Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Oki, tak zrobię ;:108, dzięki.
Ona może taka całkiem głodna nie była, bo dostała sporo kompostu podczas przesadzania. No ale za to, że zakwitła należy jej się extra obiadek. :lol:
Żeby tylko miał ją kto zapylić, bo od wczoraj kwitnie, a tu taka zimnica się zrobiła i pszczoły chyba nie latają :( . Może z pędzelkiem jutro pobuszuję wśród jej kwiatków ... ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

U mnie też zimno,cały dzień pochmurno i połowę dnia padało,więc pszczoły nie odwiedziły moich śliw.Jak zapylisz swoją Kasiu możesz się zabrać za moje. ;:306 Miałabyś co robić.Nie pamiętam odkąd mam sad takiego roku żeby drzewa były tak zapąkowane.Naprawdę piękny widok. :D :D ;:215
Węgierka Dąbrowicka zaczyna powoli przekwitać...
Obrazek
Obrazek
...ale za to Węgierka zwykła dopiero zaczyna.
Obrazek
Obrazek
Grusza jedna z czterech jakie mam już kwitnie...
Obrazek
W jednej ze śliw uwiła sobie gniazdko z daszkiem jakowaś ptaszyna.Jeszcze nie wiem kto ona jest. :)
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witek
2 i 3 fotka to.....coś fantastycznego :D
Ta trawa zielona i kwitnące drzewa..... ;:173
Ale u Ciebie pięknie.
A jak pikowanie i wysadzanie tego gąszczu z doniczek? ;:306
Ty się pospiesz chłopie, bo nie rozdzielisz tych roślin.
,,Siała baba mak,, .......a powinno być ,,Siała Witja mak,, :;230

Kasiu śliwa Ci zakwitła....no gratulacje. ;:138
Moja Antonówka po 5 latach też pierwszy raz ma paki kwiatowe. ;:136
Może jakieś jabłko na kompot będzie w tym roku?

Beatko gdzie jesteś? Ja o dynie chcę Cię zapytać, bo nie wiem które wysiać, a już czas. Wszystkich nie zmieszczę raczej. ;:131
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Uffff Wczoraj wezwały mnie pomidory do pikowania i zeszło mi dłużej niż szacowałam. Po zakończeniu padłam :oops: :oops:

Irenko Ja także zastanawiam się kiedy będzie można eksmitować część rozsad ale prognozy- zwłaszcza te nocne są mało ciekawe. Do połowy maja po 3, 4 stopnie :shock:
Korona piękna. Kwitnie u Ciebie co roku? Moje posadzone tej jesieni ale już pięknie zapączkowane ;:138
A to białe? Co to? Bardzo ładnie wygląda.

KasiaLeżaczek, hamaczek, kawuchna i rilax. To już niebawem, jeszcze tylko kilka lat pracy nad ogrodem ;:306
Truskawki piękne ale renklodę bardzo mocno przytul, bo tak marnie z nią było. Dobrze, że jednak dałaś jej szansę. Oby odwdzięczyła się pachnącymi i soczystymi śliwkami.
Ketonal potrzebny na wiosnę :oops: Mój kręgosłup bardzo domaga się słońca i ciepła. Gimnastykę już zapewniłam ;:333
Z pędzelkiem już biegałaś?
U mnie pszczół nie widać ale trzmiele latają imam nadzieję, że spełnią swoją rolę.

Wituś Z ketonalem trafiłeś ale u mnie to sprawa od lat i praca w ogrodzie bardzo mi pomaga. Tylko dla mnie jest za zimno i za wilgotno na razie. Teneryfa- to jest mój klimat ;:108 Tam nic nie boli ;:306
Twoje "owocowe" alejki to jeden z piękniejszych widoków. Dla mnie kwitnący sad to znak, że wiosna w pełni.

No, to teraz trochę moich zdjęć.

