Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Piękny busz, czego Ty tam nie masz ;:oj różności , większości nie znam , śliczny kolorowy ogród ;:138 Zdjęcia nieba jak zwykle cudne ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna nawłoć ale bardzo ekspansywna i zagłusza nasze rodzinne rośliny jest to roślina która przyjechała za oceanu. Mnie ona nie przeszkadza mam też w ogródku , tylko że teraz już muszę troszkę jej działalność ograniczyć zawojowała irysy. :)
Maryś oj malujesz , malujesz pięknie świat kwiatów. ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie i znowu dzisiaj spędziłam dzień w nieswoim ogrodzie! Byłam u Marty Koziorożec w jej cudownym ogrodzie. To był wspaniały dzień ;:4

Alu nasze modrzewie rosły samotnie prawie w polu i to w granicy. Jak w 2012 był taki marznący opad drzewa były zgięte w pół ...stare ogromne drzewa a wyglądały jak krzaczki! istniała groźba że któregoś dnia drzewo złamie się i padnie na pole sąsiada. Poprzednicy bezmyślnie je posadzili, nie przewidując że drzewo rośnie i jak rośnie pojedynczo to rośnie szybko i wysoko :wink: Wiciokrzewów mam parę ale ten i taki żółty kwitną cały sezon i najważniejsze bez mszyc, bo taki stary po przednikach uwielbiają mszyce ;:14 Dziękuję Alu i pozdrawiam Obrazek

Iwonko 1 Alionushka kwitnie od wiosny nieprzerwanie! uwielbiam ją, tylko nie wiem czy nie ma złej miejscówki bo jak się rozrośnie to zarośnie wiele mniejszy roślin :wink: Floks który pokazałam to stara odmiana i później zaczął kwitnąć za to kwitnie długo, mam jeszcze parę tych typowych floksów i ciągle kwitną, więc nie przycinam Obrazek
Pozdrawiam Obrazek

Julciu mam wiciokrzewy co kwitną wiosną i takie co cały sezon. Niektóre mają owocki i kwiatki Obrazek
Moje floksy nigdy nie mają mączniaka! mączniak u mnie jest jedynie jesienią na typowej dąbrówce, bo na odmianowych już nie! Jeżynę już wielokrotnie pokazywałam, bo mam ja bardzo dawno jest bezkolcowa ale odrosty ma kolcowe i potrafi wybić na parę metrów od rośliny macierzystej. Za nic nie potrafię ją ukorzenić. Już w angielskim programie pokazali że trzeba wsadzić w donicę czubek pędu...ale i tak nie ukorzeniła się. Ma inne ale pyszne owoce. Taką typową bezkolcową też mam! Dziękuję i pozdrawiam cieplutko Obrazek

Aniu nie wiem o który powojnik pytasz? pierwszy to Cassandra bylinowy i pod nim jest floks, drugi to Alionushka też powojnik bylinowy, a pod nim kłosowce!
Dziękuję Obrazek

Lucynko na pewno jak ogród jest przy domu to jest cały rok, zimą też wykonuję różne czynności. Chyba że legnie wysoki śnieg to jedynie chodzę do kurek, żeby miały ciepłą wodę! ale i tak dreptam parę razy dziennie Obrazek
Wiciokrzewów mam parą kwitnących o różnych porach, a ten jest wyjątkowo udany. Kładłam na siatkę wiklinę i wiosną przycięłam go bardzo mocno, ale odrósł i ładnie kwitnie, a normalnie kwitnie od wiosny do mrozów.
Ja już też mieczyków nie kupowałam, ale one mnie lubią i przychodzą do mnie ;:306
Dziękuję Lucynko i dobrej, spokojnej nocy życzę Obrazek

Ewelinko bardzo dziękuję za miłe słowa ;:168 Jeszcze trochę kolorów jest a i róże powtarzają, niektóre mają sporo pąków. Najwięcej kolorów dają rudbekie, hortensje i jeszcze floksy! Pozdrawiam i również życzę pomyślnego tygodnia :wit

Lidziu kłosowce mam w większości z siewu i jedynie kłosowiec Jubilee miałam kupowany i od Jurka z Górek. Cały czas rośnie ten co na zdjęciach i biały pokrzywolistny, a pozostałe przepadły po paru latach. Nie znam smaku nawłoci i kto wie może spróbuję, bo ostatnio rozsmakowałam się w herbacie z dodatkiem bluszczyka kurdybanka ;:304 Miód z pewnością jest pyszny!

