może moich nie zauważą...nie poczują ;:131 Wiem że jak raz przyjdzie to chodzi jak do supersamu!

Chyba znowu nici z arbuzów.
Obrazek

świeża dostawa zielonego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liliowce niestety zmoczone ;:222
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zaczynają kwitną pelargonie
Obrazek

i inne doniczkowe

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,nie tylko Ty lubisz arbuzy ,co to za wielbiciel zjadł ćwierć arbuza,może nasyp mu granulek ,czasem to aż sie wszystkiego odechciewa ,u mnie nic nie pada i było sucho jak przyjechaliśmy,cudownie kwitną Ci liliowce a i pelargonia bardzo mi sie podoba ,od ciebie też zaczęła kwitnąć ale jest zupełnie inny kolor ,pozdrawiam i dobrej nocki ,idę już do łóżeczka bo głowina mnie rozbolała ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jeszcze bym zrozumiała, gdyby ten wielbiciel wcinał dojrzałe arbuzy. Ale jeść taką zieloniznę ;:202 ? Też mi smakosz ;:306
Śliczna ta dwubarwna pelargonia, bardzo delikatna w kolorze, ale to tylko dodaje jej uroku ;:63 No i te płateczki jak balowa sukienka.....
Bardzo spodobał mi się Twój skalniaczek. Kolorki takie wyraziste, jakby starannie dobrane ;:138
A, że opuncja nie kwitnie? A niech i nie kwitnie, byleby była. na palcach jednej ręki dam radę policzyć ogrody, w których ją spotykam ;:oj
deszczu u mnie chyba jeszcze chyba mniej, niż u Ciebie, bo ledwie pokropiło. Ale kurz przynajmniej zmyło, będę miała czyściuchny ogródeczek :tan
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marysiu wyślij trochę tego deszczyku do mnie :) Rodzinki kurzo, kacze widzę bardzo ciekawskie, ale za to jakie sympatyczne hehe :wink: liliowce bardzo ładnie kwitną, szkoda tylko arbuzika, bo taki malutki, a już zabity :(
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kurki; kaczki jakie fajne.;)
Pięknie co kwitną liliowce. Nie wazne czy zmoczone czy nie. Ważne ,ze piękne są. Ten pierwszy ciekawy inny. Znasz może odmianę ??
Ulga trochę teraz od upałów. I ochodziło się i popadalo. :)
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Coraz bardziej przekonują mnie liliowce, opieram się jak mogę.Miejsca na nie nie mam a są naprawdę śliczne.
Na razie mam trzy, cytrynowy, rdzawy i jeden od Ciebie właśnie rozrasta się liście ma inne takie z srebrzystym nalotem jednak na kwiaty jeszcze czekam.
Za to kaczki jakoś się do kur upodobniają,albo kury do kaczek :;230
Zrobiło się chłodno więc dziś planuję popracować w tunelu , nawet jak zechciałoby popadać.
Miłego popołudnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Maryś! A u mnie cud prawdziwy! ;:138 Korytarzem pomiędzy Wisłą a Orlenem od zachodniej strony przypłynęły chmury burzowo - deszczowe i już ponad półtorej godziny pada i leje na zmianę. Nareszcie nawodni glebę, bo widzę, że i pod drzewami mokro. ;:333
Działka jest położona dokładnie tak jak centrum miasta i zarówno Wisła jak też kominy Orlenu zwykle nie wpuszczają chmur czy burz, a równo z zachodu, korytarzem pomiędzy, rzadko przypływają. ;:223
Widzę za oknem, z tej samej strony, kolejne piękne granatowe chmury. ;:215 Dobrze jest! ;:333 Jeszcze popada. :tan

Twoje kaczuchy cieszą się z każdej mokrej kropelki. ;:63 Kaczki lubią wodę. ;:108 Zresztą wszystkie ptaszki lubią się kąpać w deszczu. ;:87 Tylko kury wyglądają w deszczu jak zmokłe kury. ;:306

Twoje arbuzy przynajmniej kogoś (coś) nakarmiły, ;:303 a moje tak pięknie się zapowiadały i co? I dały nogę. ;:65 ;:223
Melony solidniejsze, ale te zimne noce pewnie je wykończą, bo rosną na zewnątrz. ;:202