Rozsady zajmują co raz więcej miejsca a słońca na razie nie wiele ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na wsi jest co raz piękniej.
Renkloda tak ja u Was obsypana kwiatami

Obrazek

Obrazek

Pojawiły się także kwiateczki na samosiejce śliwki wiśniowej. Miałam przesadzić ją w lepsze miejsce ale teraz jej nie ruszę :oops:

Obrazek

Co raz więcej kolorów pojawia się na rabatach. Moje ulubione sasanki rozrastają się i obsypują pąkami a urocza, błękitna ułudka przyciąga wzrok jak magnes.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wituś Jak widać na zdjęciu, ostróżki nie ma szans teraz wykopać, ale po kwitnieniu na pewno z nią sobie poradzę ;:108
Ten mały fiołeczek rośnie u jej stóp ;:oj

Obrazek

Obrazek

Gospodarczo także popracowaliśmy. Studnia otrzymała nową pokrywę. Poprzednia była już tak spróchniała, że bałam się, że wiatr ją zwali. A przecież berbeć niebawem zacznie szaleć na wsi i strach byłoby spuścić go z oka. Jeszcze tylko muszę pomyśleć, co zrobić, żeby nie właził teraz na te dechy :roll:

Obrazek

No i zamontowana ciepła woda do mycia :wink:

Obrazek

No i tyle narobiłam na wsi. To znaczy przekopałam jeszcze warzywnik z gipsem, wypiłam kawę i zaczęłam sprzątanie "sypialni" czyli większej przyczepy. Tato zrobił już prąd więc jeśli tylko noce zrobią się cieplejsze będzie można przetestować :heja
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgosiu, z moją koroną to było tak :D
Przez ostatnie dwa lata coś (ktoś) mi ją podgryzało na wysokości ok. 10 cm nad ziemią, chyba jakiś ptak, no, nie mogłam upilnować szkodnika, jednego roku posądziłam Mżonka, że przez nieuwagę ją podłamuje ( musiałam przepraszać :oops: ;:196 ).
W tym roku przechytrzyłam cwaniaczka, jak tylko wybiła z gruntu, to przykryłam ją pięciolitrową butelką PET, takim sposobem doczekałam się kwitnienia. :D
Ta druga roślinka to magnolia gwiaździsta, wyjątkowo udany zakup za pięć złoty, stała biedna w kącie, kupiłam, bo było mi jej było szkoda, a ona już w drugim roku obficie kwitła, w tym roku też, podziwiam, że na tak małym krzaczku mieści się tyle kwiecia.

Rozsady masz super, teraz tylko musimy czekać na odpowiednią pogodę, martwią mnie prognozy, sporo czasu poświęcam na obserwowanie prognoz na różnych portalach, wychodzi na to, że pomidory do tunelu może wsadzę ok.15 maja, czyli tak jak gruntowe. ;:202
Ciepełka w dzień i w nocy życzę.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Małgosiu ależ piękny i pojemny stelaż na rozsadę. Muszę się własnego domu dorobić a nie tylko mieszkania z oknami na zachód. Już widzę jak rodzina zbojkotuje mi ten stelaż jak nie będzie można przez drzwi balkonowe przejść od marca do maja ;:306
A i muszę w końcu odkryć spuściznę po Dziadku Tadku i nauczyć się pracy z deską ;:131 drewnem, winkielkami itp a potem zaprzyjaźnić się z tartakiem ;:204

Witek sadziłam w tą zaprezentowaną ziemię przez Ciebie pomidory. Genialna. Nie jest zbita. Dobrze chłonie wodę ale rośliny nie padają przez to. No tylko sadziłam rośliny u teściów i oprócz wizualnej pamięci opakowania nic sobie z niego nie spisałam. Teraz już wiem.

