Ogród Filemona

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Filemona

Post »

U mnie skrzypu też sporo, mimo iż dolomitem sypane. ;:222 Walka z nim to jak walka z wiatrakami. :tan :roll:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A z tego co ja wiem to szkyp też na chorobwy i szkodniki działa (albo na nas leczniczo) także może byście zbierać zaczęły? ;:224
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57

Post »

Każde forum to kopalnia wiedzy.A dlaczego sądzisz,że jestem z innego forum :D
Perzu nie wykopuje się szpadlem,każdy ogrodnik to wie,rozdrabniasz go i w całości nie usuniesz.Wiesz,że przerwane kłącze perzu ma zdolność regeneracji? Odrośnie w krótkim czasie ;:174
A co to za środek na perz na trawniku? Nie ma takiego złotego środka by zlikwidować perz w trawniku. A wielka szkoda
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulap - Mati, ja od razu napisałam, że zbieram skrzyp na wywary. 8-)

Kaszka, jest złoty środek na perz w trawniku - od innych ogrodniczek wiem, bo ja nie mam na razie takiej możliwości - regularne koszenie: raz w tygodniu, raz na dwa tygodnie likwiduje nie tylko perz, ale i podagrycznik, a po paru sezonach ponoć nawet wielkie szczawie i osty przestają odrastać. ;:215

Anitko, nadal pamiętam, że to Twój wątek. :D Mam nadzieję, że te dodatkowe konwersacje Ci nie przeszkadzają?
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witaj, przez ostatnie pół godziny przechadzam się po Twoim ślicznym ogrodzie i z każdą kolejną stroną podoba mi się bardziej i bardziej ;:224 Wszytko tak pięknie rośnie, fajna kolekcja jeżówek, że o hortensjach nie wspomną ;:333 Z przyjemnością będę do Ciebie zaglądać ;:108
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Anitko rabatka nabiera charakteru. ;:215 Z limonkowymi mają dziewczyny rację, ;:108 moje prawie wszystkie żurawki mają przypalone liście, a limonkowe mają już niewiele zdrowych.
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p

Post »

Daria_Eliza mowa o oprysku na perz jako złotym środku.Bo Filemon napisała,że doczytała o oprysku na perz w trawniku.Jestem ciekawa cóż to za specyfik.Nie ma takiego. Mam trawnik,koszę raz na tydzień,stosuję oprysk "Mniszek" na dwuliścienne raz do roku ,koszenie owszem spowalnia odrost chwastów ale ich całkowicie nie eliminuje.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Marto ja też mam problem z chwastami tym bardziej że działka ma 52 ary także żeby ją ogarnąć to to proste nie jest.

Dario oczywiście że mi nie przeszkadza dyskusja w moim wątku :wink: możesz pisać ile chcesz :D Wyrywamy albo wykopujemy a on i tak odrasta bo inaczej się nie da bo co zrobię między roślinkami...

Aniu ja też już nie mam do niego siły nic nie pomaga.

Kaszka ja wykopuje perz szpadlem i sobie chwalę tą metodę nie lubię widłami i gorzej mi idzie, czytałam o takich środkach jak PERZOCYD 280 SL i ATUT 360 SL w przyszłym roku pewnie któryś przetestuje.

Tulap ja go nie zbieram bo mi się nie chce kiedyś zrobiłam gnojówkę ze skrzypu ale tylko raz za dużo roboty przy tym

wagabunga123 Witam gościa :wit
Super że ci się tak spodobało, staram się żeby ogarnąć te rabatki ale ciężko mi to idzie bo teren duży i mało sprzyjający.

Soniu Tak masz racje z żurawek w tym miejscu całkowicie rezygnuje będą same trawki na obwóce.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Teren ogromny więc tym bardziej doceniam i podziwiam, ja mam zaledwie 300 m i ciężko mi jest ogarniać działkę ;:224
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Anita. Zaczęłam wczoraj przekopywać rabatę gdzie mam tak jak ty perz i gruz. Myślałam że umrę. Zrobiłam dwa metry kwadratowe i się poddałam. Policzyłam że pracując codziennie w tym tempie, przygotuję Rabatę Klonową (zwróć uwagę na nową piękną nazwę ;:306 ) za jakiś miesiąc najwcześniej ;:224
To już chyba wolę swój piasek i korzenie sosen ;:224
Dlaczego boisz się że trawki ci wymarzną? Podobno ma nie być zimy w tym roku ;:173
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p

Post »

Filemon ani oprysk Atut ani Perzocyd nie nadaje się by opryskać perz w trawniku,zniszczysz przy okazji trawę.Tak jak napisałam perz jest jednoliścienny ,trawa też jednoliścinna więc opryskując wszystko unicestwiasz cały trawnik.Te opryski działają na tej samej zasadzie co Rundap.Nie ma oprysku na perz w trawniku!!
Filemon24
1000p
1000p

Post »

wagabunga123 najgorzej jeszcze jak człowiek musi sam robić :? no ale cóż chociaż jest satysfakcja z efektów

Jola no nazwa inponująca dumnie brzmi rabata klonowa ;:173 spokojnie ja swoją rabatkę kopie co jakiś czas od kwietnia ;:223 także idę z prędkością światła :;230 a jak patrzę że jeszcze będę musiała wkroczyć ze szpadlem to aż mi się nie dobrze robi :?

Kaszka no i mi o to chodziło że ja chce zniszczyć perz bo trawy to tam raczej nie mam wiem że trawa i perz to jednoliścienne :wink:
trawnik chcę założyć od nowa żeby był bez zielska.
Filemon24
1000p
1000p

Post »

jak widać poszerzam rabatkę, trochę zabrakło mi precyzji i jest nierówno ale postaram się wyrównać , muszę w końcu kupić szpadel do kantów ;:223
Obrazek

hortensje silver dolar

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w końcu rozwinęła się ogrodówka

Obrazek

to miała być vanillka ;:223 nawet ma taką plakietkę :? a jest najprawdopodobniej limka jeszcze mam drugą taką. Wkurzyłam się bo mam posadzoną jedną vanillke i te dwie obok niej i się nie zgadza odmiana

Obrazek

tutaj właśnie to widać( wszystkie roślinki dziwnie posadzone zostaną zabrane z tej rabaty)

Obrazek

pinki vinky

Obrazek

Obrazek

róże coś tam powtarzają

Obrazek

Obrazek

rozchodnik

Obrazek
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Jeśli chcesz pryskać preparatami typu Rundap, to pamiętaj, że ziemia musi po taki oprysku odpocząć kilka tygodni, bo niestety, chemia pozostaje w gruncie jakiś czas. Uważam, że warto jednak opryskać, bo trawnik wygląda ślicznie, gdy nie ma w nim chwastów. Ja używałam właśnie Rundapu a teraz, wiosną psikam chwastoxem, bo niestety, mlecze i koniczyna wyłazi co roku, ale to już taka kosmetyka ;:333

Tworząca się rabata, już wygląda ślicznie. Sama robię skalniak ponad dwa miesiące a efekty marne ;:224

Ps- hortensje pod domem wyglądają świetnie ;:215
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Rozchodnik wygląda bardzo świeżo. ;:333
No bo oczywiście cała reszta hortensji to już od dłuższego czasu prezentuje się bardzo dobrze. 8-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”