Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Martuniu Twoje zakupy są wspaniałe i jeszcze na dodatek jaka oszczędna dziewczyna ;:oj . Musze się przyznać, że także jestem dendrobiowym killerem ;:145 . Aż sama się dziwię, że to od Mireczki sobie tak zakwitło. Proszę, zdradź mi, jeżeli możesz, u kogo dorwałaś Phal. Caribbean Sunset x minus ? Cudna roślinka, ale ostatnio jej jakoś nie widuję.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Lucynko jest teraz w sprzedaży w OG ;:7
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Oooo, dziękuję Martuniu za taką szybka odpowiedź. Trochę mi z tym dostawcą nie po drodze, mam same złe doświadczenia z przeszłości, ale na ofertę oczywiście popatrzę sobie. Może tam jakieś dobre zmiany nastąpiły ?
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marto, podziwiam Cię za optymizm, 100-250 co to dla pasjonatów ;:108
Piękne roślinki dorwałaś, gratuluję zakupu.
Pozdrawiam - Justyna
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta u mnie w domu przy ponad 200 też nie widać buszu u Ciebie pewnie też nie bedzie. :D
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30

Post »

zabkamarta pisze:
Luisa o rany masz krzyżówek finleyi ze stuartiana ;:202 to jest krzyżówka, którą poszukuje tylko marzy mi się pewne szczególne wybarwienie, najlepiej jakby to była krzyżówka stuartiana punctassima ;:167
Moja krzyżówka jest ze zwykłą stuartianą, ale i tak się nie mogę doczekać kwiatów :tan
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyno to wcale nie jest optymizm tylko z góry określony wyrok :;230 ja po prostu wiem, że wcześniej lub później to 200 to przekrocze. A jak widać Kasia mnie zachęca i mówi, żeby się nie martwić, więc spoko luz :heja

Luiso obowiązkowo musisz mi pokazać jak już zakwitnie Twoją Phalaenopsis stuartiana x finleyi ;:167

Mirko powiem Ci, że bardzo mnie rozbawiłaś. Naprawdę wyglądam na poważną osobę :?: ;:306 ło matko no bo ja poważnie jestem poważna ;:306 dziś znów u lekarza medycyny pracy stwierdzili że muszą mi zrobić ekg ;:167 ;:222 no bo stwierdzili, że moje stanowisko takie poważne :;230 decyzyjne :;230 kierownicze :;230 i narażone na stres :;230 ło matko dobrze się nagle dowiedzieć ;:306 aż tak źle wyglądam ;:oj na szczęście na ekg wyszło, że mam serce.
Na margines powinni skierować mnie do neurologa ;:303 żeby sprawdzili czy w tej ogarniętej storczykami głowie aby na pewno wszystko jest ok ;:215

OK teraz coś na ząb... Albo na oko...

