Pyszności Hanki
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Witam Wszystkich
Halinko fajnie,że dałaś u mnie przepis na kalafiorka.Robię go od dawna tylko trochę inaczej.
U mnie wolimy kalafiora na pół twardo i dlatego robię trochę inaczej
mięso duszę w marchewką,pietruszką i cebulą przekręcam to przez maszynkę i daję trochę ugotowanego ryżu doprawiam do smaku a resztę tak jak wyżej czyli jak napisała Halinka.W piekarniku trzymam pół godziny.Sos daję borowikowy z Winiar.
Halinko fajnie,że dałaś u mnie przepis na kalafiorka.Robię go od dawna tylko trochę inaczej.
U mnie wolimy kalafiora na pół twardo i dlatego robię trochę inaczej
mięso duszę w marchewką,pietruszką i cebulą przekręcam to przez maszynkę i daję trochę ugotowanego ryżu doprawiam do smaku a resztę tak jak wyżej czyli jak napisała Halinka.W piekarniku trzymam pół godziny.Sos daję borowikowy z Winiar.
Gabi nic nie napisała jak wyszło..a ja właśnie idę robić tzn. wpychać to mięso... jeszcze nei wiem jak ... ale będę próbować ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
sprzedajcie dziewczyny patent na wciskanie
Już się piecze... zobaczymy jak mi się uało.
a sosik palc lizać
no i smaże jeszcze 5 kotletów (miałam małego kalafiora)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
sprzedajcie dziewczyny patent na wciskanie
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Już się piecze... zobaczymy jak mi się uało.
a sosik palc lizać
no i smaże jeszcze 5 kotletów (miałam małego kalafiora)
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Pychotka
ciasto kruche
40 dag mąka
20 dag cukru pudru
1 margarynę
4 żółtka
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki śmietany
zagnieść ciasto podzielić na dwa placki,które pieczemy oddzielnie
ubić pianę z 4 białek z 1/2 szklanki cukru
każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi położyć ubitą pianę posypać krojonymi orzechami i piec 20 min w 180
biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku
masa
4 jaja ubić na parze z 1 szklanką cukru ostudzić
2 margaryny lub masła utrzeć do piórka dodać ubite i wystudzone jaja i jeszcze chwilę ubijać,podzielić na dwie części do jednej dodajemy ajerkoniak do drugiej części rozpuszczoną wcześnie tabliczkę gorzkiej czekolady.
Składamy placek
placek kruchy-masa czekoladowa-biszkopt-masa z ajerkoniakiem-placek kruchy
![Obrazek](http://images37.fotosik.pl/21/437270a812003492med.jpg)
ciasto kruche
40 dag mąka
20 dag cukru pudru
1 margarynę
4 żółtka
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki śmietany
zagnieść ciasto podzielić na dwa placki,które pieczemy oddzielnie
ubić pianę z 4 białek z 1/2 szklanki cukru
każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi położyć ubitą pianę posypać krojonymi orzechami i piec 20 min w 180
biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku
masa
4 jaja ubić na parze z 1 szklanką cukru ostudzić
2 margaryny lub masła utrzeć do piórka dodać ubite i wystudzone jaja i jeszcze chwilę ubijać,podzielić na dwie części do jednej dodajemy ajerkoniak do drugiej części rozpuszczoną wcześnie tabliczkę gorzkiej czekolady.
Składamy placek
placek kruchy-masa czekoladowa-biszkopt-masa z ajerkoniakiem-placek kruchy
![Obrazek](http://images47.fotosik.pl/21/6590ce6f6e535625med.jpg)
![Obrazek](http://images37.fotosik.pl/21/437270a812003492med.jpg)
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10859
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Izuś już piszę.liska pisze:Gabi nic nie napisała jak wyszło..a ja właśnie idę robić tzn. wpychać to mięso... jeszcze nei wiem jak ... ale będę próbować
sprzedajcie dziewczyny patent na wciskanie![]()
Już się piecze... zobaczymy jak mi się uało.
a sosik palc lizać
no i smaże jeszcze 5 kotletów (miałam małego kalafiora)
Robiłam kalafiora wczoraj.
