Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Post »

Patrzę na zdjęcie i nie widzę charakterystycznego przewężenia w jednym miejscu łodygi, czyli cieńszej.Jeśli jest cieńsza tak jak mówisz prawdopodobnie to będzie zgorzel siewek.Najskuteczniejszym sposobem sprawdzonym u mnie byłoby podlanie Previcurem,i to jak najszybciej.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najbardziej, to im jest za zimno, a także nie pobierają fosforu tej przyczyny, bądź innej.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mnie to wygląda ,jakby coś obżarło.Nie łazi tam jakiś ślimak?Jeśli możesz, zrób lepsze zdjęcie w dużej rozdzielczości i wstaw miniaturę .
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy wywijanie się liści na wierzch to oznaka wyłącznie przekarmienia, czy może być to również inna przyczyna np: niedobory pokarmowe, zbyt duża wilgotność lub za mało światła.? Moje pomidory robią mi co rusz psikusy: najpierw z popikowanych do zbyt mocnej ziemi uniwersalnej,
u jednego ( smaczka malinowego) zaczęły się zwijać liście, ale odratowałam przesadzając do nowej ziemi z odpowiednią dawką składników czyli 0.6 kg/m3 Dzisiaj u kilku kolejnych z innej partii zaczęły się wywijać na wierzch krawędzie liści, a mianowicie u Orange banana i Kmicica. Czy uprawiał ktoś pomidora Orange banana? Jakie ma wymagania pokarmowe? Mam 4 popikowane sadzonki i wyglądają nieciekawie: są wysokie, mają długie i rzadkie liście w kolorze jasnozielonym, a ich krawędzie zaczęły wywijać się na wierzch. Podobnie wywijają się liście Kmicica, a obie odmiany są wsadzone do podłoża raczej troszkę zbyt ubogiego niż zbyt mocnego, bo niepotrzebnie do streluksu dodałam część torfu. Reszta pomidorów wygląda dobrze - tylko te dwie odmiany z tej partii tak zareagowały. Były pikowane ok 2 tygodnie temu i rosły dość szybko, nic się niepokojącego nie działo, od wczoraj zaczęły wywijać się ich liście. Nie są bardzo zwinięte, tylko krawędzie nieznacznie wywinięte na wierzch. Co to oznacza, mam je dokarmić florowitem, czy jak?

Obrazek
Widoczne wywinięte liście u dwóch z 10 odmian.

Bardzo wyraźnie wywinięte krawędzie u Orange banana.
Obrazek

Niektóre sadzonki oddalone są od okna, przez co bardzo się wyciągają-czy niedobór światła może być też przyczyną tego zjawiska?
Obrazek
gicor
50p
50p
Od: 21 lut 2015, o 00:53

Post »

Mój ojcie od 20 paru lat używa tylko ziemi z kretowisk do siania i pikowania a pomidory rosną jak na drozdzach.Nigdy nawet nie robił domieszek z jakiegos torfu czy ziemi uniwersalnej i zawsze jest wszystko ok :D
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ziemie z kretowiska są różne. Wszystko zależy od terenu na którym pojawiło się to kretowisko. Najprawdopodobniej jakby wziął ziemię z pola na którym było to kretowisko, efekt byłby tez zadowalający.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie,jak kret ryje w czarnoziemach.U mnie ,niestety wywala na wierzch jałowy piasek :|
ela151 http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=10 Możesz mieć kumulację.Mało światła i nadmiar potasu.kanclerz napisał o tym.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=14 Sterluks jest z f-my Hollas.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ziemia z kretowisk dlatego jest ( była) zalecana do siewu,bo pochodzi z głębszych warstw pozbawionych patogenów chorobowych,których nie brakuje na powierzchni. Pod warunkiem oczywiście,ze jest to dobra,lekka ziemia.
Jak widać piasek z kretowisk też się przydaje :D :D

KaLo- piesio cudny,ale czy on ma oczy? ;:oj
Pozdrawiam serdecznie- Ela
x - e-1

Post »

Poszperałam w necie i wyczytałam, że liście zwijają się, gdy wyschnie podłoże, albo od zbyt dużego nasłonecznienia. Faktycznie przed zwinięciem liści były dwa dni słoneczne, a moja rozsada na południowym oknie stoi. Takie objawy zauważyłam jeszcze u odmiany Violet Jasper. Mam 35 odmian, po kilka sztuk z każdej odmiany, a tak reagują tylko trzy co do jednej sztuki. Widocznie te odmiany mają inne wymagania.

Dzięki Kalo ;:138 , dopiero teraz zauważyłam Twój wpis, bo przez to zejście z tematu pomidorów na pieski zupełnie nie zauważyłam. Na szczęście moderator zrobił porządek :D
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

gicor w mojej ziemi to siewki nie kiełkują lub bardzo długo (gleba ciężka i gliniasta). Wolę zatem kupić.

ela151 ja w zeszłym roku miałam problem z rozsadami. W tym już się z nimi nie "cackam" i są zdecydowanie ładniejsze.

Wczoraj dokupiłam ziemi i muszę dosiać resztę pomidorków :)
x - e-1

Post »

No ba, ale jak tu się nie cackać, kiedy jak w moim przypadku ma się takie cuda z trudem zdobyte np Megegroniasty, Boloto, Malachitowa szkatułka ,Black Krim, Chirookie Purple, K-37, Perła Małopolski, Sakiewka, Sława Nadrenii i wiele innych :tan
Dziękuję wszystkim darczyńcom i pozdrawiam ;:79
Nutella
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 17:03

Post »

Witajcie :)
Potrzebuję pilnie pomocy... Posiałam pomidory prawie 3 tyg temu, (ziemia do siewu) powschodziły równomiernie, przez ok.10 dni było ok, po czym zbladły i stanęły w miejscu - nie wypuszczają liści właściwych. Mają cieplutko, nie są przelewane ani zasuszone, nie mają żadnych szkodników, nie widać objawów chorobowych. Nie wiem co się dzieje :? Jak myślicie, czy przyczyna tkwi w podłożu? Co robić? Pikować?
Martwię się, bo posiałam kilkanaście fajnych odmian i boję się, że nie urosną :cry: Poradźcie proszę ;:180
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmień podłoże,może być trefne,były już takie sygnały.Kup z innej firmy.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Nutella
Tak jak kolega wyżej pisze. Zmień ziemię i pikuj.
Pozdrawiam
Dariusz
Nutella
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 17:03

Post »

Dzięki Chłopaki ;:180
Moje pomidorki mają wyciągnięte łodyżki i, tak jak pisałam, same liścienie. Sadzić je aż do liścieni, czy zostawić trochę łodyżki na wierzchu? Jeszcze nigdy nie przesadzałam roślin w tak wczesnej fazie wzrostu. Przeżyją? Posiałabym następne, jeszcze nie jest za późno, ale już nie mam większości odmian :cry:
Co ciekawe sałata i kwiaty rosną normalnie, posiane tego samego dnia do tego samego podłoża.
A co do podłoża to nazywa się Sterlux i ma raczej dobre opinie, ale dowiedziałam się, że leżało w sklepie od zeszłego roku :(
Pozdrawiam
Ania
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”