Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Marta! Na wystawę się nie nadają, ale na forum w sam raz! :wink: Takie zdjęcia w ruchu można robić tylko przy dobrym świetle, wtedy czsy naświetlania są krótkie i można złapać ten moment. Inaczej byłoby całe nieostre :roll:

Kasiu! Najważniejsze, że masz okazję obserwować bażanty! Ja też niewiele ostatnio robię zdjeć, a siedzę z lornetką przy oknie. Co zobaczysz, to Twoje!
Korzystna pogoda wygania do ogrodu, można trochę się poruszać na świeżym powietrzu. ;:173

Karola! Żółte ptaszki to dzwońce, a te w drobne paseczki to czyże. Melduję, że czosnek w glebie!

Wandziu! Rzeczywiście sikorki już tak na gody świergolą! Nie tylko one! Ja niczego nie okrywałam na zimę, ale liście gdzieniegdzie zostawiłam. Uprzątnę je, jak naprawdę zrobi się ciepło ;:3

Marzena! Sierpówki zbijają się zimą w spore stadka. Jak je widzę, to przeganiam, ale i tak przylatują. A zdjęcia ptaków w ruchu wymagaja ładnego słonka. Tu akurat mi się udało! :wink: Do dalii zajrzałam tylko raz i więcej nie zamierzam. Będę się martwić, jak wiosną będę robić przegląd. Coś mi się wydaje, że lekko podeschną, bo jest dość ciepło. Zobaczymy!

Zuza! Ja nie mam kotów, ale ma sąsiadka i ciąglę jakieś chodzą. Niejeden ptaszek skończył w ich pyszczkach. Ale też nie jest aż tego tak wiele. Karmniki mam wysoko i widzę, że jakiś zawsze siedzi na straży i ostrzega o niebezpieczeństwie. Wtedy wszystkie w ułamku sekundy lądują w moim gęstym ligustrze.

Sylwia! Dziękuję! ;:196 Nie martw się co do dalii! Dostaniesz kilka ode mnie, może cobie też coś fajnego dokupisz ;:333

Krysiu! Nie pozują paskudy! Ja muszę się nieźle gimnastykować, żeby je sfocić! Np te robiłam z kuchennego okna siedząc półdupkiem na blacie kuchennym ;:306

Dziś od rana było ładnie. Obiecałam sobie, że wstawię kamerkę do karmnika, ale po śniadaniu pogoda się popsuła. Ale wyszłam do ogrodu, bo zaplanowałam sadzenie czosnku i przedwiosenne wysiewy do szklarni. Karolina - mój przewodnik w świecie czosnku, poradziła mi kupić czosnek w sklepie i posadzić nawet teraz. Ja zawsze sadziłam w listopadzie - grudniu, ale tym razem zapomniałam ;:223 Jednak dziś poszły trzy główki w glebę. Dostały wiadro kompostu. Jeszcze znalazłam (wychodziły szczypiory) zeszłoroczne 2 czosnki, których nie wykopałam latem. Też rozdzieliłam i posadziłam.
W szklarni na szczęści esynek mi jesienią posprzątał więc gleba była przygotowana, choć nie dosypałam kompostu (nie miał mi kto przesiać). Trudno! Posiałam sałatę, rukolę, roszponkę, koper i szpinak. Muszą sobie poradzić! Nie wiem, co z tego będzie, ale choć parę listków sałaty sobie zjem wiosną.

I sprzątaliśmy budki lęgowe. Tak trochę smutno nam się zrobiło, ponieważ ostatnie lęgi nie wyszły :cry: Znaleźliśmy szkieleciki w obu budkach. Przyczyną mogły być upały lub coś zjadło rodziców. Ale podejrzewam to pierwsze. Pamiętajcie o czyszczeniu budek! Zwłaszcza teraz. Stary materiał zawiera pasożyty (widoczne gołym okiem jakieś owady) oraz może zawierać taką przykrą niespodziankę jak u nas...

