Magnolie kwitnienie
Wycięta magnolia odrasta...
Miałem piękną, dużą magnolię która 2 lata temu zaczęła obsychać a w tym roku na wiosnę stała się prawie sucha. Wiosną czekałem dosyć długo licząc, że pokażą się jakieś listki lecz nic z tego. Wszystkie krzewy posiadały już duże zielone liście a magnolia wyglądała na całkowicie uschniętą. Szpeciła mi ogród więc postanowiłem ją wyciąć. Zdziwiłem się bo ucięty przy samej ziemi pień sprawiał wrażenie zdrowego. Przebolałem utratę magnolii. Jakież było moje zdziwienie, kiedy latem zauważyłem, że magnolia zaczęła odrastać od pniaka. Utworzyła się kępa zdrowych, zielonych odrostów wysokości ok. 60 cm. i tutaj mam pytanie: czy z tych odrostów wyrośnie kwitnąca magnolia oraz czy część odrostów należy usunąć /ile ewentualnie pozostawić?/Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Re: Wycięta magnolia odrasta...
Witaj!
Nic nie rób już z tą magnolią, nic nie wycinaj. Niech sobie spokojnie przezimuje. Myślę, że Twoja magnolia sie odbuduje i będziesz znowu miał piekny krzew. Mam podobną sytuację, moja magnolia przemarzła, myslałam, że to już koniec, ale odbiła, bardzo późno, prawie od samego korzenia. Ma malutkie przyrosty, nie większe niz 10 cm, a jednak liczę na to, że ją nie stracę. Nigdy nie trzeba się spieszyć z wycinaniem lub usuwaniem, rośliny potrafią zaskakiwać
Nic nie rób już z tą magnolią, nic nie wycinaj. Niech sobie spokojnie przezimuje. Myślę, że Twoja magnolia sie odbuduje i będziesz znowu miał piekny krzew. Mam podobną sytuację, moja magnolia przemarzła, myslałam, że to już koniec, ale odbiła, bardzo późno, prawie od samego korzenia. Ma malutkie przyrosty, nie większe niz 10 cm, a jednak liczę na to, że ją nie stracę. Nigdy nie trzeba się spieszyć z wycinaniem lub usuwaniem, rośliny potrafią zaskakiwać

- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dawni Polacy to ujmowali tak: Jak Pan Bóg dopuści, to i z kija wypuści.
Waleria
Prowde godocieWaleria pisze:Dawni Polacy to ujmowali tak: Jak Pan Bóg dopuści, to i z kija wypuści.

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Dzięki za wsparcie, będę czekał cierpliwie. A tak nawiasem mówiąc, to słyszałem już pod swoim adresem, że mam dobrą rękę do sadzenia krzewów, ponieważ kilku znajomym pomimo starań nie chciały się przyjąć a ja wsadziłem zwykłego kija i ten puścił korzenie oraz listki. Pozdrawiam. 

No to będzie dobrze bo inaczej być nie może 

-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Magnolia - dlaczego nie kwitnie?
Czyli moja samosiejka ,która rosnie już 3 lata i ma 0,5m ma szansę zakwitnąć za ok. 10 lat ha,ha.
Muszę ją przesadzić ,bo rosnie w cieniu, u stóp tuji. Może dlatego jest taka marna.
Kiedy przesadza się magnolie?
Nie wiem jak się nazywa mamusia, sąsiad też nie, ale to wielkie, ogromne drzewo, o białych pojedynczych kwiatach, pełniejszych niż gwiaździsta.
Muszę ją przesadzić ,bo rosnie w cieniu, u stóp tuji. Może dlatego jest taka marna.
Kiedy przesadza się magnolie?
Nie wiem jak się nazywa mamusia, sąsiad też nie, ale to wielkie, ogromne drzewo, o białych pojedynczych kwiatach, pełniejszych niż gwiaździsta.
Marta
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Re: Magnolia - dlaczego nie kwitnie?
zabieraj ją spod tui na słoneczko, poczytaj tu może się przyda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=45990
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=45990
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Re: Magnolia - uprawa

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Piękne!
Ja mogę tylko powspominać, bo żółta padła, a UFO kolejny rok nie kwitnie.

Ja mogę tylko powspominać, bo żółta padła, a UFO kolejny rok nie kwitnie.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Moje też już w rozkwicie
Zdjęcia w wątku ogrodowym.
Nareszcie nasze magnolie zdążą zakwitnąć i cieszyć nasze oczy przed ,,ZOŚKĄ,,

Nareszcie nasze magnolie zdążą zakwitnąć i cieszyć nasze oczy przed ,,ZOŚKĄ,,
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Magnolie
Tak sobie pomyślałam, że warto założyć wątek o tych pięknych krzewach.
W tym roku pięknie kwitną.
Magnolia soulangeana 'GENIE' sadzona w ubiegłym roku i już zakwitła jednym kwiatuszkiem.

Magnolia soulangeana 'Alexandrina'

Magnolia stellata

Magnolia Susan

Magnolia NN - przesadzana 3 lata temu.
To jej pierwsze kwitnienie po przesadzeniu.

Magnolia brooklynensis 'Elizabeth'

W tym roku pięknie kwitną.
Magnolia soulangeana 'GENIE' sadzona w ubiegłym roku i już zakwitła jednym kwiatuszkiem.

Magnolia soulangeana 'Alexandrina'

Magnolia stellata

Magnolia Susan

Magnolia NN - przesadzana 3 lata temu.
To jej pierwsze kwitnienie po przesadzeniu.

Magnolia brooklynensis 'Elizabeth'

Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Magnolie
Mam pytanie.
Moja Magnolia została posadzona rok temu. Jest jeszcze mała, ale ma dużo zdrowych, ładnych liści.
Zauważyłam że ma ona dwa odrosty, jak wilki w śliwkach. Wygląda to tak jakby odbiła z korzeni.
Czy powinnam to obciąć czy może zostawić?
Moja Magnolia została posadzona rok temu. Jest jeszcze mała, ale ma dużo zdrowych, ładnych liści.
Zauważyłam że ma ona dwa odrosty, jak wilki w śliwkach. Wygląda to tak jakby odbiła z korzeni.
Czy powinnam to obciąć czy może zostawić?
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Re: Magnolie
Jeżeli możesz zrób odkład,ale też można ukorzenić przez sadzonkę powietrzną.Próbowałam sadzonkować w ziemi,ale mi się to nigdy nie udało.Swoją drogą zazdroszczę Ci dużego drzewa,bo na pewno ma mnóstwo kwiatów.
Halina