Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Ja miałam tylko jednego miskanta, ale i tak mi go szkoda... Tulipany wciąż piękne u ciebie, a białego floksa szydlastego koniecznie muszę mieć ;:224
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu :)
Cudowny masz ogrod. Do Twojego wątku trafiłam przypadkowo przeglądając wątek "jeżówkowy", ale już po chwili zorientowałam się, że ja już gdzieś Twoje zdjęcia widziałam... i jak trafiłam na ślimaczki to wszystko stało się jasne. Jedno z Twoich zdjęć jest moim ulubionym z forum. Nareszcie mogę pooglądać więcej, że ja wcześniej przegapiłam Twój wątek ...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu zestawienie przypadkowe, ale na razie zostanie. :) Poczekam na kwitnienie róż, ale już floksy wtedy przekwitną, a kocimiętka chyba będzie okej. ;:131 U mnie przeżywają w kompostowniku, chyba im się podoba, bo już siedem jaszczurek naliczyłam.

Małgosiu mój miskant z siewu rośnie jak szalony. Pociachałam go dzieląc się z innymi, podobnie BQ. Natomiast pozostałe prawie nie ruszane, a nie widać, żeby chciały rosnąć. ;:174 Tulipanów już resztki, teraz będzie trochę smutniej bez nich na rabatach.

Basiu dziękuję, miło cię powitać. ;:196 Czasem uda mi się zrobić jakieś przyzwoite zdjęcie, ale to nie jest moje ulubione zajęcie. ;:131 Też bez zostawiania śladu oglądałam twoje wiosenne tulipany w ubiegłym roku i powojniki latem. :) Jeżówki rozmnażają się i w tym roku będzie więcej, podobnie jak hortensji. ;:65

Dziś tylko dwa metry bieżące ;:306 marchewki i pietruszki wypieliłam i dopiero wieczorem dotrę do domu. Świeci słońce i przyjemnie posiedziałoby się w ogrodzie. ;:108

Zapomniałam, że mam czwartego klona, a właściwie piątego licząc malucha palmowego. :lol:

Obrazek

Helsinki wreszcie się budzą.

Obrazek

Aksamitny irys.

Obrazek

Zawsze jakaś pomyłka musi być.

Obrazek

Na Anabelki, które były na pniu czekam wyjątkowo. Już zastanawiam się nad podporami.

Obrazek

Dąbrówka świetnie zadarniła pod cisami. Chwastów prawie nie ma.

Obrazek

Róża z impulsywnego zakupu w markecie.

Obrazek

Jeszcze cieszą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka dwuletnich ostnic ożyło.

Obrazek

Słonecznego dnia i miłej pracy. :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu tawuły ze ślimakami obłędne!!! Mam totalnego świra na te limonkowe krzaczki. Muszę dosadzić!
Wiesz, że ja już chyba mam taką hostę jak ta od Ciebie? I w sumie cieszę się, bo te białe brzegi wyglądają obłędnie!
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, powiem ci, ze ja jestem tak zauroczona Elegant Lady (również zakupione w biedronie), że w tym roku będę na nie polowała ;:108 Są trochę późniejsze i rozweselają rabatę w momencie kiedy zaczyna się robić pusto. Klonik świetny. Szwagier ma hopsa na punkcie tych kloników, ma już cztery i ostatnio zastanawiał się gdzie wkomponować kolejne ;:224 Ciekawa jestem na jaką wielkość docelowo urosną ;:218
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irys w pąku błyszczy ;:3 a klon piękny lubię takie duże dorodne ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu niech rośnie, nigdy za dużo bezproblemowych roślin. :) Ja dokupiłam w tym roku sześć host i chyba dwie pomyłki, też z białymi obrzeżami, a miało być odwrotnie. ;:223 Posadź przynajmniej jedną tawułę, będzie rozświetlać rabatę. ;:108

Sabinko EL miałabym już ze trzydzieści, ale musiałam oddać, bo byłam napastowana, ;:306 przez ważną dla mnie osobę. Latem zdecyduję, czy posadzę kolejne tulipany, wszystko będzie zależeć od gryzoni. W doniczki już więcej nie sadzę, strasznie dużo zachodu z wykopywaniem. ;:222 W znajomym ogrodzie widuję dziesięcioletniego klona Globosum, ma ze trzy metry szerokości. Mój po pięciu latach około 170 cm.

Majeczko klon szczepiony na dwumetrowym pniu, bo tam tylko 6 m między domem a garażem. Żadne drzewo by się nie zmieściło, a chciałam liściaste. Irysy pewnie jutro się rozwiną, ale wróciłam po ciemku, więc nie widać. :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu szkoda odchodzących tulipanów, przyzwyczaiłam się do ich różnorodnych wspaniałych kwiatów. Całe szczęście, że będą kwitły inne, zapełniając pustkę...
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

