Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

:wit Witajcie!
Spełniłam wszelkie obowiązki wobec tych, którzy odeszli na zawsze i wracam do żywych.
Jestem potwornie zmęczona, ale szczęśliwa, bo udało mi się nie zmoknąć. Tam, gdzie byłam, chmury wprawdzie wisiały niemal tuż nad ziemią, ale nie spuściły ani kropli deszczu, temperatura była znośna, a wiatr nie zrywał kapeluszy z głów.
Niestety, w moim mieście ciągle pada i wieje.
Dostałam trochę cebulek tulipanów, ale te wsadzę do donic, jako że wszystkie należą do rodziny tych niskich. Muszę jednak dostać się na działkę po dobrą kompostową ziemię, którą przemieszam z piaskiem dla rozluźnienia, a cebule wsadzę później, może dopiero w grudniu, ponieważ zostaną na balkonie. Mam nadzieję, że w końcu deszcz przestanie straszyć i jutro - pojutrze może pozwoli na wypad.

Marysiu [Maska] - chryzantemki sercem podarowane, sercem płacą. Pięknie Ci za nie dziękuję. ;:180 A jarzmianka 'Alba' od Stasi kwitnie nieprzerwanie przez cały sezon i mnie też wprawia w zadziwienie.
Częściowo Twoje życzenie się spełniło, bo choć nie miałam słońca nad głową, to i parasola też nie musiałam otwierać.
Moje tereny wichury potraktowały łaskawie i oby tak dalej.
Bardzo bym chciała, by i Twoja okolica ustrzegła się niedobrych niespodzianek pogodowych.
Słoneczka życzę. ;:196

Paulinko - ten szpaler hibiskusów to nie u mnie, a u jednej z sąsiadek. Ja mam trzy kolory: biały bez oczka, niebieski z oczkiem i różowy z oczkiem posadzone razem oraz biały z oczkiem i dwa różowe pełne posadzone każdy osobno. Zebrałam nasiona z pierwszych trzech i chętnie się nimi podzielę. ;:108
Czy one są wrażliwe na mróz? No nie wiem. Moje jeszcze nigdy nie zmarzły. Na zimę tylko kopczyki z kompostu usypuję nad ich korzeniami. A przycina się je wczesną wiosną, dzięki czemu ładnie się rozgałęziają i kwitną coraz większą ilością kwiecia. ;:333
Paulinko, ja nie sprzedaję roślin, natomiast z radością rozdaję nadwyżki. Niestety, ten floks jeszcze zbyt młodziutki, ma dopiero roczek, a wszelkie rośliny z 'rodziny variegate' rosną znacznie wolniej niż te zwykłe, tak więc na możliwość podziału trzeba będzie jeszcze poczekać.

Gosiu [Margo] - oby ta weekendowa prognoza się sprawdziła, bo mnie już męczą takie szare dni.
Poniedziałek i wtorek były naprawdę piękne, nawet pomimo wiatru, ale krótko to trwało. Szkoda. ;:174
Na razie nie zapowiadają nam mrozów, zdążysz uporządkować ogród na zimę, czego najserdeczniej Ci życzę. ;:196

Danusiu [danuta z] - ja nie wiem, czy mam rację, ja tylko mam swój sprawdzony sposób. I tyle.
Dziękuję i życzenie zdrówka odwzajemniam. ;:196

Kasiu [Kasiula] - a proszę uprzejmie: odwiedzaj sobie do woli. ;:196

Liduś - kochana, moja jarzmianka w ogóle jest cudowna, bo kwitnie nieprzerwanie przez cały sezon. Jedne kwiaty kończą, następne zaczynają i tak non-stop. ;:333
Dziękuję za pochwałę moich chryzantem podarowanych mi przez Marysię Maskę. ;:196

Ewuniu [ewarost] - też przypuszczam, że zimie się za bardzo nie spieszy.
Jarzmianki zakwitną Ci w przyszłym roku na bank.
Dziękuję za życzliwe słowa i odwzajemniam. ;:196

Asiu [iwwa] - witam Cię kochana! :wit
Za wszystkie dobre słowa z głębi serca dziękuję. ;:196
Oby wróżba ładnej weekendowej pogody nie okazała się mrzonką, czego sobie i Tobie życzę. ;:167

Alicjo - doskonale rozumiem Twoją niechęć do pisania. Kiedy człowiekowi na wątrobie coś siedzi, to na nic nie ma ochoty. ;:108
Mam nadzieję, że wyniki będą optymistyczne, czego życzę Wam z całego serca. ;:167 ;:196

