Był w zeszłym roku,ale nie cieszył się powodzeniem,więc w tym roku nie wysłałem.Taki pech.
Mam dużo nasion,więc chętni mogą napisać na priwa .Wyślę nasiona w zamian za kopertę zwrotną.
Maraga super.Sam jestem ciekaw.Mam nasiona tego "z XIX w" z poprzedniej akcji,mam Darbo NN i tego "niespodzianka"z XXI w".????????,?? ??????.
Mam pytanie odnośnie podkiełkowywania nasionek na waciku.A w szczególności jakiej długości jest biały kiełek,gdy przenosicie nasionko do doniczki z ziemią.Moje od środy (2 dni)mają już wyraźne białe kiełki 1 może 2 mm.To mój drugi rok z ''wacikami''.W poprzednim roku były takie po 5 dniach.Są to Maskotki i Betalux.
Dzięki Turle.Tak zrobię.Kuwetę włożę do woreczka foliowego i codziennie będę otwierać dla przewietrzenia.Pierwsze nasionka mam zamiar wysiać ok 20 lutego.Taki termin wybrałam dla pomidorków balkonowych.Następny termin 5 marzec dla szklarniowych nieogrzewanych i 15-20 marzec dla gruntowych.Chyba nic nie pokiełbasiłam. Normalnie mam tremę jak przed jakimś egzaminem.
Tak z ciekawości wysiałem kilka nasion na wacik.Poszły na parapet zimy,bez kaloryfera.Ot w takie stresogenne warunki.Dziś czwarty dzień i kiełki są na wierzchu.Dla pomidora to nie problem,nawet dla starszych nasion.Gorzej z papryką, ta to potrzebuje ciepła,a starsze nasiona potrafią zrobić psikusa.
Dostałam pomidora o nazwie Corazon F1. Piszą, że to z serii "bawole serce" olbrzymi, wysoki i bardzo smaczny.
Właśnie wysiałam 7 sztuk nasion na mokry wacik.
grazka100:
Pomidor Corazon to pomidor sakiewkowy.Jeśli jego chcesz uprawiać to kup sobie też Red Pear w podobnym typie,od 200gram wzwyż.Wiąże powyżej 20 owoców na krzaku.Smakowo to nr.3 na mojej liście ulubionych po Faworycie i Italian Giant Rysiek. Torebka nasion wychodzi tanio.