To czym Ty go podlewasz? Wodą z drożdżami? Prześliczny olbrzym z niego.raflezja pisze:G. pflanzii jest wielki. Ma 15 lat i chyba z 18 cm średnicy. A kwiaty sa wielkości średniej.
Sukulenty raflezji cz.3
- honorka22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty raflezji cz.3
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo fajny małpi ogon. Widzę, że miejsce w szklarence wykorzystane na maksa.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Eeee, to gymno dość wolno rośnie. Przynajmniej u mnie. 
W szklarni jest jeszcze dużo miejsca. Będę brukować, to jeszcze na podłodze będzie.

W szklarni jest jeszcze dużo miejsca. Będę brukować, to jeszcze na podłodze będzie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- raflezja
Ale mnie dziś przyjemność spotkała. Rozwinęły w sumie cztery kwiaty Echinopsis dobeana.
Dwa są jasno czerwone, a dwa - ciemno.

Dwa są jasno czerwone, a dwa - ciemno.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne
, uwielbiam taką czerwień

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne!!!
Ta czerwień i mnie się podoba
Ta czerwień i mnie się podoba

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Echinopsis dobeana 

- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Gratuluję pięknego kwitnienia, pewnie i nasionka z tego będą 
Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale mnie zdecydowanie bardziej pasuje nazwa: Lobivia aurea v. dobeana

Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale mnie zdecydowanie bardziej pasuje nazwa: Lobivia aurea v. dobeana

Pozdrawiam Andrzej.
- raflezja
Andrzej! Ja już sama nie wiem. Pozmieniali te nazwy, teraz prawie wszystko to echinopsis. Pomieszanie z poplątaniem. One sie same zapylą, czy mam to zrobić?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
No raczej trzeba im pomóc
A jeśli chodzi o nazewnictwo, to polecam stronkę Tomka, tam jest wszystko o tych roślinach

A jeśli chodzi o nazewnictwo, to polecam stronkę Tomka, tam jest wszystko o tych roślinach

Pozdrawiam Andrzej.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Aj, znowu będę chora
Ja mam już postanowione i nawet "zaklepane" na przyszły sezon właśnie Echinopsis (między innymi). To niesamowite, jak to potrafi pięknymi kolorami zakwitnąć!
A czytałam u Tomka, że zaopatrzyłaś się w Kristalon - ja używam go już drugi rok, tylko robię mieszankę białego z żółtym. I jedyne, co wkurza - to nalot, którego nawet z doniczek nie mogę zmyć. Jak leję, to muszę uważać na doniczki
Generalnie - jeden z najlepszych moim zdaniem, więc przy Twojej ilości roślin 3 kg to wcale nie jest dużo

A czytałam u Tomka, że zaopatrzyłaś się w Kristalon - ja używam go już drugi rok, tylko robię mieszankę białego z żółtym. I jedyne, co wkurza - to nalot, którego nawet z doniczek nie mogę zmyć. Jak leję, to muszę uważać na doniczki

Generalnie - jeden z najlepszych moim zdaniem, więc przy Twojej ilości roślin 3 kg to wcale nie jest dużo

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Żanetko ,a gdzie kupujesz Kristalon?
Tą mieszankę biały z żółtym też używasz do kaktusów? czy moz edo kaktusów to musi być inny...
Tą mieszankę biały z żółtym też używasz do kaktusów? czy moz edo kaktusów to musi być inny...
- piasek pustyni
Nie, Małgosiu - właśnie takiej biało - żółtej używam do kaktusów i sukulentów. Mimo mieszanki, mała ilość azotu w zdecydowanie większej ilości pozostałych. Wyczytałam to gdzieś na wątkach tutaj. Sam biały używam do roślin zielonych, zwłaszcza aglaonem. Wszystkie są w bardzo dobrej kondycji, silnie ukorzenione, choróbska się nie imają, i ogólnie widać, że witalności im nie brak.
A kupuję na All.
O tak w skrócie
A kupuję na All.
O tak w skrócie

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
A może by tak po naszemu, nazwami? Bo jak nie mam wzglądu na całą półkę z różnymi pudełkami to nie wiem o czym piszecie - i co wybrać....piasek pustyni napisał(a):
Kristalon - ja używam go już drugi rok, tylko robię mieszankę białego z żółtym.
Do tej pory stosowałem czeski START i PLOD A KVET (jeśli dobrze pamiętam nazwy) - to źle?
- piasek pustyni
A myślę, Henryku, że dobrze, bo przecież rośliny masz jak malowane
Ale Kristalon to czeski wynalazek, oni go tam (podobno) wymyślili i używają. Są różne kolory, w zależności od przewagi składników. Biały ma fosforu 5 procent, ale 30 potasu - więc do roślin zielonych najbardziej wskazany (zdrowy wzrost), żółty natomiast ma 40 procent fosforu (stymulacja kwitnienia - jeśli oczywiscie czegoś nie pokręciłam). Mieszanka daje zrównoważony i wzrost i stymulację kwitnienia, jeśli chodzi o kaktusy. Są też takie typowe do "pędzenia", czyli z bardzo dużą ilością azotu i nikłą resztą pozostałych. Mam nadzieję, że nasz Moderator nie wymoderuje, ale tu masz samego producenta wszystkie kolory i składniki:
http://www.yara.pl/crop-nutrition/produ ... =kristalon
Ja używam go dość mało, w zasadzie raz na miesiąc. I zauważyłam, że najlepiej zostawić go na noc rozpuszczonego w wodzie, to wtedy nie pozostawia tych "śladów", ale to i tak jego jedyna wada

http://www.yara.pl/crop-nutrition/produ ... =kristalon
Ja używam go dość mało, w zasadzie raz na miesiąc. I zauważyłam, że najlepiej zostawić go na noc rozpuszczonego w wodzie, to wtedy nie pozostawia tych "śladów", ale to i tak jego jedyna wada