Niestety i takich obrazków coraz mniej w przyrodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochana, takie kolory są bezcenne o tej porze, przecież i listek może być piękny. ;:215
Miło jest czytać Lucynko, że jarzmiance wybitnie się u Ciebie spodobało, pewno puszczała perskie oko do gołąbków o smakowity pokarm. ;:113
Wybierzcie się na leśny spacer, bo weekend zapowiadają cudowny. ;:33 ;:11 ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko to prawda, kolorów coraz mniej ;:131 piękny pokaz chryzantem ;:63 mam pytanko - Twoje chryzantemy są wysokie czy niskie?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Stasiu - ja bardzo lubię barwy jesiennych listków, ;:63 ale i one już powoli znikają, zamieniając się w nawóz przez te padające ciągle deszcze. ;:223
Nie wiem, co tej jarzmiance tak dogadza, ;:218 ale naprawdę mnie zadziwia i cieszy jej nieustanne kwitnienie. ;:138
Gdybyśmy mieli bliżej las, to zapewne byśmy się wybrali, ale trochę daleko, więc raczej działka nam go zastąpi. ;:108 Zresztą u nas bardzo przyjemny spacer można sobie zafundować na nadwiślańskich Tumach, gdzie klimat prawie leśny ;:333 i jest na czym oko zawiesić. ;:215

Natalko - niestety, wszystkie moje chryzantemy urosły wysokie na ponad 80 cm. ;:108
W przyszłym roku później je poprzycinam i zobaczę, czy będą niższe. ;:218 Obawiam się jednak, że na niewiele się to zda i znowu trzeba będzie je wiązać do palików. ;:223

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko kolory jesiennych liści też są piękne ... może te Twoje chryzantemy to takie smukłe roślinki. Jak się dyskretnie podwiąże to też ładnie będą wyglądać ... mnie za podpórki robi w takich przypadkach zielona zgrzewana siatka ... roślinki przerastają, ale trzymają się w pionie... Miłego weekendu i ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nakrapiane czy bordowe, jesienne listki pięknie wyglądają ;:63 Za chwilę i tych pojedynczych kolorów nie będzie, więc cieszmy się nawet tą odrobiną :heja Szczęściara z Ciebie, też chciałabym mieć dwadzieścia minut spacerkiem do działki. Mogłabym ją wtedy odwiedzać nawet przy niepewnej pogodzie. Ale gdybyście mieli dalej, to hodowla gołąbków, nie byłaby chyba możliwa. A tak, praktycznie w każdej chwili możecie do nich podejść i nakarmić :tan
Miło czytać, że koniec października był dla Ciebie łaskawy ;:oj Pozdrawiam serdecznie ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuniu [ewarost] - moim chryzantemom pewnie za dobrze się powodzi pod względem jedzonka i dlatego tak wybujały na wysokość. ;:306 Wcale nie są smukłe ani wiotkie, tylko gęste i wielkie. ;:224
Kolorowe liście to najpiękniejsza ozdoba jesiennych krajobrazów. ;:138 ;:138

Iwonko1 - długo szukaliśmy działki na sprzedaż właśnie w tym ROD, żeby było blisko, bo M planował hodowlę .... królików. ;:7 I hodował je przez pierwsze trzy lata. ;:108 Zrezygnował, ponieważ ciągle jakieś zarazy nawiedzały hodowlę i przerzucił się na gołębiarstwo, co mnie szczególnie cieszy z uwagi na idealny nawóz. :tan

