Moja przygoda z roślinami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja przygoda z roślinami

Post »

Sebastian[/b][/color], Jeśli możesz to wyślij mi link gdzie zamawiasz drzewka to przejrzę pod względem wyboru odmian, bo wątpię ze będę zamawiał bo mam w rodzinie szkółkarzy i drogo drzewka mnie nie wychodzą, np. w tym roku za gruszę japońską 'Chojuro' zapłaciłem 11zł według mnie niedrogo a sadzonka była w doniczce i miała już około 2 metrów. :tan

Oprócz tego co wsadziłem w tym roku mam jeszcze:
-10 jabłoni
-7 wiśni
-3 grusze
-3 śliwki
-2 leszczyny
-2 czereśnie
-4 orzechy włoskie
- w sumie z tymi w sadzonymi w tym roku porzeczek mam 32 sztuki

W sumię z tymi wsadzonymi drzewkami w tym roku to już jest sporo ale w nadchodzącym roku dosadzę jeszcze 8-9 jabłoni, 2 morele, 1 nektarynkę, śliwę 'Skoropłodnaja'. A w późniejszym czasie planuję wsadzić duży sad orzechów włoskich i laskowych tak około 20 orzechów włoskich i 20 orzechów laskowych, ale to plany na przyszłość. ;:215
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Rafał zaraz wyślę Ci na maila, tu nie wolno wstawiać linków z allegro :?
Fajnie, że masz już tyle drzewek. Ja na wiosnę chyba coś jeszcze kupie ;:173
11 zł to bardzo tanio i to jeszcze drzewko w doniczce ! :D
Mam dostać od wujka kilka ( a może kilkanaście ?) orzechów - laskowych i włoskich :tan
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O! Masz nerine kwitnącą różowym kwiatem. ;:333
Moja kwitnie biało. Jest śliczna. ;:333 Różowej jeszcze nie widziałam.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witaj weekendowy ogrodniku :wink:

Po ilości dyń, ilości drzew posadzonych i jeszcze tych nie kupionych ... nie wyglądasz na weekendowego, a raczej na takiego ... pełna gębą :wink: ogrodnika ;:306

Będę kibicował, a po nawadnianie przyszedł na pewno sąsiad :( bo kto z daleka by widział.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Harnasia już dwa razy sadziłam i za kazdym razem przepadał. Leszczyna mi w tym roku zaowocowała po raz pierwszy i w życiu tak paskudnych orzechów nie jadłam.... Też mam miejsce na kilka drzewek jeszcze, ale chyba pójdę w śliwki i może jakąś czerechę kupię. Najgorzej jest ze zgodnością. Kupiłam 4 różne czereśnie i mam wrażenie, ze owoc jest na wszystkich taki sam. Śliwa jerozolimka jest jakąś inna śliwą - na szczęście smaczną. Mirabelka z Nancy też nią nie jest. Najgorzej z jabłonkami - kupiłam malinówkę, kosztelę, starkinga i papierówkę - zgodna jest tylko papierowka.
Rafał faktycznie tanio kupujesz drzewka. Jak to wszystko wydorośleje i zakwitnie to dopiero będzie widok ;:oj
Czy nerina zimuje w gruncie?
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Witajcie ;:138 Nie wiecie jak się cieszę bardzo że już dziś wracam do domu i będę z moimi roślinkami do środy. :tan :tan :tan

seba1999[/color] Dziękuję za link. ;:180 No te ceny za drzewka są trochę promocyjne dla mnie. ;:131 Ja też jakiś czas brałem od wujka siewki orzechów włoskich i laskowych, ale siewki orzechów włoskich nie chciały zimować, co urosło to i zmarzło i tak co roku. Więc dałem sobie spokój i wolę kupione sadzonki, przynajmniej zimują. ;:108

plocczanka[/color][/b] Dziękuję. ;:180 Jak je wykopię to na wiosnę się podzielę jeśli będziesz chciała. ;:333

any57[/color][/b] Dziękuję. ;:180 Weekendowym ogrodnikiem jestem poza wakacjami a w wakacje to na całego jestem ogrodnikiem. ;:306 Nie wiem kto ukradł ale już staram się nie myśleć o tym. ;:131

]vimen[/b][/color] Dziękuję. ;:180 Właśnie mi przypomniałaś że mam jeszcze wsadzić ze dwie mirabelki. ;:224 Z tymi odmianami jest różnie najlepiej jest kupować w sprawdzonych źródłach. Nie powinienem tego mówić ale powiem: jak ja kupuję drzewka u znajomych to jak coś chcę ale oni wiedzą ze im np. się pomieszały odmiany to mówią że nie są pewni czy to na pewno ta odmiana i wtedy mogę wsiąść na własne życzenie lub poczekać i przywiozą mi pewną odmianę. Tylko trzeba mieć znajomości bo najczęściej w zwykłym ogrodniczym wpychają co się da aby sprzedać. ;:223