Deszczu pragniesz? To poślę trochę chmurek w Twoim kierunku. Wszystkich nie, bo ja też jeszcze wody chcę. Z nieba.
Tymczasem buziaki ślę. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

W nocy (albo nad ranem) pokropiło, a teraz chmury się kłębią :roll:

Martusiu utrapienie z tymi amatorami moich upraw, granulek zjadły już całą paczkę i chyba po raz pierwszy zjadają i granulki i rośliny ;:124 Ile sadzonek wtranżoliły to widzę oglądając rozsady i to co zostało w gruncie. U mnie podlewa, co mnie cieszy że jednak wąż jedynie w tuneli tańczy :tan Pelargonii to ja mam kilka, ta na zdjęciu to ma kilka lat i chyba nie masz najulubieńszej. Do tej pory wydawało mi się że lubisz jedynie kwiaty a tu objawiła się Martusia warzywno-doniczkowa Obrazek Pozdrawiam i życzę obfitego podlewania z góry ;:196
Dla Ciebie Lancon z dwóch wersjach
Obrazek

Obrazek

Iwonko Nigdy nie wiadomo komu na jakim etapie smakuje owoc :wink:
Pelargonia ma kwiatuszki jak różyczki i naprawdę jest urocza, dbam o nie zimą a latem mam radość w doniczce, tylko nie robię sadzonek, bo jakoś stale zapominam. Jednak jak komuś się podoba to odrywam kawałek do indywidualnego ukorzenienia ;:168
Skalniak od dawna żyje swoim życiem! ale kiedyś trzeba się wziąć za niego, bo żeby coś posadzić musiałam stworzyć nowe skalniaki :wink: Opuncja jest z nasion i pewnie potrzebuje czasu, by osiągnąć dojrzałość :wink:
Czyściutki ogródeczek...ach jakbym chciała a tu ciągle i ciągle coś jest do zrobienia ...pozdrawiam ;:196

Obrazek

Mariuszu tak nie daleko mnie jesteś i nici z deszczu ;:oj no to dmuchnę przy okazji jak będzie padać ;:224 Drób w wiejskim to obowiązek! Arbuzika szkoda, bo tyle zachodu i degustacji pewnie znowu nie będzie. ;:145 Za to agrestu mam w pip! Tutaj nawet na winniku zmiennym rośnie ;:306

Obrazek

Gosiu to Lilia Coctail Twins rośnie u mnie już parę lat, a w drugim myślałam że przepadła! w tym roku są dwie duże cebule sądząc po kwitnieniu Obrazek
Na odmianę mam dla Ciebie jarzmiankę umotyloną! To jest zdecydowanie rok motyli!

Obrazek

Obrazek

Aniu to Liliowiec Schulfe The Desk. Wydaje mi się że w słońcu liliowce są zdecydowanie ładniejsze Obrazek ale i w deszczu trzeba robić dokumentację.
Rzeczywiście ochłodziło się ale popracować można co wczoraj uskuteczniałam Obrazek
No to skoro lubisz?

Obrazek

Julciu nie pamiętam jakiego liliowca Ci wysyłałam, ale nalot na liściach mnie niepokoi ;:oj Poczekamy jak rozkwitnie. Pisałam u Ciebie ale mi zżarło post, to tu napiszą, że są takie niższe odmiany to może z tych coś odkopię? a masz Stella d'oro? on długo kwitnie, powtarza ale jest mocno żółty. Większość niestety kwitnie raz ;:174 Na kury i kaczki na pewno nie masz miejsca ;:306 Ja jedynie podlałam tunel i jednak zawiesiłam na sznurku arbuza...będzie problem z owocem jak będzie, ale to później będę się martwić.
Ściskam Julciu Obrazek
Uwielbiam tą róże My Girl, coś mnie bierze na kremoweo-waniliowe!

