Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Takiej gazanii nie widziałam jeszcze :roll: Piękna.Hortensje i ciebie zauroczyły? :D Też tracę dla nich głowę,ale jak znaleźć dla nich miejsce w ogrodzie? ;:131 Kępa białych tulipanów z pierwszej strony jest zachwycająca ;:oj Na taką muszę miejsce znaleźć ;:215 I to jest ten czas,kiedy trzeba o tym myśleć.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wielkie dzięki za porównanie. ;:168
No ale tym stwierdzeniem, że są dwie grandiflory dałaś mi do myślenia. :roll: Już zaczęłam podejrzewać, czy aby ta moja, nie jest ta ażurową, ale przypomniałam sobie, że na zaczepionej etykiecie jest obok nazwy grandiflora, zdjęcie dużych pełnych kwiatów. Moje takie nie są więc ewidentnie pomyłka. Cieszę się ze poparłaś moją hipotezę już przyzwyczaiłam się że to Kyushu. Będę jeszcze obserwować, pod względem twoich porównań.
Już wiem, że na tegorocznych pomorskich targach: Jesień w ogrodzie będę wypatrywać: Bombshell i Hayes Starburst ;:124
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, hayes jest dużo gorsza ze sztywnością jak anabelka,też nie wiem jak ja podpierać,a obcinałaś ją wiosną?Powiem ci,ze incrediball miała byc sztywna,a tez jest podwiązana.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Nie narzekaj na swoje hakone, bo są ładne, ale rozumiem, co chciałabyś zobaczyć :roll: . Mnie też irytuje czekanie, ale tu wszyscy mnie ostrzegali, że to 'powolnice' ;:174 .
Jakby to rzec: u Ciebie ogród trawami 'stoi', przynajmniej o tej porze roku - cudnie jest ;:138 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Edytka są dwie Grandiflory. Jedna krzewiasta (aborescens) a druga wiechowata (paniculata). Ja mam wiechowatą. Zobacz opisy tutaj:

http://hortensjebabopielki.blogspot.com ... 0Pee%20Gee .

http://hortensjebabopielki.blogspot.com ... diflora%27

Miriam, tak, teraz czas na cebulowe. Trzeba planować wiosnę już dzisiaj. Ja po cebule jadę do Skierniewic na Targi. Cały rok na to czekam, bo tam jest ogomny wybó, choć ceny takie jak wszędzie :)

A_nie, zobacz Alu, co piszę wyżej w sprawie Grandiflory dla Edytki. Wszystko się zgadza.

Małgocha, obcinałam Hayes, ale może nie trzeba jej obcinać, to by była sztywniejsza? Może kiedyś poradzisz się Bożenki? Szkoda, że ona taka rozpadająca się, bo jest bardzo ładna dzięki tym ciekwym kwiatkom.

Pulpa, traw mam dużo, szczególnie tych wysokich. Już więcej nie kupuję, Najwyżej z tych mniejszych, żeby zakryć gołą ziemię. Cieszyłabym się, gdyby te wysokie "stały", jak mówisz, ale po deszczu prosa lubią się nieładnie kłaść, co jest bardzo denerwujące.

Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Oj chwilę nie było mnie w Twoim Wandziu jakże bardzo miłym dla oczu ogrodzie. Gazania ma ciekawe kwiaty. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Fakt, chorowitek i żle kwitnących też się wyzbywam.
A na hortensje nie mam miejsca, bo to wielgachne krzaki, chociaż też bardzo je lubię.
Ale kilka mam i na pewno zostaną.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Wandziu, nie znałam tej krzewiastej :shock: .
Nie chciałabym być upierdliwa, ale właśnie tą wiechowatą miałam na myśli pisząc, że ona inaczej wygląda. nawet na stronie, do której podajesz link Bożenka pisze, że przeważają u niej kwiaty płonne (czyli te duże, ozdobne), widać to także na jej zdjęciach. W pełnym rozkwicie kwiatostan jest dość ścisłe zapakowany, nie ażurowy.
Ale ja Twoją widziałam tylko na zdjęciu, Ty znasz ją lepiej więc sama rozsądź :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

:wit
Często spacerowałam po Twoim ogrodzie aby nacieszyć oczy. Tak tu pięknie i kolorowo ;:138 Ale hortensje przepiękne i ta ilość :oops:
Pozdrawiam ;:215
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Edyta1 pisze:Wandziu, nie znałam tej krzewiastej :shock: .
Nie chciałabym być upierdliwa, ale właśnie tą wiechowatą miałam na myśli pisząc, że ona inaczej wygląda. nawet na stronie, do której podajesz link Bożenka pisze, że przeważają u niej kwiaty płonne (czyli te duże, ozdobne), widać to także na jej zdjęciach. W pełnym rozkwicie kwiatostan jest dość ścisłe zapakowany, nie ażurowy.
Ale ja Twoją widziałam tylko na zdjęciu, Ty znasz ją lepiej więc sama rozsądź :wink: .
Właśnie ja też mam wątpliwości, moja kupiona rok temu bukietowa grandiflora też nie jest taka napakowana jak powinna być. Stąd myśl, że to pomyłka i jest to kyushu. Albo u Ciebie też jest ta sama pomyłka, albo grandiflora w pierwszych latach może być taka bardziej ażurowa. :?:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU...kiedy są targi w Skierniewicach :?:
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Podpowiadam: 20-21 wrzesień :D
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Wandziu, w tym roku mam straszny zastój z dokupowaniem nowych roślin. Z jednej strony chciałabym (wiadomo :!: ) , ale z drugiej po raz pierwszy w tym roku jakoś tak ogród mnie przerósł (dosłownie i w przenośni). Chciałam troszkę ogarnać ścieżki, wykorować tu i ówdzie, żeby ubyło pielenia ciągłego. Kory mój ogród wchłonął by pełnego tira :;230 Workiem to wysypie się tyle co nic :roll:
Hortensje są bardzo wdzięczne, podlewać nie muszę w tym roku, codziennie pompa z nieba :!:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I u mnie nie trzeba podlewać, a wręcz przeciwnie. Jak by było nieco bardziej sucho, byłoby lepiej. W tym roku nie kupiłam żadnej hortensji ;:oj A Starburst ma wiotkie pędy i taka chyba jej uroda. U mnie dostał okrągły stojak i wygląda ;:215
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Jejku Wandziu, gdzie Ty to wszystko poupychałaś, normalnie szok tyle hortensji, niezła kolekcja ;:63. Wszystkie piękne, ale mnie urzekła Bombshell, gdyż wydaje się zupełnie inna niż pozostałe, jeśli ją kiedyś przypadkiem spotkam, to kto wie (tylko ciekawe, gdzie posadzę ;:306), a ta Bounty czy ona ma taki zielonkawy kolor, czy też tak wyszła na zdjęciu? Trawki również urocze, nadają rabatom takiej tajemniczości i zwiewności, fajne są te brązowe, na samym początku jakoś nie bardzo je lubiłam, ale że mi się wciąż gdzieś wysiewały, to postanowiłam zebrać je na jednej rabacie i super to wyglądało. Nie wiem czy coś im w tym miejscu nie pasowało, bo do tej pory bez problematyczne, a tu nagle odechciało im się rosnąć
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”