Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Liliowce masz prześliczne a floxy, zwłaszcza dwubarwne a dokładnie, ten nad dalią ogromnie mnie zachwycił. ;:oj ;:215
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Aniu, liliowce masz cudowne, szczególnie te mocno różowe. Moja liliowcowa rabatka musi być przeniesiona, bo nie Ty jedna sadzisz dla sąsiadów, tyle, że ja ich nie mam. Żeby oglądać kwiaty, muszę się poruszać w pasie granicznym. Dobrze, że nie ogrodzone. W nawiązaniu do ogrodzenia - masz bardzo "po mojemu". Opcja bardzo korzystna dla roślin, bo ich nie zdominuje.
Rzadko bywam na FO, ponieważ przeprowadzaliśmy się na swoje. Mogłabym skorzystać z propozycji dla Ali, ale nie lubię zaglądać tylko po to, żeby łapką pomachać. Minusem nowego lokum jest brak komputera i Internet tylko w telefonie M. Radzę sobie, jak mogę :)
Floksy o poranku mają najpiękniejsze odcienie fioletu. Dopiero teraz mogę to obserwować - idę na obchód, bo widzę, że liliowce się budzą.
;:196
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

nena08 - Aniu, szkoda, że to Pashmina, bo żadnej róży już nie 'wetknę' . Musi mi wystarczyć Spirit of Freedom, chociaż chyba będzie miała mało miejsca. Zabiorę najwyżej rabatówki gdzie indziej. (ale gdzie? ;:oj ).
Wielosił kwitnie po raz pierwszy. Dopiero wiosną będzie wiadomo, czy się rozsiał; będę czuwać .

dorotka350 - Dorota, o daliach niewiele wiem, bo mam je pierwszy rok ;:224 . Może za mało podkarmiłaś przy sadzeniu?. Myślę jednak, że i tak będzie co oglądać ;:168 .

marpa - Maryniu, wygląda na podrzeń, ale nie mam zapisane ;:174 . Jeśli o mnie chodzi, to zgadzam się na 50% ogrodu w paprociach, bo do zieleniny kolor potrzebny :tan .
Dzisiaj od 4.00 znów podlewałam, ale na ile to pomoże, okaże się. Borówki zaczynają dojrzewać i tu 'nie ma zmiłuj', bez wody opadną, a są duże i ich sporo. No cóż, to przecież lato ;:306 .
;:196

stasia_ogrod - Stasiu, zaznaczyć tego floksa?. Liliowce kiedyś mnie zauroczyły, ale te zgniłe pąki ostudziły trochę ;:174 . Muszę zimą trochę więcej poczytać o chorobach, bo to moja 'pięta Achillesowa' :oops: .

ASK_anulla - witaj Aniu, wiem, jak ciężko bez internetu, ale brakuje Ciebie na FO.
Floksy blue - coś tam, o poranku są niebieskie, jak niebo ;:108 .Cudne :!: . Potem już troszkę ciemnieją i robią się fioletowe.
Liliowców trochę się nazbierało, ale już nie będę dosadzać, bo powoli zaczynam się dusić w roślinach. Chciałam wszystkiego dużo, to mam, ale nie pomyślałam, że to będzie rosnąć i się rozpychać.
Z jednej strony dobrze, bo nie ma miejsca na zielsko, ale też chwilami mam oczopląs od różnych barw. Mówi się jednak, że od przybytku głowa nie boli :tan .

Obrazek Obrazek

Obrazek
Tytoń leśny wygląda jak 'wojsko' - na baczność, tylko, że to ciężka artyleria, nawet dla mnie. Posiałam, wyrosło, zakwitło i ... dość ;:185.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zapraszam na niedzielny spacerek po krótkim deszczyku ;:174
Dzisiaj 'pierwsza' część ogrodu - (są 3 części)
- od lewej, idąc przed siebie wchodzimy w borówki :heja
Obrazek
z tego samego miejsca, lekko w prawo i potem w lewo, też dojdziemy do borówek ;:224
Obrazek
na wprost wgłąb ogrodu - możemy iść w lewo lub w prawo; w lewo mamy drogę bez wylotu :;230
Obrazek
wejście z furtki i widok na wprost Obrazek
wejście przez pergolę do 'drugiej' części ogrodu ;:224
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Weszłam ;:213 , stoję i się zastanawiam w którą stronę skręcić ;:219 miał być cd ;:218 ... borówkami się poczęstowałam bo u mnie w tym roku cienko , krzaki przemarzły coś tam jeszcze będzie ale później..Sąsiadka wiadereczko na coctail podrzuciła ... :heja
Mówisz,że do zielonego - koloru potrzeba ale...sama zieleń to życie przecież! :)
Ufff jak gorąco !

