Elizabetka po śląsku nr 7
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Elizabetka po śląsku nr 7
Mieczyków nie mam żadnych, dalie w liczbie 3.
I to chyba się nie zmieni, bo nie mam gdzie sadzić, a i z przechowywaniem kłopot
Ale w razie, gdyby zimy nie przetrwały będę kupowała co roku jak jednoroczne
Pomidory imponujące
Ja mam mizerne zbiory
W tym roku sie nie przyłożyłam. Za późno przesadziłam do doniczek, bo myslałam, że będe już miała skrzynie. Skrzynie do tej pory nie zrobione w dodatku mam ich za mało
Ciągle czasu i kasy brak na następnie
I to chyba się nie zmieni, bo nie mam gdzie sadzić, a i z przechowywaniem kłopot
Ale w razie, gdyby zimy nie przetrwały będę kupowała co roku jak jednoroczne
Pomidory imponujące
Ja mam mizerne zbiory
W tym roku sie nie przyłożyłam. Za późno przesadziłam do doniczek, bo myslałam, że będe już miała skrzynie. Skrzynie do tej pory nie zrobione w dodatku mam ich za mało
Ciągle czasu i kasy brak na następnie
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ze swoimi pomidorami, też mogłabyś wybrać się na wystawę, jeżeli takowa jest organizowana. Piękne zbiory
Takie prosto z krzaka rzeczywiście można jeść garściami, są pyszne. Najbardziej spodobały mi się te czarne i paskowane. Bardzo urodziwe
Ładnie masz poprowadzone fuksje, u mnie zawsze łapały mączniaka i w końcu dałam sobie z nimi spokój.
Borówki chyba bardzo wcześnie musiały zacząć u Ciebie owocować, skoro masz już ich końcówkę?
Wystawowe mieczyki niezwykłe nie tylko z kolorów ale i z nazw
Mieczyki bardzo lubię, nie wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie mieć. Jednak w tym roku zupełnie mi się nie udały. Zaprawiłam je p/grzybowo a one i tak chorują. Nie wiem, może to zimna i mokra wiosna tak na nie wpłynęła?

Ładnie masz poprowadzone fuksje, u mnie zawsze łapały mączniaka i w końcu dałam sobie z nimi spokój.
Borówki chyba bardzo wcześnie musiały zacząć u Ciebie owocować, skoro masz już ich końcówkę?
Wystawowe mieczyki niezwykłe nie tylko z kolorów ale i z nazw

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04

Pozrywałam wczoraj pomidory a dzisiej od rana je onacza ...w przerwie hop na kompa.

A te zostały do pojedzenia na potem bo mogą poleżeć.

Grażko cieszę się, że przydała się moja relacja. W przyszłym roku zrobia więcej fotek a może uda się też zaliczyć wystawa lilii w lipcu.
Na wystawie w niedzielę Florka nie było ale rozmawiałam z nim. To prawdziwy pasjonat daliowy i tak planuje w tej dziedzinie się specjalizować. Dla mnie liczy się ogród jako całość i staram się dobierać rośliny do warunków jakie u mnie panują. Interesuje mnie ogród ozdobny ale i użytkowy no i rekreacyjny. Prysznic ogrodowy to odkrycie tego sezonu...nie ma to jak wziąć prysznic w ogrodzie w przerwie w plewieniu chwastów a potem poleżeć na leżaku w słonku.

Ewko miłych wrażeń życzę. Postaram się w przyszłym roku jeszcze lepiej to pokazać.
Beatko uwielbiam pomidory. Tak samo jak dalie....może się skuszę choć boję się, że z wodą nie nadąża. Florek obiecał, że mi jakieś z tych niższych wybierze. Mieczyki też lubię i nawet posadziłam w donicy ale późno i dopiero mają liście. Koniec kwietnia początek maja to bardzo napięty czas bo przede wszystkim pomidorami się zajmuję...no chyba, że coś w przyszłym roku wymyśla.

Basiu dzięki i cieszę się, że moje fotki sprawiły radość.

Gosiu czyli u mnie podobnie jak u Ciebie z daliami i mieczykami...ja mam parę mieczyków.

Najgorsze jest to przechowywanie i brak czasu o innych materialnych nie wspomna.
Nie martw się pomidorami, jak już będziesz miała te skrzynie to się bardziej przyłożysz bo i chęci będą większe. Tym bardziej, że trawniczek masz cudny i będziesz mogła się skupić na pomidorach.
Iwonka

Fuksje po pierwsze lubią cień, dużo wody (obowiązkowo muszą mieć stale mokrą ziemię) i są okropnie żarłoczne. Koniecznie musisz spróbować ponownie. Teraz jest dobry czas na ukorzenianie. A co do borówek i w ogóle to w tym roku wszystko jakoś się bardzo spieszy żeby zakwitnąć i wydać owoce/nasiona. Bardzo dziwny rok. Późne pomidory/ borówki już praktycznie są do zbierania a dopiero po połowie sierpnia a gdzie koniec września.
Dziękuję za wasze odwiedzinki i miłe

W mojej kuchni stale coś się dzieje...moja siostra mówi, że tu jest jak w laboratorium...coś bulkocze na piecu, nasionkami parapety zastawione....