Vanda flabellata ;:63

Obrazek

D. parishii var. coerulea
bardzo hipnotyzują mnie te kwiaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

;:oj Aż bym chciała dotknąć tego kwiatu :;230
U mnie też jeden storczyk kwitnie :tan taki zwykły NN ten phalaenopsis czy jakoś tak :tan Tylko jednego mam ;:306 tylko nie jest niestety taki mechaty w środku ;:222
Piękne te Twoje fiksacje :)
P.S. Na tych nazwach język można połamać ;:306
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Marta masz serducho to dobrze ;:138 ale czy ja dobrze pamietam że Ty ksiegowa, czy z kimś pomylilam. jeśli tak to powiem Ci że uważam że dobrze jest mieć takie zielone hobby i wcale nie masz co do neurologa chodzić, bo z Tobą jest jak najbardziej ok.
Rośliny bardzo dobrze stres rozładowują i to nie tylko dlatego, że zielony kolor działa kojąco.
Dendrobium parishi wyglada oblednie, mam nadzieję że mój na przyszły rok też zaszczyci mnie kwiatami.
Vanda też bardzo przypadla mi do gustu, jaka ona jest duża? Może trzeba bedzie się za nią rozejrzeć :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te włochate przypominają mi małe szczoteczki :wink: :)
A w kwestii Vandy, przypomnij mi kupiłaś ją już z kwiatami czy to już Twoje kwitnienia? Z tego co się orientuję, to z kwitnieniem Vand różnie bywa i nie jest takie łatwe w warunkach domowych. :wink:
A wracając do tych 200 storczyków, szczerze to Ci napiszę jak zaczynałem swoją przygodę z roślinami to miałem ich kilka sztuk. Nawet się nie spostrzegłem jak przekroczyłem pierwszą setkę, potem drugą i zbliżyłem się gdzieś do 300. :wink: A zaznaczę, że nie mam domu tylko zwykłe mieszkanie. :)
Tak więc, dojście do Twoich 200 storczyków to żaden problem, sama przejdziesz przez to samo co ja. :) Masz dom, więc tym samym więcej miejsca. :) Jedynym hamulcowym z tego co pisałaś jest Twój M. Pewnie gdyby nie on to już byś miała spokojnie 300. :;230
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mondfa a już kusi dotknąć takie fajne i włochate :;230 ja nie miałam takich nieczystych myśli ;:306 O wiesz ja kiedyś też miałam jednego Phalaenopsisa :uszy musisz chyba sobie kupić takie futrzaste coś ;:108

Jeśli chodzi o nazwy to ja nawet ich nie czytam ;:215 zapamiętuje ciąg liter i wzrokowo zapamiętuje nazwę jako obraz :;230 po tym identyfikuje jak widzę gdzieś indziej taką samą nazwę o jakiego storczyka chodzi ;:209

Kasiu dobrze pamiętasz i z nikim mnie nie pomyliłaś, to chyba na badaniach się pomyliło komuś ;:306 a zielone hobby też uważam, że warto mieć. Ja czasem jak mnie dzieci wykańczają to wsadzam głowę w kwiatki i czekam aż mi szaleństwo minie. ;:219

Kasiu i Norbercie odnośnie Vandy flabellata nie jest mała. A z tego co pamiętam docelowo jest spora. Teraz to jest jej pierwsze kwitnienie i rozpiętość "skrzydeł" wynosi 24 cm, ale za to ma ok 14 cm "wzrostu" z koszyczkiem. Była kupiona w marcu i Norbercie nie tylko bez pędu, ale również bez korzeni, bo rosła w korze, więc tam było wszystko zgnite oprócz paru kikutków i jednego korzenia "powietrznego". Oczywiście Vanda flabellata rośnie w orchidarium, więcNorbercie nie mam złotych rąk do uprawy Vand na parapecie ;:306
Norbercie z tyle masz roślin w mieszkaniu ;:oj rozumiem, że jak idziesz po mieszkaniu to z maczetą? ;:306
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z maczetą może nie - zrobiłem takie dwie wąskie ścieżki :wink: i nauczyłem się przeciskać między roślinami. :;230 Dobrze, że jestem szczupły to nie mam większego problemu. :wink:
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie posiadanie 200 storczyków, uprawiam w korze więc samo podlewanie moich skromnych kilkudziesięciu sztuk zajmuje kilka godzin. :wink: :) Co innego w hydro, tych można mieć nieograniczone ilości. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Jak tak się przyglądam to mi trochę przypomina ;:oj świński ryjek ;:306
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Wspaniała powiększająca się kolekcja storczyków a Vanda flabelllata niezwykle oryginalna ;:215
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :wit ;:3
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30

Post »

norbert76 pisze: Z drugiej strony nie wyobrażam sobie posiadanie 200 storczyków, uprawiam w korze więc samo podlewanie moich skromnych kilkudziesięciu sztuk zajmuje kilka godzin. :wink: :)
No właśnie, też mam tylko kilkadziesiąt sztuk i podlewanie już teraz jest dla mnie wyzwaniem, niekoniecznie zawsze mam czas i ochotę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”