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pisałam, że to będzie tak zaraz ;:7 . Za gorąco; tamte zdjęcia robiłam rano, kiedy dało się jeszcze pobyć na zewnątrz. Teraz leję na siebie zimną wodę, ale to też tylko na chwilkę pomaga ;:174 .
Borówki u mnie nie zmarzły, ale wiosną solidnie je przetrzebiłam, bo były już małe owoce. Teraz jest mniej, ale wszystkie duże. Mój poranny rytuał wyjścia po pierwsze śniadanko da radę, a reszta obejdzie się smakiem. Jakoś wszyscy nauczyli się tylko brać ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Anka a ja się zagubiłam :lol:
A o co chodzi z tym wojskiem? Że za proste czy nie podeszło w guścik?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, u ciebie też teraz trwa burza :?: . Pada i błyska się i grzmi jak chol... Aż zamknęłam okno, żeby piorun mi nie wpadł ;:202
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne floksy i liliowce :D
Kosmos ;:173 U mnie w tym roku zdechł...
No i te Twoje lilie ;:138
Muszę i ja w końcu kupić kilka porządnych odmian ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No to pewnie już ulewy i burze do Ciebie przyszły? Bo Ci wysłałam trochę :wink:
Tytoń rzeczywiście zabawny :D Ciekawostka! Ale rzeczywiście... jakoś wygląda jak wybryk :wink:
Piekne te "podwójne" liliowce ;:173 I te z rumieńcami również!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aniu, pospacerowałam sobie twoimi śladami, boróweczek uskubnęłam troszkę , ale pogubiłam się tyle tu ścieżek.
Chociaż wszystkie prowadzą do borówek.... :;230 Ślicznie.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI - Gosiu, jak można się zagubić przy 3 ścieżkach?. Niemożliwe ;:185 .
Tytoń mi nie 'pasi', bo jest za egzotyczny i za duży.On dla pokazania urody potrzebuje przestrzeni, a u mnie jej nie ma. Kwiaty wyglądają jak wiatraki i są ładne, ale liście półmetrowej długości zasłaniają wszystko naokoło. Ale nic to, chciałam, to mam ;:108 . Trułam ludziom o nasionka:wysiałam, urosły i ...dość.

jode22 - Jolu, burza trwała ponad 1/2 godziny, ale podlało nieźle. Żeby nawodnić nasze piachy, to potrzeba tygodnia, ale dobre i to. Ja też wszystko powyłączałam i pozamykałam. Teraz te burze są nieprzewidywalne ;:oj .

witch - Aga, lilie warto kupić. Raz, że nie są drogie, dwa, że nie zajmują dużo miejsca, a poza tym są piękne :tan .
Kosmos lubię w dużych ilościach, ale nic nie wzeszło, chociaż nasiona świeże :roll: . Kilka się wysiało ubiegłorocznych, a kilka sadzonek dostałam.

takasobie - Miłka, deszcz dotarł, dziękuje ;:180 . Trochę nawet pogrzmiało i pobłyskało.
Tytoń oplotkowałam wyżej :oops: , a liliowce podwójne bardzo lubię i mogłabym mieć więcej ;:223 .
Och, jeszcze lubię pająki :heja .

Ola2310 - Olu, Ty też się zgubiłaś ;:oj . Ważne, że dotarłaś do borówek :tan .

czas liliowców trwa...

werbena patagońska - 180 cm badyla i 'wielki' kwiat :;230 też z mojego siewu ;:213
Obrazek
Wg mnie trzeba kilka sadzić koło siebie, wtedy może byłby efekt. One na bokach mają kilka pędów, ale i tak wyglądają jak strach na wróble ;:306 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

U mnie kosmos sieje się rok w rok sam.Nawet jakbym go nie chciała to mam....
Ale jest piękny , taki delikatny , więc zostaje ... ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

A ja miałam obiekcje,że za dużo zdjęć wklejam... :shock: a tu konkurencja nie śpi i po piętach depcze! :) Zaglądam ostatnio do różnych znanych i nie znanych mi wątków i ilość zdjęć ...oszałamiająca! ;:173 Jest co oglądać ! ;:108
Ochłodziłam się w oczku ...och,jak przyjemnie!... ;:180

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Popadało i u mnie ;:138 Nawet całkiem nieźle. Oglądam Twoje zdjęcia i nie widzę efektów suszy. U mnie niestety wiele host po prostu się ugotowało. W ubiegłych latach też bywały suche okresy, ale czegoś takiego jeszcze u siebie nie widziałam. Liście host zwinięte jak skwarki. Na szczęście nie wszystkie. Szkoda, bo już chyba młodych liści nie wypuszczą w tym roku.
A w ogóle to już jesienią powiało.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Aniu, obawiam się czy ostanie się dla Ciebie jakakolwiek borówka, skoro wszystkie ścieżki prowadzą do raju. ;:92 ;:306
A Goście skwapliwie korzystają z podanego drogowskazu. ;:65
Zachwycam się kolejnymi fotkami lilii, liliowców, floxów i jeżówek. ;:138 Za floxika podziękuję, może kiedyś, obecnie nie mam miejsca. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”