Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Jadziu piękne te twoje róże .wszystkie ;:108 chyba będą mi się snily. Ta werbrna taka malownicza. Dalie ciekawe . Ta biało fioletowa cuudna. :)
cleome takie dostojne takie wypasione. :)
Znowu kokejnego pięknego motyla uchwycilas. ;:63
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu ogród piękny ale fotki obłędne ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu, widać wysokiej klasy sprzęt i wysokiej klasy oko :D . A można wiedzieć jaki to aparat takie cudne zdjęcia robi? Z mojego jestem zgrubsza zadowolona ale niebieskiego koloru jakby w ogóle nie widzi i robi mi fiolety.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Jadziu, a to dopiero przeczucie :D

Chyba musisz podkopać i zobaczyć, co słychać w korzeniach Jacqueliny, żal patrzyć faktycznie tak jak piszesz wygląda bardzo marnie, od kiedy posiadasz tą róże? Może coś podgryzło jej korzenie, a może przesadzenie by jej pomogło, ale chyba juz na jesień. Szkoda taka urodziwa królewna ;:131

Dalie masz uroczą, te płateczki dwukolorowe-cudo ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU zwabiłam Cię Jacquelinowymi kwiatami czyż one nie są piękne ;:167 jednak w tym sezonie tylko rano wyglądają tak świeżo .Dzisiaj ścięłam ja dosyć drastycznie, ale jeszcze nie zaglądałam do korzeni .Mam ja od 2014 i wciąż rośnie w tym miejscu ;:196 i nigdy nie było z nią kłopotów .Len ścinam dopiero wiosną zostawiam go tak na zimę a przy okazji wysieje sie w paru miejscach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

KASIU nie wiem czy to wysoka klasa ,ale zdaje egzamin w 100% .Najważniejsze ,ze oddaje kolory tak jak się należy, i ma zoom X 60, a dla nie to było najważniejsze .Fakt ,ze lepiej się patrzy na obecne fotki a aparat to Nikon Colpix B 700 .jak na razie jestem z niego zadowolona i nie żałuję zakupu, a namówił mnie na niego syn, bo ja chciałam kupić Panasonika też z takim samym zoomem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYSIU i zaś dzisiaj nie spadła ani kropelka ,a też sie zanosiło na deszcz ;:222 No zaś nie przesadzaj z tym obłędem :;230 Fotki fakt są lepsze niż z poprzedniego aparatu, jednak i technologia przeszła parę kroków dalej przez te 10 lat bo tak długo go miałam i nadal go mam, bo jest poręczny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ANIU Cleome tylko jedno wyrosło, a drugie dopiero sie zbiera .Zbyt późno je wysiałam, ale może to i dobrze, bo teraz mam co pokazywać.Nie wiedziałam ,ze ono jest tak zabójczo fotogeniczne .Dzisiaj juz tego motyla nie było wczoraj był także Rusałka żałobnik tylko nie zdążyłam go uwiecznić ;:174 Jak dobrze nakarmisz swoje róże to będziesz z nich zadowolona a przecież i ja mam rozterki różane ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Róża Silesia nieprzyzwoicie piękna! Wręcz aksamitna!

Jadziu planujemy wyjazd do syna na przyszły tydzień ale jeszcze zobaczymy czy dojdzie do skutku, na pewno Ci napiszę. ;:108
A potem nareszcie urlop.
DzonaK

Post »

Witaj
Tak mi brakuje kolorów w moim ogrodzie , że aż przycupnę sobie u Ciebie i będę podziwiać te piękne róże ;:167 .Śliczny ogród i na pewno pięknie w nim pachnie od tylu piękności .
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te aksamitki to jak chryzantemy wyglądają.Piękne ;:173
Rożer piękne.I zdrowe.U mnie duzo plamistości dostały i liście padły.Co ja mam się z tymi różami :roll:
Dalie, piękne, ciekawe kolorki i ksztalty ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wreszcie dzisiaj nie musiałam uprawiać aerobiku z wężem :heja Fajnie podlało ale też się ochłodziło .Jednak po między jedna ulewą a następną znów wyjrzało ;:3 jednak tylko na chwilkę .Chyba wszyscy jesteśmy spragnieni ochłodzenia, tylko ,że z tego co pokazują temperatura spadnie o połowę .Będziemy mieli chwilę wytchnienia od upałów, a i nasze rośliny również, a może one sie już do nich przyzwyczaiły ;:224 .Mam nadzieję ,ze pomidory dojdą przy takim ochłodzeniu

Obrazek

Obrazek

ANIU aksamitki z nasion od Iwonki 1 są przecudne można się w nich zakochać od pierwszego wejrzenia mam tez niższe od Basi tych za to nie ruszają ślimory, więc mogę się i nimi zachwycać i nie tylko ja owady również .U mnie też panuje plamistość jednak tylko dwie róże totalnie na nią zapadły to Doktorek i Jacquelina [ta została krótko ścięta]

Obrazek

Obrazek

JOASIU witam serdecznie nową forumową koleżankę ;:168 Gdy pobędziesz trochę na forum będziesz mieć kolorów zatrzęsienie, a z czasem będziesz musiała pozbywać sie nadmiaru roślin :) .Floksy i jesienne astry obowiązkowe a wiosenne sama sobie nasadzisz i już będzie kolorowo