Pozdrawiam. ;:138
A tu zaległe zdjęcia zbiorów. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

:wit
Rafał jakie piękne zbiory ;:oj Pietruszka i marchewka są olbrzymie ;:108
Kapusta też piękna, selery ... dorodne :D
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Sebastian ja też zawsze jestem zdziwiony ilością i jakością zbiorów, bo mam 5 klasę ziemi ;:145 ale jest trochę ulepszona przeze mnie i jest ok. ;:215
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jejku! Rafik! ;:111 Jakie cudne zbiory warzyw! ;:63 ;:63
Szczególnie zwróciłam uwagę na pietruszkę ;:215 , bo u mnie korzeniowa w ogóle nie chce urosnąć. ;:223
Jeśli mógłbyś podzielić nerinę, to ja bardzo chętna jestem. ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Cudne i obfite zbiory ;:138 . Jesień u Ciebie piękna i kolorowa i oby jak najdłużej tak zostało. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

A ja mam zawsze problem z selerem bo nie chce mi rosnąć w korzeń , może żle go sadzę ,lub żle nawożę , może coś podpowiesz z własnego doświadczenia bo masz ładne zbiory . Dzięki

PS. i jeszcze jedno pytanie a dotyczy posadzonych śliw . mam wrażenie ,że będą wymagały oprysku przed robalami a opryski nie są tanie i do tego wymagają konkretnych terminów , czy to się opłaci ?
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p

Post »

Witajcie ;:138
Byłem na weekend w domu ale nie spodziewałem się że już spadł śnieg, wprawdzie mama dzwoniła że śnieg pada ale myślałem że się rozpuścił. ;:223 No nic przyjechałem śniegu po kostki, jak odjeżdżałem to w nocy było -5*C. Podobnież już się rozpuścił (informacja od mamy).
Miałem wstawić zdjęcia w weekend ale jak to bywa robota zawsze sie znajdzie nawet jak jest zima, więc sprzątałem doniczki w garażu, rzucane na kupę zajmowały tyle miejsca a teraz ładnie w kącie stoją. ;:306

plocczanka Dziękuję. ;:180 Pietruszka ta największa jest z siewu nasionek otoczkowanych. Siejemy też zwykłe nasionka bo jak jest sucha wiosna to czsem otoczkowane słabo wschodzą, ale w tym roku wszystko ładnie wzeszło i ładnie urosło. Nerinę mogę wysłac na wiosnę, bo teraz jest już zimno. Tylko trzeba mi przypomnieć. ;:108

ewelkacha88 Dziękuję. ;:180 No długa ta jesień nie pobyła bo spadłe śnieg i większe przymrozki już są. ZIMNO ;:131

pela11 Dziękuję. ;:180 Selery z tego co się orientuję to mama w ciągu sezonu obrywa liście które leżą lub są najbardziej pochylone, czasem po oberwaniu mają bardzo mało listków ale zawsze duże urosną. I nie zauważyłem czy rozsada kupiona czy własne zawsze spore urosną. ;:215
Mam ogromną węgierkę zwykłą, która daje co roku ponad 200kg owoców i tak szczerze to nie opryskiwałem jej ani razu, a zawsze ma mało robaczych. Mam nadzieję że te odmiany też tak będą owocować, jak nie to dopóki będą mniejsze to nie będzie problem z opryskami. Nie wiem jak u Ciebie ale u nas każdy ubi śliwki więc dlatego tyle ich jest, ale zawsze jak znajdę jakaś ciekawą odmianę to jeszcze dokopuje. ;:333

Pozdrawiam. ;:138
Zima zima i zima, i piesio który się przybłąkał i mama nie potrafiła go nie przygarnąć więc jeden członek rodziny więcej. ;:167 Ale już taras zdążył zadeptać. hehe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
    Helen Mirren
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Roślinki ze śniegowymi czapkami urocze, ale nowy członek rodziny jeszcze śliczniejszy :D Na temat zadeptanego tarasu wolę się nie wypowiadać ;:224 Moje dwa diabełki tasmańskie potrafią w jeden dzień "przemalować" jasne płytki na kolor czarny ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Rafiku, dużo śniegu u Ciebie napadało :roll: Takie ładne czapeczki na roślinkach. ;:108
U mnie zaledwie troszeczkę pobieliło i w dodatku tylko na chwil parę. ;:131
Śliczniutki piesio! ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Zimy nie widziałeś , popatrz co dzieje się u mnie ;:306 . Ogród w zimowej odsłonie bardzo urokliwy ;:333 . Piesek przesłodki ;:138 . Pozdrawiam :wit .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”