Ewuniu miałam stary dereń który po zimie nie odżył, coś go podgryzło i drzewko wyjęłam z ziemi, ale rósł parę lat, kwitł ale nie owocował. Ten mam kupiony niedawno i już był z paroma owockami,a w tym jest jeden owoc. Może niektóre odmiany muszą mieć zapylacza, czyli drugiego osobnika? Jeżynki w tym roku gorzej owocują ale coś zawsze jest ;:333

Michale tak do końca to Ci nie wierzę, bo to co piszesz to rozgoryczenie po ostatnim kiepskim czasie, bo i wiosna i lato nie należało do udanych. Pewnie jeszcze przyjdzie wiosna i zaczniesz przeglądać ofertę u Konieczki ;:168 U mnie też podziemne państwo odżywa...pewnie gromadzą zapasy na zimę ;:306 Pod krwiściągiem rośnie powojnik Cassandra i mam taki dla Ciebie tylko koniecznie przyjedź a raczej przyjedźcie, a może i mamę zabierzesz też, wybór należy do Ciebie ja Was serdecznie zapraszam ;:168 Wybierz dogodny dla Was termin Obrazek

Mariolko marzy mi się żeliwna architektura ale solidna więc droga i najlepiej zrobiona pod potrzeby, a co wyjdzie zobaczymy. Drewno jest piękne, ale tak szybko próchnieje :wink: Z drewna prędzej można coś samemu zrobić, oczywiście z męską pomocą :oops: Ja też na zimę wracam do naszej gminnej biblioteki, bo jest świetnie zaopatrzona ;:215

Karolino trochę inne kwiatki gromadzimy! ja drobiażdżki uwielbiam a Ty raczej dużych rozmiarów rarytasiki! dlatego tak chętnie odwiedzamy swoje ogrody, bo w każdym coś nowego poznajemy Obrazek Dziękuję za miłe słowa ;:168

Misiu nie jedyna to roślina tzw zawleczona ;:306 może nieszkodliwa, ale bardzo ekspansywna. Oj ile ja jej wyrywam w różnych miejscach :wink: Misiu staram się ubarwić to nasze (moje) życie Obrazek

Na dobranoc piękny ogród Martusi Koziorożec :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aha klosowce.ładne takie inne.
Powojniki bylinowe też piękne. Nie mam jeszcze żadnego.
Chyba muszę sobie takie kupić. A ty gdzie tz. przy jakich roślinach masz je posadzone?
Ogród Marty zawsze podziwiam. Jest taki ułożony. Piękny. Bogaty. Kolorowy. Śliczny.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!
Swego czasu u siebie w wątku zaryzykowałam taki oto prowokacyjny wpis:

"Wyobrażam sobie taką sytuację: zamieniamy się ogrodami. I co się dzieje? Ty zapełniasz zielone pokoje mnóstwem zieleniny, szczepisz mi kosztele na orientalnej gruszce, rozsiewasz przeróżne dziwolągi typu Klip Daga :shock: lub belamkanda; ja zaś dokonuję czystki w Twoich niekończących się rabatach, zostawiając tylko to, co niebieskie, białe, fioletowe lub różowe oraz haftuję bukszpanowe szlaczki wzdłuż szaliczka ;:306.
Jesteś w stanie to sobie wyobrazić?"

Ale Ty byłaś "wyjechana" do krainy augustowskich nocy i pewnie go przeoczyłaś, bo nie wyobrażam sobie tego bez Twojego komentarza :;230.