Obrazek

Obrazek

GRAŻYNKO jutro spróbuje zadoniczkować kawałek ostrogowca, bo fajnie się rozkrzewił od wiosny ,a już myślałam ,ze wiosenne przymrozki mi go powaliły na łopatki :wink: No to czekam na Twoje odwiedziny ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim udanego weekendu
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aksamitki ślimory lubią ?a to skubańce. :roll:
U mnie też w nocy trochę popadało.A w dzień było słońce i gorąco.Ale już nie upalnie .
Już fajnie.Ale ponoć jutro ma być zimniej :(
Róże piękne.To może te moje gole też przytnę nisko ??
Piękna ta Cleome.Te kolorki. ;:333
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu zdjęcia super i ... juz wiem, że nowy sprzęt testujesz.
Dla mnie i starym robiłaś świetne ujęcia. Po prostu masz oko i wyczucie chwili, szczególnie przy owadach bo to szybko pojawia sie i ... znika...
Dalia Ferncliff Illusion zjawiskowo piękna , ten liliowy kolor na końcach płatków dodaje jej uroku.
"Aerobik z wężem" .... :;230 dobre określenie ale faktem jest,że zajmuje sporo czasu, który można by spożytkować na inne cele.
Do nas tez dotarły chmury deszczowe i bardzo się z tego cieszę bo poprawiło moje piątkowe podlewanie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRYSIU owady teraz są jakieś bojaźliwe, kiedyś pozowały fajnie do zdjęć .Teraz nawet motylowi trudno zrobić fotkę,no chyba ,że przyssie sie w amoku do kwiatka :;230 Wydaje mi sie ,ze dźwięk aparatu przy kadrowaniu czy regulowaniu ostrości je odstrasza .Muszę coś z tym zrobić, bo to zbyt wysokie dźwięki .Ferncliff ma cudne kolory w każdej fazie cieszę sie bardzo ,ze ja sobie zamówiłam bo spodobała mi się od pierwszego spojrzenia na fotkę . jeśli byś chciała kawałek kłącza to z pewnością będzie do podziału jesienią .Dzisiaj tez nie musiałam uprawiać aerobiku, bo calutką noc padało aż do południa. Kiedy zawitasz Krysiu do swojego wątku, bo jestem ciekawa nowej działeczki jak ją zagospodarowałaś

Obrazek

Obrazek

ANIU ślimory uwielbiają aksamitki i zawsze mi je pożerały jak tylko posadziłam sadzonki .One z daleka je wyczuwają :;230 .Dobrze ,że nie było tyle deszczu to i aksamitki mi się uchowały w zdrowiu .Jednak i tak mi pożarły jedną z tych wysokich ale mam ich więcej, to nie ma szkody .Nie wiem czy w tej chwili niskie przycięcie coś da, ono tylko wzmoże produkcję nowych łodyg ,które do zimy nie zdążą zdrewnieć, więc mogłoby być tragicznie wiosną z krzewami .Ja wszystkie obcięte łodygi zagospodarowałam w donice i mam nadzieję ,że zdążą się ukorzenić do zimy.Jednak nie obcięłam jej całkiem nisko tylko te sterczące kikuty pościnałam, bo wyglądała jak straszydło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DzonaK

Post »

:wit Ale Ty robisz piękne zdjęcia , nawet kropla deszczu uchwycona bardzo urokliwie . Chyba muszę wyciągnąć swoją lustrzankę na przyszły rok :lol: . Jestem ciekawa nazwy rosliny , która ma tak piękne kwiaty zdjęcie trzecie od końca .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadzinko pięknie u Ciebie ;:oj ale ja wpadłam na chwilkę żeby poprosić o przepis na ajwar. ;:180 I jeszcze pytanie...czy musi być bakłażan?...bo tylko tego jeszcze na zegrodce mi brakuje ;:306
Kurcze papryka ładnie obrodziła, dużo już przerobiłam ale nadal jest jej sporo.
Przetwory już powoli kończę robić...to i się odezwę wkrótce. ;:196 :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ELUSIA mówisz i masz . Ja nie dawałam bakłażana, bo nie miałam, ale dałam cukinię Jeszcze mam w piwnicy ten który kosztowaliście .Teraz jadłam u synowej coś w podobnym stylu ,ale chyba też z bakłażanem pychotka

Ajwar od Marzanki
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 1 średni bakłażan
- 2 duże pomidory
- 4 duże papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- ocet winny
- oliwa z oliwek
- ewentualnie słodka papryka w proszku
Jeśli nie lubisz pikantnych sosów można zmniejszyć ilość chili, aromat pozostanie i smak też.

Opis przygotowania:
Z papryk usunąć nasiona, pokroić na duże kawałki i posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blasze. opiec z każdej strony tak aby skóra odchodziła od miąższu. pokrojonego w kosteczkę (ze skórką) bakłażana i opiec ok. 20 minut. tak samo jak paprykę. Upieczoną paprykę wrzucić na chwile do posolonej zimnej wody - skorka zejdzie łatwiej. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili, cebule oraz czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa (pokrojone w kostkę) razem przesypać do wysokiego naczynia i zmiksować lub przemielić. To nie ma być pure lecz wskazane jest pozostawienie konsystencji grudek. Dodać oliwę z oliwek, ocet (do smaku), sól i ew. paprykę w proszku. Gotowy sos podgrzać w garnku lub na dużej patelni tak aby się zagotował, nie przypalić i gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków.Ma być w miarę gęsty nie płynny, więc musi trochę odparować

Obrazek

Obrazek

JOASIU ten kwiatek to Ostrogowiec fajna roślinka przyciąga owady, jest bardzo dekoracyjna .Uczę sie uwieczniać krajobraz w kropli wody takie lustrzane odbicie Na razie średnio wyszło nie mniej juz jestem trochę zadowolona z postępu . Dzisiaj polowałam na owady uwielbiam te polowania a dzisiaj miałam wyjątkowe szczęście :tan bo odwiedził mnie prześliczny gość Paź królowej ,któremu zrobiłam całą serię fotek. Niestety wszystkie fotki na sporym zoomie inaczej bym go przegoniła :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”