Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Człowiek uczy się całe życie. Zawsze uważałem, że roślinka im więcej ma liści tym lepiej rośnie ale okazuje się, że przycięcie liści w przypadku pora i cebuli na etapie produkcji sadzonek wzmacnia system korzeniowy. Firmy produkujące profesjonalne rozsady strzegą swoich tajników upraw ale pewnych działań nie da się ukryć. Są już nawet maszyny do przycinania rozsad. Ostatnio czytałem nawet o przycinaniu rozsady selera chociaż w przypadku tej rośliny cięcie wykonuje się na ok. 2 tygodnie przed wysadzaniem rozsady w pole. Pory przycina się kilkakrotnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzkięki bardzo, Ale widzę, że przyciąłeś tylko wierzchołki, tak? Nie przy ziemi?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pory tnie się przeważnie na wysokości 7-10 cm od poziomu ziemi. Ja dodatkowo czasami niżej przycinałem liścień (jego końcówka na której czasem wisi okrywa nasienna i tak zasycha). W tym roku niektóre roślinki mają już po 3 liście właściwe. Dobrze, że przypomniałem sobie o stojących na regale selerkach. Pierwsze roślinki przebiły się przez perlit więc kuweta z roślinkami (mini szklarenka) powędrowała na parapet pod lampę.
Obrazek

W momencie kiedy pory osiągną 7 cm wzrostu powinno się obniżyć temperaturę do 15-18*C w dzień i dlatego u mnie pory stoją przy samej szybie, bezpośrednio na parapecie. Selery i pomidorki stoją na styropianowej płycie.

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pory spokojnie sobie rosną.
Obrazek

Zabawa z rzodkiewką, na razie tylko na zielone listki, rozpoczęta. Ponieważ nie wszystkie kiełkujące roślinki zmieściły się w skrzyneczce balkonowej część nasionek (ok. 60-70 szt) wylądowało w doniczce chryzantemowej.
Obrazek

Obrazek
Cieszy mnie widok małych selerków przebijających się przez perlit. Na 24 pierścienie w 18 pojawiły się pierwsze zielone listki (liścienie). Są na razie bardzo malutkie ale do sadzenia w gruncie tunelu mają jeszcze sporo czasu.

Mocno grubieją pomidorki. Niedługo będę musiał porozstawiać. Czas na podlanie Previcur Energy 840 SL.
Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Pod lampą troszeczkę za mało miejsca dla rzodkiewki ale coś tam skorzysta. Skoro i tak nie zależy mi na zgrubieniach powinna sobie poradzić. Jutro koniecznie muszę rozstawić pomidorki. Ale i tak obecnie najważniejsze są selerki.

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozsady podlane Previcur Energy 840 SL. Przez perlit przebija się druga partia pora Pancho. W pierścieniach 5/6 cm zielenią się już 23 selerki. Podłoże do wysiewów i rozsad zamówione, zamówiłem też dodatkowe multiplaty VEFI 96 i VEFI 54. Całkowicie zrezygnowałem z dalszych wysiewów w styczniu a na 1 II zaplanowałem wysiew marchwi Parijse Markt 4 do doniczek (wpierw podkiełkuję nasiona na waciku), wysiew kapusty wczesnej Constable F1 oraz małe ilości: koperku Sprinter oraz pietruszki naciowej. Na połowę II planuję już większe wysiewy: buraczki Zeppo F1 na botwinkę, rozsada rzodkiewki Rondar F1 i Charito F1, rozsada bobu, rozsada cebuli Exhibition oraz rozsada cebuli szczypiorowej Carel i Savel, sałaty, kalarepa Kordial F1 i rozsada szpinaku Mississippi F1. Pod koniec II kilka wczesnych pomidorów do tunelu.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Cześć Przemek, jaką odmianę bobu w tym roku siejesz? Czy będziesz kupował duże paczki nasion? Z chęcią bym odkupiła, jeśli będziesz miał nadwyżki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Niestety w tym roku nie planuję zakupu większego opakowania bobu. Muszę dokończyć zapasy z ubiegłych lat. Na kolejny sezon 2022 planuję zakupić Witkiem Manita ale to dopiero za rok. Z tego co się orientuję to większe opakowanie bobu kupił BobejGS-może warto się do niego uśmiechnąć.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj wspaniałe masz rozsady i wysiewy ;:333 :D Czy uprawiasz może też pasternak?? Nie znam tego warzywa dlatego pytam bo coś on mnie zaintrygował.. To coś jak pietruszka? Rozsady robisz w szklarni czy w domku?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odnośnie pasternaku. Można śmiało powiedzieć, że pasternak to taka wielgachna pietruszka choć wg mnie mniej aromatyczny i o lekko słodkawym smaku. Jest jednym z najbardziej wytrzymałych na mrozy roślin warzywnych. Dobrze zimuje w gruncie bez przykrycia. Ja bardzo rzadko uprawiam pietruszkę a na pasternak raczej nie dam się namówić. To dosyć prosta w uprawie roślina ale trzeba ją stosunkowo wcześnie wysiać i nie powinno się doprowadzać do zaskorupienia ziemi.
Co do rozsad to przeważnie zaczynam od uprawy parapetowej a potem kolejno rozsady gatunków znoszących niskie temperatury lądują w tunelu.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Przemku, dziękuję za odpowiedź :) Zapytam Błażeja :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dzięki lampie do doświetlania można i zimą pobawić się w produkcję rozsad. Ciekawe czy pomidorki zawiążą owocki do 8III? U selerków pojawia się pierwszy liść właściwy. Przycięte 1 raz pory rosną.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemek dzięki zza odpowiedz :D Kwitnące pomidory w styczniu ;:oj to zbiory pewnie w już czerwcu? Czym je podkarmiasz?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ja mam nadzieję na dojrzałe pomidorki już pod koniec kwietnia. Na razie pracuję nad silnym systemem korzeniowym. Pomidorki rosną w podłożu do wysiewów AURA i były podlane 2 x BioAlgeen S90, po przepikowaniu Black Jak i 1 x Magic P Star.
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na działce piękna zima.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kiełkuje wczesna kapusta Constable F1.

Obrazek
Jeden z pomidorków zawiązał już 2 owocki. Wczoraj wieczorem roślinki zostały opryskane Serenade ASO.

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”