Domowo i zdrowo
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Domowo i zdrowo
Przelicz proszę ile soli na 2l wody?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Nie rób na soli, tylko na peklosoli, schrzanisz sobie mięso.
Odmierz 80g \ 2 l przegotowanej wody i będzie dobrze.
Garnek i pokrywkę wcześniej dobrze umyj. Mięso codziennie obracaj i dbaj o czystość, jak solanka zmiętnieje, wylej, mięso opłucz i zalej nową zimną solanką. Powodzenia.
Odmierz 80g \ 2 l przegotowanej wody i będzie dobrze.
Garnek i pokrywkę wcześniej dobrze umyj. Mięso codziennie obracaj i dbaj o czystość, jak solanka zmiętnieje, wylej, mięso opłucz i zalej nową zimną solanką. Powodzenia.
Re: Domowo i zdrowo
Nie wiem gdzie umieścić moje pytanie,a więc spróbuję tutaj.
Zupełnie przypadkiem natknęłam się na tą stronę, a na niej ciekawy przepis na mięso do chleba.
http://www.mytaste.pl/click/index/12858 ... lgspot.com
Możecie powiedzieć,czy warte jest zachodu?
Zupełnie przypadkiem natknęłam się na tą stronę, a na niej ciekawy przepis na mięso do chleba.
http://www.mytaste.pl/click/index/12858 ... lgspot.com
Możecie powiedzieć,czy warte jest zachodu?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowo i zdrowo
3 godziny kilogram schabu?Niezły wynik. 

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Bo w 80 stopniach. Podane jest,że normalnie to 180 i godzina.
Pozdrawiam - BabajAGA
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
180 C dla schabutralaluszy pisze:Bo w 80 stopniach. Podane jest,że normalnie to 180 i godzina.

Wart zachodu, robię podobnie, dodaję do środka emulsję ze skór wieprzowych i trochę tłuszczu twardego.Kaja pisze:Nie wiem gdzie umieścić moje pytanie,a więc spróbuję tutaj.
Zupełnie przypadkiem natknęłam się na tą stronę, a na niej ciekawy przepis na mięso do chleba.
http://www.mytaste.pl/click/index/12858 ... lgspot.com
Możecie powiedzieć,czy warte jest zachodu?
Ostro przyprawiam, może być na gorąco, mi najlepiej smakuje w galarecie.
Janusz, to jest b.dobry sposób na soczystą wędlinę. 80 C to idealna temp.kaLo pisze:3 godziny kilogram schabu?Niezły wynik.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowo i zdrowo


- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotr, czy przy takim pieczeniu w temp. 80 stopni, wyznacznikiem jest ten czas-3 godz kilogram schabu, czy też pieczesz do określonej temp. wewnątrz?
Pozdrawiam, Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Kasiu, ja wszystko poza kurczakiem piekę z wbitą sondą, czasu nie sprawdzam, a alarm temperatury oznajmia koniec.
Tutaj spokojnie skróciłbym czas do 2,5 h. Piekarnik, to nie parzenie w wodzie, tam procesy zachodzą wolniej.
Tutaj spokojnie skróciłbym czas do 2,5 h. Piekarnik, to nie parzenie w wodzie, tam procesy zachodzą wolniej.
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
Tak pomyślałam, że lepiej będzie z wbitym termometrem, który wyznaczy czas pieczenia, dzięki 

Pozdrawiam, Kasia
Re: Domowo i zdrowo
Chodziło mi o inny przepis,chociaż pieczenie w 80 stopniach też jest interesujące i zamierzam ten sposób wkrótce sprawdzić.
Proszę o opinię odnośnie tej metody:
http://www.mytaste.pl/click/index/29619 ... lgspot.com
Szukam sposobów na przyrządzanie chudego mięsa. Szynkowar powędrował do piwnicy.Musiałam na siłę sama zjeść to co w nim zrobiłam. Nie podeszły rodzince,a były nawet smaczne,ale ja jestem uzależniona od żółtego sera.
Przepraszam za zamieszanie.Grażyna
Proszę o opinię odnośnie tej metody:
http://www.mytaste.pl/click/index/29619 ... lgspot.com
Szukam sposobów na przyrządzanie chudego mięsa. Szynkowar powędrował do piwnicy.Musiałam na siłę sama zjeść to co w nim zrobiłam. Nie podeszły rodzince,a były nawet smaczne,ale ja jestem uzależniona od żółtego sera.
Przepraszam za zamieszanie.Grażyna
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Grażyna, ten przepis odrzucam, Autorka pisze bajki co soczystości, ja na fotach widzę suchość.
Przepis jest ,,od czapki,, cofnij się wstecz i poczytaj jak się robi soczystą polędwicę.
Daj sobie spokój z pseudo przepisami.
Co do serów, jak masz mleko i dojrzewalnię, to warto zacząć przygodę.
Przepis jest ,,od czapki,, cofnij się wstecz i poczytaj jak się robi soczystą polędwicę.
Daj sobie spokój z pseudo przepisami.
Co do serów, jak masz mleko i dojrzewalnię, to warto zacząć przygodę.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Domowo i zdrowo
Jak domowym sposobem robic jogurty?Najlepiej o niższej zawartości tłuszczu.
Re: Domowo i zdrowo
"Cofnęłam się wstecz"(szkoda,że nie mogę do przodu) i zobaczyłam piękną szyneczkę konserwową.Niestety bez przepisu.Czy była robiona bez peklosoli? Proszę o podanie przepisu.
Pozdrawiam.Wanda.
Pozdrawiam.Wanda.