Z miłych rzeczy - zakwitł mi dereń jadalny! Jak nie będzie kataklizmu - będę miała pierwsze owoce :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiaty derenia

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ten dereń owocuje Ci też? Mój pięknie kwitnie ale owoców nie ma.

Dobrze ze mi o budkach przypomniałaś, już czas.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Jutro powiększam budkę parapetową. W ubiegłym roku jeden z rodziców modraszek zgubił nogę. Tak z dnia na dzień przyleciał z połamaną nogą a kilka dni później już był kikut. Nigdy nie lubiłam tego otwierania budek właśnie z myślami, że znajdę tam szkielety. Oby nie.

Jeszcze mam pytanie odnośnie ranników. Masz je Miłko przykryte korą. Czy one się w niej rozsiewają? Pytam bo jak zajrzałam pod rozsypaną jesienią korę to moc roślin jest przygiętych do ziemi, zawilce wyglądają jakby przygniły. Tak chodzę i patrzę czy sobie ogrodu nie zepsułam wysypując ową korę.
Pozdrawiam Jola
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Nawet nie wiesz jak bardzo uradowałaś moje serducho :D Toż to wiosna i już. Kwitnące ranniki...cudne ;:138
I derenióweczka będzie jak złoto :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Mój też co roku kwitł, ale owoców nie miał ;:185 , ale w tamtym roku dosadziłam mu kolegę, zobaczymy czy to mu pomoże, bo może po prostu za młody był, a może towarzystwa mu było trzeba :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, niby ja też rzut beretem od Poznania, a takiej wiosny jeszcze u mnie niema :shock:
Nie wiem czy to dobrze czy źle, bo w sobotę mróz od rana poszczypał ogród.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Miłko dobrze, ze piszesz o tym czosnku bo ja się właśnie zastanawiałam czy teraz nie posadzić skoro ziemia miękka. I taki sklepowy się sprawdza?
Co do bażancika drapnęłam jednego z aparatem, niestety mimo, że skradałam się zza rogu budynku draniuga wyczuł co się święci i dał nogę. W efekcie zdjęcie zrobione z daleka i nieostre.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Zdjęcia ptaków - prima sort, a na dereniówkę już się wpraszam.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och jak ładnie u Ciebie kwitną ranniki, ja jesienią dosadzałam ale nie widać. A dereń jadalny podobnie kwitnie u mnie . Pierwsze lata nie zawiązywał owoców a teraz już ma, ale tak mało ,że nawet na szklaneczkę dereniówki nie mam . Ciekawe od czego to zależy. Szwagier mówi ,że mu obficie owocuje . Ja go cenię za wczesne , żółte kwiaty ;:333 Ptaszki super, mam książkę i styaram się odróżniać , ale u mnie nie ma takiej różnorodności, ot kosy, szpaki, wróble, sikorki i b. rzadko coś innego :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ah, szczesciara, piękne ranniki ;:oj
Reszta już też się szykuje, super ;:215
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

U mnie też dereń kwiatki pomału zaczyna otwierać .
Wiosna tuż, tuż.
Ela
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

U ciebie też wiosna ;:3
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Widzę, że u Ciebie wiosna jeszcze szybciej przyszła niż u mnie. A to takie zielone - ciemne z jasnym - to ciemiernik cuchnący? Piękne ranniki, sąsiadka ma taki dywanik z nich i z przebiśniegów, cudnie to wygląda.

Co do dalii tylko trochę się martwię, bo obie odmiany można kupić (może w tym roku uda się odkryć na 100% czym jest naprawdę Lake Cary :wink: ). Może na Gardenii będą jakieś, mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć. A Ty się wybierasz?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

A czosnek już sobie rośnie ;:138 :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Miłeczko,ptasie fotki cuuudo!
U mnie tylko 2 ranniki wyszły,pewnie więcej nie będzie.
Wybierasz się na Gardenię :?:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”