Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Na powitanie miłych gości :wit kolejna dalia
Kingyo hime w kontrastowych kolorach, niewysoka o dekoracyjnych kwiatach.
U mnie pierwszy rok ale zostanie na dłużej bo polubiłam ją
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Arkadius121 pisze: Napisane: N 03 wrz 2017
Witam Cię :wit

Postanowiłem zajrzeć do Ciebie po wakacjach i co widzę ... wspaniałe rośliny,super ujęcia kwiatów,owadów,gadów i stawonogów ;:oj ;:oj
-jak zwykle zresztą,nie łatwo opuszcza się Twój wątek ;:433
Pozdrawiam.
Arku to miło ,że po powrocie z wakacji nie zapomniałeś o mnie.
Moje zdjęcia to różna tematyka bo i obiekty na działce różne - dzięki temu nie ma monotonności.
Dziś z racji długiego okresu pochmurnej pogody kwiaty w słonecznych kolorach .
Mam nadzieję , że lubisz żółte kolory :D
dalia Esther dalia kołnierzykowa w pięknym pomarańczowym kolorze - uczta dla oka i pożytek dla owadów
Obrazek

jej kwiaty bardzo długo zachowują świeżość w wazonie
Obrazek

i ostatnia w tej kolorystyce niska dalia NN o pełnych kwiatach
Obrazek

korzo_m pisze: Napisane: N 03 wrz 2017
Krysiu hortensje cudne, jak to dobrze widzieć Polar Bear ostatnio właśnie ja zakupiłam.
Patrzę na domek dla owadów, czy dużo rurek masz zamurowanych u mnie tego roku marniutko.
Dorotko w domku dla owadów słąbiutko ale już koleżanka z forum obiecałą podesłać trochę rurek bo zaczynać od swoich kilkunastu neizbyt mi się uśmiecha. W ostatnich sezonach miałam 3000 - 4000 sztuk wtedy widać je wszędzie
Polar Bear to fajna kompaktowa odmiana tylko tnij ja jak najniżej dzięki temu nie pokładają się pędy pod ciężarem kwiatów. Sama widzisz jakie one duże i puchate jak przystaje na polarnego misia.

Obrazek

Teraz jest sporo odmian o podobnym kształcie kwiatostanu składającego sie tylko z kwiatów płonnych.
Tej wiosny kupiłam Diamanito buk-H - zgrabna spora sadzonka i pięknie zakwitła
Obrazek

zdjęcie kwiatostanu z połowy lipca - podoba mi sie ta limonkowa zieleń , muszę zrobić aktualne zdjęcie.
Obrazek

jarha pisze:Napisane: Wt 05 wrz 2017
Witaj Krysiu :wit
Do Twojego ogrodu trafiłam z wątku o dzielżanach i muszę powiedzieć, że uwielbiam takie przypadki. Jest tu cudownie, bajkowo. Tak pięknie pokazujesz swoje ogrodowe królestwo ;:167 Jestem pod wielkim wrażeniem. Jeśli pozwolisz będę Cie odwiedzać i podziwiać a może i coś podpatrywać :D

Halszko widzisz jaka kolorowa ścieżka poprowadziła Cie do mojego ogródka - tym bardziej miło mi gościć Cię u siebie.
Zapraszam na kolejny spacer, a że nadal nie widać poprawy aury niech kwiaty w słonecznych kolorach rozświetlają Ci ścieżki, po których będziesz spacerować :)

Rożnik Przerośnięty to bardzo wysoka bylina o 4-kanciastej łodydze. Jej kwiaty ( miododajne i pyłkodajne) uwielbiają wszelkie owady
Obrazek

kolejna wysoka bylina Rudbekia 'Herbstsonne o sztywnych pędach , których wiatr nie rusza :D
kwiat w fazie rozkwitania
Obrazek
Obrazek

a tu pełnia kwitnienia - jej żółte płatki szybko zaczynają przewieszać się i falują na wietrze.
Obrazek

TerDob pisze:Napisane: Śr 06 wrz 2017
Krysiu dzielżany masz piękne i koleusy cudne - jeszcze trochę i trzeba będzie ich zbierać do domu :D
Hortensje ;:167
Teresko dzielżanom niewiele brak aby dobrze rosły i obficie kwitły? no może te nowości odmianowe to delikatniejsze ale po zaaklimatyzowaniu ida jak burza.
Mnie az tak nowości nie kuszą choć od czasu do czasu lubię dodać coś do kolekcji ale coraz trudniej odróżnić różnice miedzy odmianami .
Chce nabyć kilka niskich bo są kompaktowe i można je uprawiać także w pojemnikach

Helenium autumnale (Mariachi series) 'Siesta' (Dzielżan jesienny) wys. ok 50 - 55 cm
Obrazek
Obrazek

Teresko tak szybko minął ten sezon,że nie zdążyłam nacieszyć się wieloma roślinami .
W tej grupie są właśnie koleusy - sporo z nich rośnie w gruncie na rabatach, nie potrzebują az takiej opieki jak te w doniczkach i pewnie dlatego jakoś omijałam je.