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Lucynko ;:196 dawno mnie tu nie było :oops: zaległości nadrabiam ,nadrabiam bo to nie taka prosta sprawa tyle nadrobić .
Widziałam piękne chryzantemy i dalie i Marcinki i jarzmiankę ciągle kwitnącą ;:63 ;:63 super ;:333
Listki kolorowe też piękne ;:215
Pozdrawiam serdecznie i dużo zdrówka i ładnej pogody na jutrzejszy spacerek życzę ;:4
Idę dalej nadrabiać zaległości ;:65
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Zatem kochana ;:167 pozostało mi życzyć Wam udanego spaceru nadwiślańskim szlakiem. ;:65
Lub spokojnego wypoczynku na działeczce z pieskiem, kotkiem i gołąbkami. ;:79 ;:1
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Planowane zrealizowane. ;:108 Tylko pogoda nie rozpieszczała. :oops: Ale działka zaliczona, choć mocno zmoczona również dzisiejszym deszczem. ;:145 Nie padało wprawdzie jednym ciągiem, były przerwy, ale pomimo dość ciepłej i bezwietrznej aury, nie da się dnia dzisiejszego pochwalić. ;:185
Robota jeszcze by się znalazła, jednak w tym błocku i stojącej w wielu miejscach wodzie nawet nie próbowałam podjąć się czegokolwiek.
Kwitną jeszcze niektóre chryzantemy, ale główki mocno pospuszczały pod ciężarem wody. ;:174 Inne jeszcze pąków nie rozwinęły i zapewne już nie rozwiną. ;:222 Coraz mniej kolorów, coraz to bardziej szaro i smutno. :(
Tylko żurawki nieustannie zdobią swoją rabatę. Niektóre zmieniły barwę liści, ale nie wszystkie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tereniu [TerDob] - wszyscy doskonale znamy Twoją sytuację, wiemy o demolce i rozumiemy brak czasu na spacery po wątkowych ogrodach. ;:168 ;:168
Dziękuję za miłe słowa pochwały dla moich podopiecznych oraz za dobre życzenia. ;:196
Tobie również pięknego słonecznego weekendu życzę. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stasiu - bardzo, bardzo Ci dziękuję. ;:167 ;:196
Jednakowoż już wiem, że ciężko będzie zrealizować zarówno jeden jak i drugi sposób weekendowego zrelaksowania się. ;:108
Goście, którzy się już zapowiedzieli, nie należą do ruchliwych. ;:185 Ciepłe mieszkanko,miękka kanapa i smaczne żarełko to ich sposób na relaks. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lubię nawet bardzo lubię te roślinki, bo one nawet zimą spod śniegu wystawiają swoje kolorowe, różnokształtne listki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17

Post »

Lucynko ...kolory jeszcze masz na działce.
Ja jakoś do tego roku nie przepadałam za żurawkami ale za namową koleżanki i po odwiedzeniu tutaj kilku ogrodów postanowiłam nieśmiało posadzić kilka sadzonek,zobaczymy co z tego będzie :)
Pięknej pogody na weekend Ci życzę i dużo zdrówka dla Ciebie i całej rodzinki :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

I ja byłam dzisiaj godzinkę na działce ale tylko wizytująco bo roboty jako tako zakończone a na okrywanie czegokolwiek jeszcze nie pora.W przyszłym tygodniu ma być znaczne ocieplenie, dobre i to...U mnie ostatnio nadmiaru opadów nie było. Na działce mokro ale w stopniu umiarkowanym,przed zimą roślinom takie nawodnienie się przyda.Działeczkę masz super uporządkowaną,mojej działce zdjęcia z takiej perspektywy nie zrobię bo to zupełnie inny charakter działki...Niezłą kolekcję żurawek zebrałaś, ;:138 kiedyś i ja miałam sporo ale teraz mam kilka tylko odmian ...Wszystkiego się nie pomieści ale przetestować trzeba !

Miłego weekendu Lucynko! ;:196
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu [złotko] - coś tam jeszcze kwiatki pokazuje, niestety coraz mniej, a nawet można powiedzieć: malutko. ;:7
Z żurawek będziesz zadowolona, one są bardzo ozdobne i nie wymagają słonecznej wystawy. ;:333
Pięknie dziękuję za życzenia, które z całego ;:167 odwzajemniam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu - u mnie też temperatury zapowiadają się wysokie, dlatego też niczego jeszcze nie okrywam. ;:108
Działka uporządkowana w tej części, która jest widoczna dla spacerowiczów, natomiast sporo jeszcze pracy wymaga zrobienie porządków w części ukrytej. ;:224 Czekam na dobrą pogodę, ale może już się nie doczekam... ;:218
Ślicznie dziękuję za dobre weekendowe życzenie i szczerze odwzajemniam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim wspaniałego weekendu pełnego jasnych promieni słońca. ;:cm ;:cm ;:cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko witaj ;:196
Na jednym ze zdjęć pokazałaś różne odmiany dąbrówek i ... przypomniało mi się,że kiedyś je miałam a potem nie wiadomo dlaczego zaczęły powoli ginąć, chyba z jedna sztuka się uchowała ale czy przeżyje te podtopienia ... nie wiem ?
Żurawki w ładnych kolorach - niewiele bylin jest ozdobna przez cały rok bo one i wiosną jako tako wyglądają.
Pozdrawiam życząc dużo ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko do mnie wreszcie ;:3 dotarło, niestety u mnie tylko małe chryzantemki, co je tej jesieni posadziłam kwitną :oops: U ciebie to jeszcze widać nieco kolorków ;:168 Niech i wam ;:3 świeci.
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”