U mnie Helsinki też już się budzą ;:108 Czekam niecierpliwie na ten spektakl.
Soniu tego klona formujesz w taką zgrabną kulkę czy taki ma pokrój?
Irys w tej fazie faktycznie wygląda jak z aksamitu ;:oj
A anabelki o których piszesz kupiłaś na pniu i zrobiłaś z nich krzew czy jak?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu gratuluję różanych pączków. ;:215
Szkoda, że hosty masz pomylone. Niestety tak to jest gdy nie widzimy co kupujemy. Ja tam i tak lubię takie zakupy. łatwo, szybko i przyjemnie. :wink: A jak trafiam do ogrodniczego to oczopląsu dostaję i kołatania serca. Choć ostatnio widzę, że wybredna się robię. Brak miejsca robi swoje. :oops:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Fajne te ślimaczki ;:333 Może odstraszą Ci te prawdziwe potwory, co się czają i oblizują ze smakiem na widok naszych roślin.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Soniu u Ciebie takie wszystko zadbane aż miło popatrzeć
Trawy u mnie jakoś też bez życia siedzą w ziemi ,ciągle czekam ;:65
a ostnice mimo przesadzanie jesienią żyją .
Soniu ostnice trzeba wyczesać- jej się wcale nie tnie wtedy od razu ładnie wygląda .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Pomyłka czy nie, ale patriotycznie wyszło, Soniu! ;:303
Piękna biel z malutką czerwienią przytuloną do nóżek tej pierwszej. ;:138 ;:138
A w ogóle to jeszcze pięknie kwitną Twoje tulipany. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

witaj Soniu,węże też super ,tylko jakoś bardziej schowane ,kto ma takie pomysły na wspaniałe gadżety ogrodowe,ogródek Twój już się zapełnia a piękne tulipany jeszcze zdobią ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu tulipany jeszcze popodziwiam w innych ogrodach. :D U mnie też jeszcze parę kwitnie.

Obrazek

Zuza klon ma taki pokrój, raz przycięłam gałązkę, która się zbytnio wyrwała do góry. Jest okrąglutki, dużo lepiej wygląda w realu niż na moich fotografiach. Anabelki ukorzeniłam z patyków i próbowałam przez dwa lata prowadzić na pniu. Całkiem ładnie wyglądały, niestety mają bardzo kruche pędy i te z kwiatami wiatr łamał. Ścięłam więc pnie i rosną naturalnie, w formie krzaczastej. Niestety bez podpór kwiaty najczęściej leżą na ziemi. ;:222 Irysy wczoraj aksamitne, a dziś. :)

Obrazek

Aniu kupiłam przez internet, bo u nas w sklepach, często "hosta w odmianach". ;:306 Niestety tam podobnie. Był to zakup przy okazji innych bylin, których nie było w szkółkach. Tak naprawdę, to nie zależy mi na jakichś rarytasach, mają zdobić i tyle. ;:131 Co z różanych pączków wyskoczy, to trudno powiedzieć, :wink: ale miło że są. Hosty zaczynają zasłaniać liście tulipanów.

Obrazek

Małgosiu chyba jednak słabo działają stalowe ślimaki na żywe, bo jedna cynia już pogryziona. ;:223 Żeby czyściciele trawnika zasmakowali nie tylko w rodzimych przysmakach. ;:108

Obrazek

Marysiu część traw na pewno jeszcze się obudzi, lubią ciepło. U mnie obudził się wreszcie jeden Gracillimus. ;:215 Natomiast Variegatus już wykopany, dziś pojawił się młody, świeżo zakupiony. Marysiu dziękuję, ;:196 ale mam ze trzydzieści ostnic, czesałabym je do lata. ;:306 W ubiegłym roku już wypraktykowałam, dość szybko nowe przyrosty zakryją przycięte, suche pędy. Tu za tawułą mam jedenaście ostnic, na razie mają mało zielonego.

Obrazek

Lucynko ten czerwony tulipan, właściwie jest blado malinowy. Na razie kwitnie, ale już zaznaczony do wykopania, bo rabata ma być wyłącznie biała. ;:108 Żal, że już kończą kwitnienie, ale nadchodzi pora innych kwiatów. :tan Między innymi rosną tam zawilce.

Obrazek

Martuś M wyszukuje w internecie różne dziwactwa i z pomocą kolegi robi. Ja cieszę się, że angażuje się w moje poczynania ogrodowe. Węże powstały z części zawieszenia samochodu ciężarowego i drobiazgów ze sklepu żelaznego. ;:306 Aktualnie powstaje poidełko dla ptaków, aż się boję co wymyśli. :roll: Dla ciebie bzyczki na czosnku. :)

Obrazek

Dzisiaj przyszła paczka z bylinami, oczywiście posadzone wieczorem:
szałwia omszona "Marcus"
szałwia "New Dimension Rose"
szałwia omszona "Sensation Compact Deep Blue"
miskant chiński "Variegatus"
hakonechloa smukła "Nicolas".

Udało się też zdążyć z wysianymi jednorocznymi trawami, ale co sadziłam, to nie wiem. :;230 Jak można nasiać czegoś, co jest nieznane i jeszcze jakoś to posadzić z już rosnącymi roślinami. ;:124 To oczywiście efekt zimowego kupowania oczami. Zdecydowanie przestanę kupować nasiona, bo białe cynie wykiełkowały w znikomej liczbie. Natomiast bordowe z własnych nasion w stu procentach, znowu będę szukać im miejsca. Posadziłam na rabacie z jeżówkami Green Jevel, malutką turzycę włosistą z siewu. Ubiegłoroczne sześć sztuk Amazon Mist padły.

Świerk serbski Peve Tijn chyba musi pójść do fryzjera.

Obrazek

Żurawki powoli się odbudowują.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sałatę już podjadamy.

Obrazek

Truskawki jeszcze niejadalne.

Obrazek

Plantacja pomidorów. ;:306

Obrazek