...a diobliczek nic sobie z tego nie robi tylko śpi cały Boży dzień a najbardziej lubi spać w mojej pościeli malutki

Jak jestem w domu to on też a jak sie tylko rusza na dwór to on za mną.

Nic sobie też nie robią kwiatki, które kwitną nieprzerwanie ...

A mięta ma całkiem ciekawe kwiatki bo listki poszły do dzbanka jako zimny napój.

Miłego i owocnego dnia życzę.

- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Elka faktycznie jak w laboratorium... Dobrze że Dioblika nie interesują parapety
Moje kocury tez śpią całymi dniami jak taki upał 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Zdjęcia z wystawy super ... A powiedz mi czy byli też tam z bylinami ?.... I czy było coś fajnego ?... Jakoś ostatnio nie mam chęci aby tam pojechać... A w Wielopolu jest coś ciekawego ?
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04

Dziś słoneczko grzeje bardzo mocno

Ewko diobliczek chętnie wskakuje na parapet ale teraz by się nie zmieścił między kofliczkami bo jest za gruby.

Gabryśko dzięki za dobre słowo.

A teraz dzisiejsze fotki. Diobliczek oczywiście poszedł zaraz za mną coby mieć na mnie oko.

James Galway

Prysznic działa.

Dziękuję za miłe odwiedzinki wszystkich i tych niepiszących również.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Moja Agatka nie chce siedzieć w domu nawet woli w te upały spać poza domem .No cóż pilnuje mi ogródka,ale przecież nikt mi tam nie wlezie
Fajne słoneczka moje siewki słonecznika padły, wiec nie mam takich słoneczek .Obfite zbiory pomidorów lecz roboty przy tym co niemiara.Dark Galaxy wygląda smakowicie, a żółte będę kosztować u siebie niech tylko wreszcie dojrzeją.Gladiole cudne jak jedna to samo z daliami jest tyle cudnych odmian tylko ta robota z ich przechowywaniem 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
To tak jak moje kociambry, rano jak wychodzą to przepadają gdzieś w ogrodzie do wieczora i dopiero głód je przywołuje.
Dzisiaj śpią na wycieraczce pod drzwiami bo pogoda mroczna, ale znowu bez deszczu, a tak jest już sucho.
Diobliś pilnuje widać wszystkiego i bacznie patrzy czy aby pańci jakaś mysz coś nie podgryza.
Słoneczniki cudne, zaraz lżej mi na duchu.
Dzisiaj śpią na wycieraczce pod drzwiami bo pogoda mroczna, ale znowu bez deszczu, a tak jest już sucho.
Diobliś pilnuje widać wszystkiego i bacznie patrzy czy aby pańci jakaś mysz coś nie podgryza.
Słoneczniki cudne, zaraz lżej mi na duchu.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Elka na początek i na koniec słonecznie od słoneczników, a w środku jeszcze tyle pięknych kwiatów
Ten czarny futrzany kwiatuszek przygotowany do głaskania 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Elu, ja się zachwycę ketmią, bo nie mam, bardzo efektowny krzew!
Kicią też, bo kocham i świadomie nie kupuję, bo nie chcę w bloku męczyć zwierzaka.
Śliczne słoneczniki Ci wyrosły.
Kicią też, bo kocham i świadomie nie kupuję, bo nie chcę w bloku męczyć zwierzaka.
Śliczne słoneczniki Ci wyrosły.
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Elu, bardzo ładną sesję zrobiłaś w swoim ogrodzie swoim roślinkom.
Pięknie, kwitnąco i kolorowo
A przede wszystkim zdrowo, bo widać świetną kondycję u Twoich roślin.
Słoneczniki cudeńka
Pięknie, kwitnąco i kolorowo

A przede wszystkim zdrowo, bo widać świetną kondycję u Twoich roślin.
Słoneczniki cudeńka

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Cześć Elu
Zaglądam do Ciebie od pewnego czasu, ale jakoś nie miałem okazji wpisać się.
Piękny mas ogród, te białe floksy już widzę w moim ogrodzie
A po za tym wszystko fajnie rośnie, hibiskusy rewelacyjne

Zaglądam do Ciebie od pewnego czasu, ale jakoś nie miałem okazji wpisać się.
Piękny mas ogród, te białe floksy już widzę w moim ogrodzie

A po za tym wszystko fajnie rośnie, hibiskusy rewelacyjne

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Eluś dzięki za pokazowo konsumpcja tomatów- terazki dopiero wiym co chca posadzić w przyszłym roku
... tak sobie myśla, że te czorne były nasmaczniejsze ... kurde balans momy imigranckie tomaty 

- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Eluś było smacznie i wesoło dzięki za spotkanie Ewka ma racje wszystkie smaczne ale te czarne takie słodkie mniam, 

- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Jak zwykle na końcu dziękuję ja.
Wszystkim się podobał pomidor Aurija -prawda
Wszystkim się podobał pomidor Aurija -prawda