One faktycznie są przepiękne z racji zmienności kolorów i trzeba jak najszybciej pobrać sadzonki do ukorzenienia aby mieć je w kolejnych sezonach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku stwierdziłam, ze mam za mało dali
Tak sie przed nimi broniłam
Nie mam za bardzo gdzie przechowywać, więc z nich zrezygnowałam
Ale przecież one teraz najładniej kwitną
A kupić można je co roku, też ładnie kwitną
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękne Twoje dalie! 'Kingyo Hime' chyba bardziej ustabilizowana kolorystycznie niż 'York & Lancaster'? Ładne regularne maźnięcia i przenikanie się koloru czerwonego z białym. No i ta kulistość! ;:333
'Esther' i nn-ka niska też bardzo ładne. Ta ostatnia jak na dalię karłową ma bardzo duże kwiaty :shock:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Krysiu zerknij jeszcze raz na mój wpis i góry. I na to pytanie.
Dalie masz piękne. Aż mi wstyd że swoich nie zapisuje w odmianach. Muszę się poprawić.
Polar Bear cudny. Ciągle w sferze marzeń.
Koleusy masz wyjątkowo i dorodne piękne w swoich ubarwieniach. ;:215
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A ja w tym roku nie mam koleusów , przez chorobę żadnego nie kupiłam ale na drugi rok już będą , Piękne są z liści i zawsze ładnie wyglądały na kwietniku .. Moje hortensje tez już są piękne i duże ale mam i małe krzaczki .Jak podrosną to będzie ich widać i w moim ogrodzie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu cudna, jaki finezyjny układ płatków. ;:oj

Obrazek

Hortensje podziwiam niezmiennie, wspaniale Ci kwitną. ;:215 Dbasz o nie doskonale. Ja bym Limelight z chlorozą zdjęła trochę ziemi z wierzchu i dosypała kwaśnego torfu, a jak masz dostęp, to jeszcze igliwia na zimę. Może pH ma zbyt wysokie. ;:218
Zdjęcie gąsienicy przepiękne. ;:138
Ciepła i słońca na działkowanie. ;:3
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Krysiu masz rękę do kwiatów trzeba Ci to przyznać ;:108 a hortensje to Cię chyba kochają szczególnie ;:63 przecudnie Ci kwitną, mam nadzieję, że i moje kiedyś takie będą :) okazałe i dorodne :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam
Na posty odpowiem jutro a dziś pokażę jak wygląda nasza działka po 7 dniowych opadach i sporej dawce deszczu z ostatniej nocy ...

Aby wejść na działkę trzeba mieć wysokie kalosze bo już na wejściu widać zalany chodnik.
Obrazek

W altanie kolejna niemiła niespodzianka - podnieśliśmy wersalkę na cegły aby po kolejnych opadach nie zamoczyła się
Obrazek

Wyjmowałam doniczki z rozchodnikami aby je ratować, dołki po wyjęciu doniczki w krótkim czasie napełniły się wodą.
Podobnie jak miejsca po wykopaniu dalii ... Nie wiem czy da się wszystkie uratować ?
Obrazek
Obrazek

Podniósł sie poziom wód gruntowych, Drwęca wylała i już doszła do granicy działki, tylko dlatego nie weszła na nasz teren bo mamy trochę podwyższony poziom gruntu na działce ale na ile to wystarczy ???
Mostek zalany i okolice stawu też bo woda się przelała ...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mieliśmy od czasu do czasu trochę za mokro, szczególnie wiosenne roztopy po śnieżnych zimach ale po opadach deszczu ziemia już nie chłonie wody - poziom wody wyrównał się z rzeką i teraz sporo czasu minie zanim będzie można cokolwiek na grządkach zrobić.
Krety szaleją bo tunele zalane, turkucie spacerują za dnia po trawie a grządki omijają szerokim łukiem .... widać błota i wody nie lubią .... dziwne sprawy się dzieją ...
Prognozy nie są zbyt optymistyczne na nasze tereny bo dalej zapowiadają opady i chyba przyjdzie mi zakończyć sezon w połowie września.
Czuję ogromny żal ale i niemoc ... bezsilność .
To tylko działka ale lubię tam przebywać . Jeśli woda postoi zbyt długo stracę sporo roślin .
Nie ja pierwsza i nie ostatnia ale ... jestem zdołowana i muszę jakoś odreagować.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O wa!!! Normalna masakra !!
Współczuję ;:196
Az trudno coś sensownego pisać.
U mnie za sucho.Ale już nic nie piszę.
Żal. ....
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Krysiu ;:167 ;:196 - współczuję bardzo i trzymam kciuki żeby nie było gorzej - zapowiadają ocieplenie.
Ten rok jest wyjątkowy: zimno i bardzo mokro. Żal patrzeć na rośliny, które pomimo tego jakoś próbują sobie radzić i przetrwać.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Krysiu współczuje ja mam tak zawsze na działce wiosną i jesienią ,a w tym roku wodę miałam na podłodze w domu.Szafę mam do wyrzucenia ,a podłogę do wymiany ,a rośliny ,straty w daliach duże .
Wiem jaki to stres .U mnie na działce zanim wody gruntowe sie podniosły i sąsiedzi nie zaczęli na gminnie podnosić sobie działek wody nie widziało sie na głębokości 2m .
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Jedni mają za dużo opadów a u mnie dopiero teraz ziemia trochę głębiej jest wilgotna ..Jednak w moim zbiorniku jeszcze nie stoi a słonko znowu zaczyna przygrzewać to znowu będzie sucho .. Szkoda kwiatów ale myślę że tylko te co nie lubią bardzo wody musisz ratować inne dadzą radę .. Może i ciebie pogoda się poprawi ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Krysiu :wit . Ojej ale się porobiło :( . Bardzo mi przykro ,że tak zalało Ci wszystko . Mam nadzieję, że prognozy się nie sprawdzą i szybko zaświeci u Ciebie słońce ;:168 . Słoneczka Ci życzę i pozdrawiam ;:196 .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, Krysiu- współczuję! Oby jak najszybciej woda wsiąkła i wyszło słoneczko ;:3
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Krysiu oby przestało padać i choć trochę obeschło. U nas już mieliśmy wodę na drodze do domu, rowy wylały na łąkę i doszło do drogi aż się boję co będzie wiosną, oby zima była z małą ilością śniegu.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”