Elu coś długo ta papierówka się zbiera. Moja w 3 roku już miała masę kwiatów z czego 2/3 oberwałam. Jabłek było od groma. Nie lubię tej odmiany papierówki. Marzę za taką z dziadkowego sadu. Poczekam i dam jej jeszcze kilka sezonów. Jak nie trafi nadal w nasze gusta to się na niej pobawię w szczepienie. W tym roku sporo szczepiłam ale chyba zmarnowałam zrazy. Zostawiłam je na kilka godzin w aucie a słoneczko sprawiło iż w środku było z 40st jak nie lepiej. Przyznać się tylko strach chrześniakowi że zmarnowałam jego pracę. Chodziło biedactwo w zimę i cięło dla cioci zrazy.

Irenko
magnolia gwiaździsta była u mnie w domu od zawsze. W sumie to jest. W tym roku dość późno się zebrała. Od kilku lat nie rośnie, przynajmniej tak nam się zdaje. Jest to drzewko porównywalne do średniej wiśni. Teściowa ma odmiany x, róż i żółte. Różowa sięga do 2 piętra. Jest cięta co kilka lat. No drzewko urosło. Żółte są raczej kolumnowe.

Ja czekam na morele. Mam drzewko już 3 lata. 2 rok jak kwitnie. Zero owoców. Smutno mi z tego powodu...sąsiedzi obok mają stare drzewa i mają masę owoców a mi tylko patrzeć pozostaje ;:145
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Jola Mieszkanie w bloku nie zwalnia Cię z pracy nad stelażem na rozsady ;:306
Ja mam tylko to jedno okno i to jeszcze na wschodnią stronę. Gdyby nie takie konstrukcje, to zmieściłabym może koło 12 pomidorów a tak jest ich około 50 ;:oj
Regał kupiony w Ik..a i przecięty na pół, jest pojemny i odległość pomiędzy półkami wystarcza na całkiem spore rośliny. Woda nie wsiąka choć niczym nie malowałam.
U mnie nikt nie waży się uchylić okna aby wywietrzyć ;:306

Irenko W zeszłym roku prognozy także były mało optymistyczne a ja i tak wysadzałam na początku maja. Co prawdę kilka nocy nie spałam zastanawiając się czy nie pędzić w środku nocy aby przykrywać ale przetrwały.
W tym roku jest chyba jednak nieco zimniej. Patrzę i niestety na razie wysadzanie możliwe około 20 maja ;:oj

Na szczęście długoterminowe lubią się zmieniać w przeciągu kilku godzin więc jestem pozytywnie nastawiona.

Magnolia piękna ;:138 Też takiej poszukam dla siebie ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo_margo pisze: Kasia
Z pędzelkiem już biegałaś?
U mnie pszczół nie widać ale trzmiele latają imam nadzieję, że spełnią swoją rolę.
Małgosiu, wczoraj jak zasilałam renklodę trochę pogmerałam w jej kwiatkach, które były w zasięgu mojej ręki. Jeśli z czasem okaże się, że owoce są zawiązane tylko nisko, a wysoko nie, oznaczać to będzie, że to moje gmeranie było owocne ;:306

Witek Twój kwitnący sad przypomina japońskie Hanami ;:215
x - e-1

Post »

...i nawet jeden Japończyk się tam zabłąkał..... :roll:
Pogmeraj Kasiu więcej, ale z innej śliwki pyłek weź.
Jak masz jeszcze jakąś, a jak nie masz to zdobądź skądś (tylko skąd) gałęzie innej i zawieś wiaderko z tymi gałązkami na śliwce.
Wtedy pszczółki na pewno ją odpowiednio zapylą.

