Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Eris1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2018, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Post »

Właśnie tylko ten jeden krzaczek jest taki problematyczny. Reszcie nic nie mogę zarzucić - fakt, że są innych odmian.

kaLo ostatnia próba :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Asia
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tak po prawdzie to one wyglądają jak po ataku przędziorka.
Można zobaczyć przez lupę, względnie ktoś kto ma dobry wzrok wypatrzy lub krótkowidz, ale nie dalekowidz.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdjęcia -rewelacja ;:333 . Balkoni red to odmiana, która została wyselekcjonowana pod katem nikczemnego wzrostu i nic na to nie poradzisz. Poza tym jest samokończąca czyli pęd kończy się kwiatostanem i ew. dalszy wzrost następuje po wypuszczeniu wilka z kąta liścia. Teraz niańczy dzieciaki więc może nie ma ochoty i siły na dalszy wzrost. Na razie nie nawoź więcej bo z takiej dużej donicy ten kurdupel z pewnością wszystkiego nie przejadł. Najstarsze liście zwykle mają na sobie coś niefajnego bo roślina zabiera z nich co potrzebne a potem się ich pozbywa. Może ma odrobinę za mokro.
Awatar użytkownika
Eris1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 maja 2018, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Istotnie jest to najmniejszy i najbrzydszy pomidorek, jakiego kiedykolwiek widziałam ;:oj Więcej się na niego nie nabiorę.
Teraz poczekam aż owocki dojrzeją i jak potem nie puści wilków to pójdzie do kosza.

Wstrzymałam już nawożenie a podlewam dopiero jak ziemia przeschnie. Akurat wczoraj na wieczór podlewałam.

Whitedame, kaLo jeszcze raz wielkie podziękowania za cierpliwość i pomoc.
Pozdrawiam, Asia
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p
Od: 18 kwie 2016, o 17:18

Post »

Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu, osobiście podejrzewam alternariozę ale trochę mi nie pasuje stąd zwracam się do was z prośbą.

Pomidorki w gruncie, koński obornik był dawany na początku wiosny, miedzian tuż przed sadzeniem, saletrzak tydzień temu (tydzień po sadzeniu), przedwczoraj i wczoraj pryskałem siarczanem magnezu. Dodam jeszcze, że gleba strasznie zasadowa i nie miałem już opcji nic z tym zrobić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Merkor!

Po pierwsze : skąd wiesz,że gleba zasadowa?
Po drugie: po co ta słoma,pomidory nie mają czym oddychać.
Po trzecie: miedzianem opryskałeś sadzonki od spodu przed sadzeniem,czy całe i w jakim czasie.
Po czwarte: jak podałeś saletrzak?
Po piąte: po co siarczan magnezu?

Jeśli za wysokie pH gleby to można je obniżyć dodając do wody do podlewania kwasek cytrynowy.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Merkor pisze: przedwczoraj i wczoraj pryskałem siarczanem magnezu.
Mogą to być oznaki niedoboru magnezu - zmiany między nerwami liści.
Opryski siarczanem magnezu zaleca się wykonywać co 5-7 dni
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p

Post »

Maraga

1. Sprawdziłem za pomocą płynu Helliga
2. Wyściułkowałem by choć trochę zwolnić chwasty i nadmierne wysuszanie gleby, jeśli to błąd zaraz to usunę.
3. Od spodu przed sadzeniem jakieś 3 tygodnie temu.
4. Saletrzak został podany zgodnie z instrukcją "Tydzień po wysadzeniu rozsady do gruntu zasilić roztworem saletrzaku"
5. Siarczan magnezu do listnie gdyż ostatni tydzień był bardzo wilgotny, jeśli również to błąd zaprzestane jego podawanie na jakiś czas.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Merkor

Słomę usuń.Piszesz,że ostatnio było wilgotno.To też wpływa na kondycję pomidorów.Za dużo wilgoci sprzyja chorobom.
Przestań na razie im dogadzać.
Mają obornik i saletrzak a także magnez to na teraz wystarczy.

U mnie na polu pełno samosiejek,które niczym nie zasilane rosną w najlepsze.
Pomidory posadzone na miejscu gdzie rok temu rosły dynie,wsadzone bez nawożenia,po tygodniu podlane najpierw samą deszczówką,potem 0,5 l roztworem saletrzaku pod każdy krzak.

Na razie niczym nie zasilam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W którym momencie pojawiły się te plamki? Przed czy po oprysku , jakie było stężenie oprysku (ile siarczanu magnezu na litr i jaki to był siarczan, 7wodny -z apteki, nawozowy czy 1wodny -nawozowy) . Czy ta obwódka wokół plamek jest sucha czy wilgotna, czy ich przybywa, czy się powiększają?
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p

Post »

Plamki pojawiły się jakieś 2 tygodnie po posadzeniu, jakieś 5 dni po tym gdy liście stały się lekko fioletowe od nadmiaru wody (deszcze lały cały tydzień) bądź słabym pobieraniem fosforu. Zdecydowanie przed opryskiem siarczanem magnezu, stężenie było jak w zalecanych:
Należy odważyć 25 dkg siarczanu magnezu , wsypać do butli i uzupełnić wodą do 5 l.
Do oprysku pomidorów musimy go każdorazowo rozcieńczyć 10- krotnie np na 5 l wody dodajemy 0,5 l przygotowanego roztworu.
Obrazek
Obrazek

Na większych plamach obwódka jest wilgotna, na mniejszych sucha, więcej ich nie przybywa i się nie powiększają.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytałem o siarczan bo są dwa. Siedmio i jednowodny. Ten drugi stosuje się w 2x mniejszym stężeniu ale oprysk na pewno nie zaszkodził, miał tylko 0,5%. Mokre obwódki wskazywały by na jakąś infekcję bakteryjną ale bakteryjna cętkowatość też wygląda trochę inaczej. Jeżeli wszystko się zatrzymało, to pewnie nie będzie źle. Na wszelki wypadek opryskaj miedzianem w ilości 1,5-2g/l tak, żeby dolna strona liści też była zwilżona.
Awatar użytkownika
Merkor
100p
100p

Post »

Słoma usunięta, jutro zrobię oprysk z medziana według twoich zaleceń kaLo. Na jakiś czas odstawię wszystkie nawozy, będę tylko ostrożnie podlewał wodą z kwaskiem cytrynowym by zakwasić lekko glebe przynajmniej do 6,5-7ph gdyż teraz jest powyżej 9.

Dopiero drugi sezon z pomidorami i jak widać amatorszczyzna bo nie wiedziałem, że są różne rodzaje siarczanu magnezu.

Dzięki wielkie za rady, za jakiś czas poinformuje o stanie pomidorów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest siedmiowodny o zaw. 16% MgO i 30% SO3 i "mocniejszy" jednowodny 23%MgO i 46% SO3.
Uprawiasz pomidory w kopalni kredy czy na hałdzie popiołu wielkopiecowego ze masz ph9? :shock: . Sam nie wiem, czy łatwiej nie będzie wymienić ziemi niż ją zakwasić .
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Może masz zły wynik tego pH?
Bo w sumie nigdy nie spotkałem się z tak zasadową. To w ogóle możliwe? :roll:
Jeśli faktycznie masz te 9 to łatwiej było by sądzić w wiadrach wkopanych w ziemię a do nich kupna gleba. :shock:
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”