Kasiu! Najważniejsze, że masz okazję obserwować bażanty! Ja też niewiele ostatnio robię zdjeć, a siedzę z lornetką przy oknie. Co zobaczysz, to Twoje!
Korzystna pogoda wygania do ogrodu, można trochę się poruszać na świeżym powietrzu.

Karola! Żółte ptaszki to dzwońce, a te w drobne paseczki to czyże. Melduję, że czosnek w glebie!
Wandziu! Rzeczywiście sikorki już tak na gody świergolą! Nie tylko one! Ja niczego nie okrywałam na zimę, ale liście gdzieniegdzie zostawiłam. Uprzątnę je, jak naprawdę zrobi się ciepło

Marzena! Sierpówki zbijają się zimą w spore stadka. Jak je widzę, to przeganiam, ale i tak przylatują. A zdjęcia ptaków w ruchu wymagaja ładnego słonka. Tu akurat mi się udało!

Zuza! Ja nie mam kotów, ale ma sąsiadka i ciąglę jakieś chodzą. Niejeden ptaszek skończył w ich pyszczkach. Ale też nie jest aż tego tak wiele. Karmniki mam wysoko i widzę, że jakiś zawsze siedzi na straży i ostrzega o niebezpieczeństwie. Wtedy wszystkie w ułamku sekundy lądują w moim gęstym ligustrze.
Sylwia! Dziękuję!

Krysiu! Nie pozują paskudy! Ja muszę się nieźle gimnastykować, żeby je sfocić! Np te robiłam z kuchennego okna siedząc półdupkiem na blacie kuchennym

Dziś od rana było ładnie. Obiecałam sobie, że wstawię kamerkę do karmnika, ale po śniadaniu pogoda się popsuła. Ale wyszłam do ogrodu, bo zaplanowałam sadzenie czosnku i przedwiosenne wysiewy do szklarni. Karolina - mój przewodnik w świecie czosnku, poradziła mi kupić czosnek w sklepie i posadzić nawet teraz. Ja zawsze sadziłam w listopadzie - grudniu, ale tym razem zapomniałam

W szklarni na szczęści esynek mi jesienią posprzątał więc gleba była przygotowana, choć nie dosypałam kompostu (nie miał mi kto przesiać). Trudno! Posiałam sałatę, rukolę, roszponkę, koper i szpinak. Muszą sobie poradzić! Nie wiem, co z tego będzie, ale choć parę listków sałaty sobie zjem wiosną.
I sprzątaliśmy budki lęgowe. Tak trochę smutno nam się zrobiło, ponieważ ostatnie lęgi nie wyszły

Z miłych rzeczy - zakwitł mi dereń jadalny! Jak nie będzie kataklizmu - będę miała pierwsze owoce

Kwiaty derenia