Dużą daturę trzymam w piwnicy, a małe (uciachane) w domu w słoiku z wodą. Za miesiąc sadzę do doniczek i będę duuuużo podlewać. Potrafią wypić jak niejeden Polak
Mój przepis od lat taki sam -na jesieni w wiaderka malerskie z odrobiną ziemi i do piwnicy.Na wiosnę w dołek litr azofoski i daturka do dołka.Kwitną jak szalone do przymrozków.
Zaznaczam sobie wątek , datury uprawiam od wielu lat ,ale wiedzy nigdy za dużo . Adrian posiadam datury również nabyte u Ciebie , na daną chwile mają się dobrze (żyją )
miałem obawy co do przezimowania , ale się udało .... najgorszy czas chyba mają już za sobą .
Niedługo pobudka .... Adrian co znaczy granulacja torfu 5-25 chodzi o wypowiedź z powyższego postu?
Ja używam głównie podłoża uniwersalnego z Pasłęka STERLUX , odczyn substratu utrzymuje się w
przedziale pH 5,5-6,5 co sądzisz o nim , nadaje się do datur ?
Ja dlatego nie wpisuję producenta bo to nie ma do końca znaczenia.
Granulacja 5-25 oznacza, że włókna w torfie mają od 5 do 25 mm czyli odsiany jest cały miał, który dusi korzenie , a kawałki są na tyle duże, że w przerwach miedzi nimi szybciej rozwija się bryła korzeniowa.
Ogólnie datury nie są wybredne jeśli chodzi o rodzaj podłoża.
może ktoś mi pomoże mam badylki od swojej datury i ledwo wypuściła listki i one przysychają, stoi na południowym oknie podlewam tylko woda może użyc już nawozu? ale praktycznie ona nie ma zielonego:(
Mikusia.
Jeżeli twoja datura ma już listki, to postaw ją obok grzejnika (albo nad). Daj więcej wody, przynajmniej raz na dwa dni i obserwuj. Roślina ta lubi dużo wody i ciepło, widocznie sama czuje, że idzie wiosna Pozdrawiam i trzymam kciuki.