Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

;:138 W końcu udało mi się przebrnąć przez pierwszą mini szklarenkę! :) I tak już biedaki przerośnięte, wyciągnięte. Ale głęboko zadołowane i powinno być ok.
Oto, jak wyglądały.. siewki, i moje stanowisko "pracy" ;D
Obrazek Obrazek
A teraz zakończenie historii i niektóre jej "elementy' :tan
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A to mnie jeszcze czeka :lol: Paletkę z ziemią już przygotowałam, wygrzeje się jutro pod lampami. A w niedzielę lub w poniedziałek biorę się za kolejne.. Nie mówiąc o drugiej połowie tych, co są na wacikach no i jeszcze cayenki ;:oj W dodatku przy pikowaniu tych wyrośniętych już się zapaszek papryczkowy unosił.. dość mocny. Najmocniejsze w tym były Habanerki, i Explosive ember.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jeszcze długo mi zajmie zanim nauczę się robić ładne zdjęcia tych maleństw ;:306
Borysmh - pomysł z wodą utlenioną super! ;) Sprawdziłam i zapisuję jako "obowiązkowy" ;:333
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale macie super sadzonki :) ja dopiero wczoraj namoczyłem w rumianku i dziś na wacikach są. Pozostałe zaraz idą prosto do doniczek :) potem je przepikuje żeby mi teraz za dużo miejsca nie zajmowały. Powiedzcie mi jeszcze czy ten Biohumus to w naturalny produkt czy tylko chemia pod tą nazwą>???
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Witam :wit Powie mi ktoś coś więcej na temat tej papryki bo niestety na opakowaniu jak dla mnie hieroglify :) Tyle co wiem że jest ostra ale jak mocno? Jakiś polski odpowiednik jest Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Błażeju,??????? ??????? ?????? wklej to w okienko i będziesz na greckich stronach a tam to już można pooglądać takie śliczności że ho,ho.Z tego co się zorientowałem to kajenka z Jerapetra - czwarte co do wielkości miasto na Krecie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dziękuje za pomoc :wit
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

No i stało się.Wczoraj kilka ostrych powędrowało na wacik. Dzisiaj jeszcze dwie odmiany pójdą.A jak dojadą odmiany od pewnej kochanej forumki to już z ostrymi pójdzie na całego :lol:
Growboxa muszę klecić biegusiem ;:173
Pomysł z wodą utlenioną wyłapałam tu dosłownie w ostatniej chwili-też dziękuję :)
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13

Post »

termic88 pisze:;:138 W końcu udało mi się przebrnąć przez pierwszą mini szklarenkę! :) I tak już biedaki przerośnięte, wyciągnięte.
Borysmh - pomysł z wodą utlenioną super! ;) Sprawdziłam i zapisuję jako "obowiązkowy" ;:333
Widać, że będą silne rośliny z tych siewek ;:333
A co do H2O2 jest jeszcze patent z podlewaniem albo zraszaniem (głównie uszkodzonych przez robaki) roślin 1:40 lub 1:50, ale nie znalazłem jeszcze informacji czy aby nie wpływa zbyt destruktywnie na korzystne grzyby w ziemi, choć z pewnością dobrze czyni korzeniom. Jednak przy młodych siewkach przed rozsadą na niepewnym podłożu myślę, że można spróbować bez obaw. Ja tak robię profilaktycznie zapobiegając zgorzeli siewek, a po jakimś czasie uzupełniam "braki" grzybowo-bakteryjne podlewając biohumusem.

Wodę utlenioną wykorzystuje się też na szkodniki (np. mszyce, mączliki) H2O2:cukier:woda jak 1:1:40 albo zanurza całe liście ze szkodnikami (H2O2:woda 1:40) i suszy na wentylatorze. Jest wtedy mniejsze ryzyko chorób grzybowych uszkodzonej rośliny. Ten sposób podpatrzyłem w necie u jednego amerykańskiego hodowcy jak usuwał mączliki z konopi.
Pomidek pisze:Powiedzcie mi jeszcze czy ten Biohumus to w naturalny produkt czy tylko chemia pod tą nazwą>???
Naturalny biohumus (Biohumus Extra) wytwarza firma EkoDarPol. Biohumus Forte jest Agrecolu i ten produkt to w pewnej części chemia.
Ja używam wyłącznie EkoDarPolu i szczerze go mogę polecić. Przy substracie torfowym dobrej jakości (zawierającego dużo torfu rozłożonego) praktycznie przez pierwsze 2-3 miesiące od pikowania nie potrzeba żadnych innych nawozów mineralnych.
Pomidek
200p
200p

Post »

Dzięki Borysmh ;:136 kupie go teraz żebym potem nie latał za nim po kilku sklepach
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13

Post »

Przy okazji możesz nabyć zraszacz i wodę demineralizowaną, bo warto też zewnętrznie biohumusem zraszać, głównie spodnią stronę liści :wink:
Pomidek
200p
200p

Post »

Ok tak zrobię:) myślałem samą pokrzywówką ze skrzypem podlewać będę tylko. Bo do wszystkich nawozów ze sklepów nie mam przekonania po prostu
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Powiedzcie macie jakiś sposób na to, że łuska nasionka nie chce odpaść, bo bardzo mocno się trzyma na łodyżce i "dusi" liścienie? Łodyżka je wyciąga w górę i w rozrachunku zasycha.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zwilżyć wodą łupinę.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja biore na palec wodę i kieruję na łuskę krople , gdy łuska namoknie ,delikatnie palcami ją zdejmuję...tak przynajmniej radzę sobie z pomidorami :roll:
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Spróbuję z wodą. Zauważyłam, że tak mają u mnie te co mają większe nasiona. Już 2 tak urwałam i pech chciał, że lemon drop akurat :( Ale jedna już jest ładna. Dodałam dwa ostatnie nasiona do kiełkowania razem z ozdobnymi. Mulato Isleno udało mi się usunąć.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do takich celów mam taki oto atomizer po lakierze do włosów o pojemności 125 ml.

Obrazek

a drugi taki o poj. 50 ml

Obrazek

Zraszam nim kilkakrotnie siewki i usuwam czapeczki.
Atomizer taki lub podobny służy mi też do innych celów : oprysku lub hormonizacji kwiatów pomidora, do zraszaniu nasion po wysiewie a zwłaszcza takich nie przykrywanych ziemią czy do oprysków rozsady lub podłoża MW. Polecam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”