Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bananowiec

Post »

Wojtek aż strach pomyśleć że ma mieć ok 6 m.
Na wiosnę chyba zmówię drugiego do kompletu ;:306

Alberciku tak to wyglądało w trakcie upychania w oranżerii Obrazek
Gucio89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lis 2013, o 20:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, zaczynam mieć duży problem z moim bananem marnieje z dnia na dzień. Nie mam pojęcia czym to spowodowane codziennie jest zraszany podlewanie 2x w tygodniu. I przestał wypuszczać liście ten najświeższy ma rawie 2 tygodnie i dalej rozwinąć się nie chce.
Obrazek
Obrazek
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jest to typowy problem z bananowcami w okresie jesienno-zimowym, spowodowane jest to niewystarczającą ilością światła. Liście będą rosły teraz coraz mniejsze. Na wiosnę wszystko się unormuje. Polecam jednak podlewanie, gdy przeschnie nieco ziemia i niewielką ilością wody, pomieszczenie im jaśniejsze tym lepiej. Bananowce typu cavendish nie tolerują niskich temperatur, więc polecam trzymanie go, gdzieś gdzie temp. jest ok 15-20 stopni, a jako, że zima to okres, gdy się dogrzewa mieszkania, więc i wilgotność jest niska, to aby nie było przędziorka spryskuj go nadal jak najczęściej. I nie nawoź już : ) Mam nadzieje, że te kilka rad pomogło coś.
Gucio89
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lis 2013, o 20:13

Post »

Stosowałem się do zaleceń, ale banan wygląda coraz gorzej, już nic nie rośnie. Jak we wrześniu przestał, tak jest nadal - jedynie odrost z dołu wyszedł... Drugi raz mi banan zmarniał zimą. Młody wyrośnie, rośnie do jesieni i na zimę dzieje się to co teraz. Jakieś sugestie, czy taka słaba odmiana na nasze warunki? Bo ten raczej nie dotrwa do wiosny...
Obrazek

Poprawiłem tekst, bardzo proszę o poprawną pisownię - stosowanie interpunkcji oraz krótszych zdań/norbert76.
Awatar użytkownika
kaitou
200p
200p
Od: 4 lut 2011, o 12:19
Kontakt:

Post »

Przywiozłem w tym roku z wakacji małą sadzonkę, rośnie bardzo szybko ale nie mam pojęcia co to za gatunek :) Liście zielone z czerwonym brzegiem...
Obrazek

Obrazek
Have a great day :)
Kamil
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

A ja posadziłem sobie bananowca różowego (musa velutina) 29 marca 2014r i nadal mi nie wykiełkował.
Gdzieś słyszałem że bananowce kiełkują bardzo długo nawet półtora roku. Czy to prawda? Ile jeszcze muszę czekać aby mój bananowiec wykiełkował?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Basjoo w piwnicy foto z dziś

Obrazek
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
WojtekS
200p
200p
Kontakt:

Post »

Gucio89 powiem szczerze, że mam wiele odmian i gatunków bananowców i co roku mi marnieją przez zimę, aby na wiosnę lepiej obić. Najważniejsze, aby pseudostem przezimował, a z niego ładne, zdrowe liście wyrosną na wiosnę. W najgorszym wypadku wypuści odrosty. Polecam dać go teraz po prostu w chłodniejsze miejsce 15-20 stopni dla dwarf cavendinsh i podlewać, jak przeschnie górna warstwa ziemi, ale nie za mocno (aby nie zgnił).

Kaitou myślę, że może to być ensete ventricosum.

Ogrodnik12 nasiona u bananowców tracą bardzo szybko kiełkowalność i grunt to jest mieć świeże nasiona, która kiełkują wtedy zazwyczaj do 2 m-cy. Szczerze nie sądzę, aby już wykiełkował, ale możesz go dalej trzymać na wszelki wypadek.

Piotr=) znam ten widok, aż za dobrze. Byle do wiosny :)
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

Czy mógłbym wykopać te nasiona bananowca i dać na nasączoną wodą watę?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
WojtekS
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie zaszkodzi spróbować, tak też wiele osób otrzymuje bananowce z nasion. Bananowce do kiełkowania potrzebują światła.
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48

Post »

Jeżeli teraz wyciągniesz nasiona na watę istnieje duże prawdopodobieństwo że spleśnieją, jak to pisał WojtekS raczej nic nie będzie z tych nasion, musiały być stare. Sukcesem kielujących bananowców jest świeżość nasion.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Czy możecie polecić sprawdzonych sprzedawców nasion?

Może ktoś wie gdzie można zakupić sadzonkę bananowca variegatę ?
WojtekS
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zjawka polecam nasion szukać na ebay'u gdzie sprzedawca gwarantuje, ze są one świeże, bo w Polsce ciężko ze świeżymi. Wielu osobom udało się uzyskać bananowce z nasion z Oaza-Palmy.

Co do variegaty... również na międzynarodowym serwisie (ebay) można je znaleźć są one zazwyczaj coś około 100$. Nazywają się AeAe i Tannee. Jednak jako, że posiadają jeszcze mnie chlorofilu w liściach zatem potrzebują bardzo dobrych warunków i z doświadczenia ludzi zza oceanu aeae w strefach chłodniejszych i z mniejszą ilością światła zwyczajnie pada. Z resztą oba gatunki są bardzo ciężkie w utrzymaniu.
Pozdrawiam.
WojtekS
200p
200p
Kontakt:

Post »

W sklepach czasem jest musa dwarf cavendish lub superd dwarf cavendish, musa basjoo i rzadziej ensete ventricosum i ensete ventricosum maurelli. Na allegro można trafić na musa acumianata "siam ruby" lub musa velutina, ale to trzeba śledzić rynek cały czas. Nie chcę się reklamować, ale na wiosnę powinien mieć coś niecoś na sprzedaż z bananowców - zależy jak przetrwają zimę.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Dziś w Teleexpress Estra na TVP INFO była informacja o państwie Kaczyńskich, którzy doczekali się owoców na swoim bananowcu. Owoców było chyba 42, część już zaczynała dojrzewać.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”