Kingyo hime w kontrastowych kolorach, niewysoka o dekoracyjnych kwiatach.
U mnie pierwszy rok ale zostanie na dłużej bo polubiłam ją

Arku to miło ,że po powrocie z wakacji nie zapomniałeś o mnie.Arkadius121 pisze: Napisane: N 03 wrz 2017
Witam Cię![]()
Postanowiłem zajrzeć do Ciebie po wakacjach i co widzę ... wspaniałe rośliny,super ujęcia kwiatów,owadów,gadów i stawonogów![]()
![]()
-jak zwykle zresztą,nie łatwo opuszcza się Twój wątek![]()
Pozdrawiam.
Moje zdjęcia to różna tematyka bo i obiekty na działce różne - dzięki temu nie ma monotonności.
Dziś z racji długiego okresu pochmurnej pogody kwiaty w słonecznych kolorach .
Mam nadzieję , że lubisz żółte kolory

dalia Esther dalia kołnierzykowa w pięknym pomarańczowym kolorze - uczta dla oka i pożytek dla owadów
jej kwiaty bardzo długo zachowują świeżość w wazonie
i ostatnia w tej kolorystyce niska dalia NN o pełnych kwiatach
Dorotko w domku dla owadów słąbiutko ale już koleżanka z forum obiecałą podesłać trochę rurek bo zaczynać od swoich kilkunastu neizbyt mi się uśmiecha. W ostatnich sezonach miałam 3000 - 4000 sztuk wtedy widać je wszędziekorzo_m pisze: Napisane: N 03 wrz 2017
Krysiu hortensje cudne, jak to dobrze widzieć Polar Bear ostatnio właśnie ja zakupiłam.
Patrzę na domek dla owadów, czy dużo rurek masz zamurowanych u mnie tego roku marniutko.
Polar Bear to fajna kompaktowa odmiana tylko tnij ja jak najniżej dzięki temu nie pokładają się pędy pod ciężarem kwiatów. Sama widzisz jakie one duże i puchate jak przystaje na polarnego misia.
Teraz jest sporo odmian o podobnym kształcie kwiatostanu składającego sie tylko z kwiatów płonnych.
Tej wiosny kupiłam Diamanito buk-H - zgrabna spora sadzonka i pięknie zakwitła

zdjęcie kwiatostanu z połowy lipca - podoba mi sie ta limonkowa zieleń , muszę zrobić aktualne zdjęcie.

jarha pisze:Napisane: Wt 05 wrz 2017
Witaj Krysiu![]()
Do Twojego ogrodu trafiłam z wątku o dzielżanach i muszę powiedzieć, że uwielbiam takie przypadki. Jest tu cudownie, bajkowo. Tak pięknie pokazujesz swoje ogrodowe królestwoJestem pod wielkim wrażeniem. Jeśli pozwolisz będę Cie odwiedzać i podziwiać a może i coś podpatrywać
Halszko widzisz jaka kolorowa ścieżka poprowadziła Cie do mojego ogródka - tym bardziej miło mi gościć Cię u siebie.
Zapraszam na kolejny spacer, a że nadal nie widać poprawy aury niech kwiaty w słonecznych kolorach rozświetlają Ci ścieżki, po których będziesz spacerować

Rożnik Przerośnięty to bardzo wysoka bylina o 4-kanciastej łodydze. Jej kwiaty ( miododajne i pyłkodajne) uwielbiają wszelkie owady

kolejna wysoka bylina Rudbekia 'Herbstsonne o sztywnych pędach , których wiatr nie rusza

kwiat w fazie rozkwitania
a tu pełnia kwitnienia - jej żółte płatki szybko zaczynają przewieszać się i falują na wietrze.
Teresko dzielżanom niewiele brak aby dobrze rosły i obficie kwitły? no może te nowości odmianowe to delikatniejsze ale po zaaklimatyzowaniu ida jak burza.TerDob pisze:Napisane: Śr 06 wrz 2017
Krysiu dzielżany masz piękne i koleusy cudne - jeszcze trochę i trzeba będzie ich zbierać do domu![]()
Hortensje
Mnie az tak nowości nie kuszą choć od czasu do czasu lubię dodać coś do kolekcji ale coraz trudniej odróżnić różnice miedzy odmianami .
Chce nabyć kilka niskich bo są kompaktowe i można je uprawiać także w pojemnikach
Helenium autumnale (Mariachi series) 'Siesta' (Dzielżan jesienny) wys. ok 50 - 55 cm
Teresko tak szybko minął ten sezon,że nie zdążyłam nacieszyć się wieloma roślinami .
W tej grupie są właśnie koleusy - sporo z nich rośnie w gruncie na rabatach, nie potrzebują az takiej opieki jak te w doniczkach i pewnie dlatego jakoś omijałam je.
One faktycznie są przepiękne z racji zmienności kolorów i trzeba jak najszybciej pobrać sadzonki do ukorzenienia aby mieć je w kolejnych sezonach.