Ludzie, ale zimnisko co? ;:oj
Połaziłam trochę dziś po wsi z wózkiem za nasionami sałaty, bazylii i innymi...i tak wymarzłam.... ;:oj ;:oj ;:oj
Wieczorem jeszcze z mżonkiem tunel owijaliśmy folią bąblową i wymarzłam drugi raz. ;:224
Teraz przyszłam, pije herbatkę z prądem i jeszcze mi nogi nie doszły.... :roll:
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, nie mam niestety innej śliwki Obrazek
Muszę liczyć na import pyłku przez pszczoły. :lol: Jeśli oczywiście ktoś z sąsiadów ma. A nie wiem czy mają. Obrazek

U mnie nie było aż tak zimno. Przynajmniej nie odczułam tego. Ale może dlatego, że dziś dosyć męczące prace w ogrodzie wykonywałam, to się rozgrzałam. :wink:
x - e-1

Post »

Kasiu na spacerek rowerkiem i może jakieś bezpańskie znajdziesz?
Chyba, że ta odmiana nie potrzebuje zapylacza?
A Irenka jakiej śliweczki nie ma? :wink:
Wiem kto ma dużo śliwek? ;:224

U nas dziś słonecznie było, ale wiatrzysko zimniaste wiało, że hej....potem nawet popadało.

U Małgosi za to kwitną jabłonie...... ;:173
U mnie też-dwie. :D
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Jak nie znajdę dobrej ziemi to moje uprawy mogą być w tym roku "tymczasowe" Objeździłam wieś za ziemią hollas i znalazłam tylko taką do siewu, jakaś wersja ekologiczna.

Obrazek dla porównania mam ją i glebę z Biedry
Obrazek Czas mnie nagli stąd pytam tutaj wierząc, że ktoś znajdzie czas by mi odpowiedzieć. Ziemia z biedry się rozsypuje jak ją zgniotę w dłoni. Ta z hollasu jest zdecydowanie mokrzejsza ale jak ją ścisnę to taka ściśnięta zostaje. Dygam czy to znowu nie będzie wpadka z oblepionymi korzeniami. Jest opcja wymieszania obu. Muszę dzisiaj wysadzić sadzonki bo jadą na wolne parapety do biura ;:204 Już nie wspomnę, że za te 20l zapłaciłam 11zł, już nie wspomnę o paliwie i czasie. No ale ziemia chociaż mogła być super za ten trud.

Dziękuję za przeczytanie moich skarg ;:168
Pozdrawiam Jola
x - e-1

Post »

Jolu ja bym posadziła do Hollasu, jak masz to tej użyj. Ja właśnie sadzę do ziemi do wysiewu z Pasłęka Hollas.
Taki 50 l worek kosztuje 14 zł w sklepie ogrodniczym, ale nie mam blisko do tego sklepu.
Mam nadzieję, że zdążyłam odpowiedzieć przed sadzeniem? :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja ostatnio nacięłam się na ziemię z Hollasu, kupowałam uniwersalną w Tes..o
Na początku roku kupiłam kilka worków 50 l, była niezła, co prawda o wiele gorsza niż w ubiegłych latach, w piątek dokupiłam kilka worków, to sama kora i jakieś inne zanieczyszczenia, już przy przesypywaniu ziemii do dużego pojemnika słychać było, jakby się przesypywało kamyki.
Dzisiaj napisałam reklamację do tej firmy :twisted:
Nie wiem, czy na taką partię trafiłam, czy też to badziewie wyprodukowano tylko dla Tes...o, ale w ubiegłych latach też tam kupowałam.
Jestem w kropce, niedługo trzeba obsadzać pojemniki z pomidorami, a ja nie mam ziemii.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Tak, tak :) Dzięki. Zostałam samozwańczą radną rady rodziców na balu 6-to klasisty ;:306 aha i nie wiem jak to się stało. Musiało mnie przyćmić czy cuś.
O tej mojej ziemi z Hollasu wyczytałam na forum tyle, że ma mało składników pokarmowych i należy szybko zacząć z dokarmianiem rozsady. Martwi mnie trochę jej zbita forma. Może to przez dobry stopień nawodnienia? Ziemia z biedry jest zdecydowanie na tym zdjęciu przesuszona ale nawet w czasie zakupu nie była tak spójna.
Trzeba wstać jutro skoro świt i sadzić.

Dobrej nocy i efektywnego spania podczas tej pieruńskiej pełni życzę.
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”