Wcisnęłam prawie pół kilo mięska, ale było trochę gumiaste, bo nie dodałam rozmoczonej bułki.
Smakowało nam - zjedliśmy całego dużego kalafiora, tzn. ja i M.
Ale postanowiłam, że następnym razem zrobię farsz gołąbkowy.
aha, zamiast sosu pieczeniowego dodałam "Pomysł na..." o smaku grzybowym.
Patentem na wciskanie jest nic innego, jak własny palec...
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)
Ja myślę że to powinien być duży kalafior. Bo ma większe dziury między różyczkami i łatwiej wcisnąć mięso,
ale pomysł rewelacja i następnym razem zrobię tak jak Hania. Usmaże mięso i będę piekła pół godziny.
ale pomysł rewelacja i następnym razem zrobię tak jak Hania. Usmaże mięso i będę piekła pół godziny.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Haniu nie komentuję Twoich ciast bo nie jadam po prostu... więc ślinotoku nie mam ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
ale ........MUSZĘ pwiedzieć, że zdjęcia ciast robią wrażenie. To nie są ciasta typu: biszkopt przełożony powidłami (nie obrażając powiedeł a w szczególności Twoich pysznych) ale ciasto z kilkoma masami, doprowadzone do perfekcji!
Podziwiam . Naprawdę
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
ale ........MUSZĘ pwiedzieć, że zdjęcia ciast robią wrażenie. To nie są ciasta typu: biszkopt przełożony powidłami (nie obrażając powiedeł a w szczególności Twoich pysznych) ale ciasto z kilkoma masami, doprowadzone do perfekcji!
Podziwiam . Naprawdę
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10859
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
liska pisze: Ja myślę że to powinien być duży kalafior. Bo ma większe dziury między różyczkami i łatwiej wcisnąć mięso,
ale pomysł rewelacja i następnym razem zrobię tak jak Hania. Usmaże mięso i będę piekła pół godziny.
No właśnie, miałam dużego kalafiora i mogłam więcej mięsa wcisnąć.
A ciasta rzeczywiście rewelacyjne, szkoda że nie można skosztować.
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Nie wiem czy to znacie
Karczek duszony w kapuście
Karczek bez kości przygotować tak jak do pieczenia /przyprawy jak kto lubi/
Na dno gęsiarki lub żaroodpornego kładziemy plastry boczku tylko pod karczek
Kapustę kiszoną około 1 do 1,5 kg przepłukać nie odciskać dodać troszkę soli,pieprzu do smaku,kminek mielony i tą kapustą obkładamy ciasno karczek po bokach w gęsiarce.Topimy słoninę i skrapiamy razem ze skwarkami kapustę po wierzchu.Na karczek kładziemy plastry boczku,przykrywamy i do piekarnika naokoło 1,5 godz aż karczek będzie miękki.Gdyby w czasie duszenia kapusta zrobiła się sucha podlać wodą.Po wyjęciu kroimy karczek na plastry i podajemy razem z kapustą
Ja do tego robię kluski śląskie i sos grzybowy.
Tak samo robię żeberka
Karczek duszony w kapuście
Karczek bez kości przygotować tak jak do pieczenia /przyprawy jak kto lubi/
Na dno gęsiarki lub żaroodpornego kładziemy plastry boczku tylko pod karczek
Kapustę kiszoną około 1 do 1,5 kg przepłukać nie odciskać dodać troszkę soli,pieprzu do smaku,kminek mielony i tą kapustą obkładamy ciasno karczek po bokach w gęsiarce.Topimy słoninę i skrapiamy razem ze skwarkami kapustę po wierzchu.Na karczek kładziemy plastry boczku,przykrywamy i do piekarnika naokoło 1,5 godz aż karczek będzie miękki.Gdyby w czasie duszenia kapusta zrobiła się sucha podlać wodą.Po wyjęciu kroimy karczek na plastry i podajemy razem z kapustą
Ja do tego robię kluski śląskie i sos grzybowy.
Tak samo robię żeberka