Buziaki - Jagi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jagoda mnie sprowokowała ;:oj

Aniu te powojniki sadziłam ubiegłej jesieni, ale mają być częścią planu związanego z pergolami, dlatego są posadzone przy ścieżce. Pergola stanie na wiosnę i obydwa powojnik powinny piąć się nad ścieżką czyli nie będą tłem dla roślin.
Kłosowce koniecznie zaproś do ogrodu!

Jaguś czytałam ten wpis i nawet zaczęłam odpisywać, ale nie byłam zadowolona z tego co napisałam i ;:14 Potem zapomniałam, że nie odpisałam....ale Ty nie odpuścisz ;:306
Najchętniej odpowiedziałabym... to jest niemożliwe, ale nie! chętnie przejęłabym Twój ogród za względu na kształt. Szaliczek mnie męczy ...jak każdy szal...zaciska mi się na szyi i krępuje ruchy ;:306 Natomiast jestem pewna, że po paru latach z Twojej koncepcji nie zostałoby NIC! To byłby mój ogród ;:306
Weź sobie ten szal! ;:306 ;:196

No to od razu wstawię parę zdjęć!
Moje wczorajsze zdobycze. Maki ceramiczne, jednak nie jestem zadowolona z ekspozycji i na pewno zmienią miejsce ;:131

Obrazek

i takie domowe!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na wiosnę przybyła mini datura i właśnie będzie kwitła

Obrazek

przybył też rozmaryn płożący, marnie przyrósł ale będzie kwitł

Obrazek

Najpiękniej pachnąca hosta

Obrazek
pierwszy aster lnolistny

Obrazek

taki ładny przetacznik, ale jeszcze młodziutki!

Obrazek

aceny dwie

ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś w pięknym miejscu byłaś ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu...zdobycze ;:333 , maki jak malowane ;:oj . O mini daturze pierwszy raz słyszę ;:131 .Zachwycił mnie także aster lnolistny , bardzo ładny. Zastanawiam się nad twoim szaliczkiem , chyba rozciąga się w nieskończoność aby te nowości pomieścić. ;:306 . Słoneczka życzę. ;:168
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja też jeszcze takiej mini datury nie widziałam - chyba ciemny kwiat będzie. A ta pachnąca hosta ma ładny duży kwiat - same zalety :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

OO, jakie fajne te Twoje ozdoby. Ten ptaszek cudowny :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Maryś , Ty ciągle w rozjazdach, jak czytam. ;:306
I ogród chcesz zamienić? W to nie wierzę. Kochamy nasze ogrody, nawet jeśli dla innych nie są atrakcyjne. I tak powinno być. :wink:

Byłaś na jakichś targach po te ceramiczne cudeńka?
Fajne maki. Takim to nawet mróz nie zaszkodzi. :) I ptaszek sympatyczny.
Ja choruję na leżący dzban gliniany. Nawet KM mi kiedyś kupił, ale dojechał w kawałkach. :(
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajniutkie te twoje domowe dekoracje. Ja też lubię różne dekoracje.
Drewno piękne. Żółta róża śliczna . To Charlotte ?
Na bylinowe clemki będę teraz polowac :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Z ciekawością czytałam o tej wymianie ogrodami :lol: i przyznam, że to byłoby bardzo ciekawe doświadczenie ;:224 . Szaliczek i Zielone Pokoje różnią się przecież ale jeden i drugi ma w sobie coś pięknego i urokliwego ;:108 . Brzozy w ogrodzie Marty są takie piękne i malownicze ;:167 . Zazdroszczę Ci takich wizyt ;:131 . Śliczne maczki sobie kupiłaś ;:108 . Pozdrawiam :wit .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Marysiu a czy ta mini datura to to samo co Iochroma?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Marysiu, u Ciebie w ogrodzie, to jak w ogrodzie botanicznym :D Tyle roślin, mnogośc gatunków, kolory, fasony. Niektóre rosliny, to nawet pierwszy raz widzę jak do Ciebie zaglądam ;:224

Maczki do ogrodu bardzo ładne, będą zdobiły ogród nawet, gdy prawdziwe przekwitną :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”