Obrazek

Obrazek

Lucynko miała dzisiaj telefon z poczty...szok! Chyba odzyskają zaufanie.
Czytałam o nawałnicy w Płocku i zadrżałam o twoje kwiatki, a nade wszystko o gołąbki, ale juz wiem że wszystko jest bezpieczne. Kaczuchy lubią i nie lubią wody, bo strumienia jej na sobie nie lubią, za to kurom wszystko jedno ;:306 Moje arbuzy w gruncie tez odeszły, a te są w tunelu i widzisz ile przeszkód mają do pokonania. Za to melony już zawiązują malutkie owocki, przynajmniej jedna odmiana. E...nie wykończy ich zimno jak już są najwyżej spowolnią wzrost!
Deszcz mam chociaż pisałam że pod liliowcami było sucho to posikuje od czasu do czasu. Podlewam tylko tunel~
Odwzajemniam buziaki ;:196
Dla Ciebie hortensja i złocisty guziczek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam tysiące motyli w ogrodzie! dużych mały i malutkich, ale są bardzo fruwliwe Obrazek Niestety bielinków tez jest moc i nawet w tunelu chyba nici z kapusty ;:222 Spróbuję jeszcze wieczorem podlać woda o temp 60 st. ale będzie to pewna trudność...nic to czajnik i termometr i trzeba spróbować! Kto nie ryzykuje ten nie je!

Ostatnie w tej odsłonie kwiatki Rhapsody in Blue.

Obrazek

Zachwycające wiechy dużych kwiatów jak motyle Sally Holmes

Obrazek

Bez koralowy niezwykłej urody! widzę obok siewkę ale jakby bardziej zielona więc nie wiem czy powtarza cechy? Pójdzie w pole i niech karmi ptaki!

Obrazek

Werbeny szaleją i to różne hastaty i chyba patagonki też będzie dużo mimo wyrywania. Z Hastaty rozsiewa się ta różowa najchętniej.

Obrazek

Na milinie mnóstwo os ;:202
Obrazek

Cleome na razie tylko białe!

Obrazek

Dobrego dnia wszystkim odwiedzającym!
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu, witaj!

Zagubiłam się w Twoim "szaliczku". Niby wąski, niby nie ma gdzie skręcić, a zagubić, zatopić się łatwo. Jakżeż inaczej wyglądają ogrody, których deszcz nie omija ;:oj. Piękne, bujne, kwitnące!
Jedyny minus to wzmożone wylęgi ślimaków. Prawda, u mnie sucho jak diabli, ale odnoszę wrażenie, że przez wieloletnie stosowanie niebieskich granulek, i to zawczasu, ich populacja na tyle spadła, że niczego nie zdołały w tym roku zeżreć.
Taka ilość różnorodnych, kwitnących i owocujących roślin musi wabić mnóstwo motyli i innych owadów, przez co Twój ogród jeszcze bardziej zyskuje na atrakcyjności, choć to wydaje się już niemożliwe ;:218.
Podziwiam, pozdrawiam, ściskam serdecznie i nieustająco zazdroszczę deszczu.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pewnie że lubię liliowce. Piękne I u Ciebie są Marysiu.
Lankon wciąż zachwyca. ;:167 Trudno obok niej przejść obojętnie. ;:108
Chyba muszę gdzieś wysylkowo ją poszukać.
To przed milinem to werbena?? Jeszcze takiej nie wiedziałam .
I jarzmianki ci już kwitną. Moje jeszcze nie. :(
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Podziwiam Twoją atencję dla kremowo - śmietankowej róży - cudna jest :D
Motyle nas cieszą, ale ich potomstwo już nie.
Będzie masakra.
Piszesz, że kapustę podlewasz wodą o temp. 60 - ciu stopni, ale całą po liściach ,czy w korzenie :?:
Będę musiała swoje popryskać niestety.
Jeszcze pytanko o kapuchę syberyjską, jak ją spożytkować :?: Dusić ,jak normalną kapustę :?:
Posiałam w marcu do szklarni i już jest spora, domyślam się, jak urośnie w gruncie do jesieni :lol:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..podziwiam twoje lilie ;:180 , u mnie zakwitają same żółtki ,czyżby się sklonowały ;:oj przecież też miałam inne ;:219 . Mimo wcześniejszej suszy, teraz deszczyku u ciebie zawsze jednakowo, czyli pięknie kwitnąco. Różyczki zdrowe, kwitnące..moje w większości pierwsze kwitnienie mają już za sobą na szczęście kilka wytwarza pączki do następnego kwitnienia. Pozdrawiam z działeczki ;:167
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu pospacerowałam po Twoim ukwieconym szaliczku, pooglądałam wszystkie roślinki i skrzydlatych mieszkańców i... Zachwyciła mnie różyczka Nahema, no i bez koralowy, mam dwa ukorzenione patyczki... ciekawe kiedy zobaczę choćby kilka koralików Obrazek poczekam ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”