Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

Niesamowite zmiany :D Ale już mi się podoba... Kusisz tymi cisami ;:224
Miło sadzić od razu takie wielkie okazy. Bez fachowców w takim wypadku jednak ani rusz. I ja coraz częściej zamierzam korzystać z pomocy pana, który na razie u mnie tylko kosił, ale generalnie zajmuje się pielęgnacją ogrodów. Już wiosną czeka mnie mała rewolucja. Po budowie i wyrównaniu grunt znowu osiadł i będziemy jeszcze równać. Pójdzie w ruch glebogryzarka :D
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Dobry Kasiek i co bylas juz popatrzec i popodziwiac? a jeszcze chcialam zapytac, tam gdzie to wszystko nowe rosnie, to bedziesz kora wysypywac czy na razie zostawisz, bo cos dosadzac bedziesz?
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, ale rozmach ;:oj Wszystko takie duuuuże, od razu widać efekt!
Bardzo podobają mi się kule cisowe. Kiedy czytałam, że chcesz między cisy posadzić trawy, aż coś mi się działo w żołądku..........cudne połączenie!
Szacun ;:180 dla twojego zmysłu komponowania ;:180
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kiedy wczoraj obudził mnie ulewny deszcz, to od razu pomyślałam: jak dacie sobie radę.
Kasiu efekt przerósł moje oczekiwania ;:333 ale tak to jest, kiedy na co dzień sadzi się małe rośliny.
Już teraz mi się podoba, ale nie ukrywam, że pomysł z trawami przypadł mi do gustu, bo ja (niestety) lubię, kiedy na grządkach jest "na bogato" ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Kasia ...no zatkało mnie po prostu... ;:oj .aleście nawyrabiali cudów ;:oj Podeślij mi tą śprytną ekipę...tyle mam tu do zrobienia ;:306
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Mimo, ze nie miałam wątpliwości, ze wyjdzie cudnie, to jednak co innego opowiadania, a co innego zobaczyć wykonanie...imponująco wyszło! No i stwierdzam, że sadzenie dużych roslin to jest idealna sprawa dla osób pozbawionych wyobraźni ogrodowej, jak ja... od razu widać, ile miejsca na co potrzeba i potem człowiek nie lata z łopatą i z obłędem w oczach nie przesadza dwa razy w roku :) Z pewnym zazenowaniem też przyznaję, że jak patrzę na Twoje zimozielone to mi się iglaki zaczynają marzyć...a zarzekałam się, że na pewno nie :oops:
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Jestem pod wrażeniem - jest cudnie ;:167 Piękne te stożki i kule. Mnie jeszcze czeka przedogródek ale zastanawiam się czy jest sens go ruszać po pierwsze dlatego że musimy zmienić płot (za niska podmurówka i jak zrobią drogę będzie się nam wlewać woda do ogrodu) a po drugie za dwa - trzy lata ma przyjść kanalizacja i cały rozkopią żeby nas podpiąć... ;:219
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kasiu, widziałam plany i szkice, ale efekt końcowy wyszedł dużo lepszy, po prostu rewelacyjny ;:138 . Przyznaję rację, że wzięłaś te cisy i jak jeszcze w tej cenie, to już grzechem byłoby ich nie wziąć. Takie okazy ;:224 robią wrażenie. Mnie iglaki zawsze się podobały, podobają i będą podobać, dlatego też parę dosadziłam i będą kolejne.
Cieszę się, że ze zdrowiej lepiej, ale chyba przez Wi-Fi rozesłałas co nieco, bo i Agunia zarażona i mnie coś bierze, a mój pomocnik już leży.
Wyglądałam dziś na listonosza i nie dotarł, może jutro?
Wielkie brawa dla Ciebie za wymyślenie cisowego przedgrodu
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Kasiu, no muszę stwierdzić, że mnie troszkę zatkało. Ciekawa jestem, jak to będzie wyglądało w następnym sezonie. Już teraz jest pięknie, a jak wykończysz.........padnę z zachwytu.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Kochani, bardzo dziękuję za fantastyczny odzew i wszystkie ciepłe komentarze!
Beatko, Marzenko, Justynko, Pat, Dorotko, Iwonko, Reniu, Jule, Aniu, Ula, Basiu, Asiu, Elu, Marysiu, Agnieszko, Julietto, Constancjo, Dorciu, Aguś, Krysiu Dziękuję ;:138 Nawet nie wiecie jak się cieszę ;:4
Dzisiaj rano 2 razy sprawdzałam przed pracą czy wciąż stoją :wink: W pracy miałam niezły sajgon po nieobecności, ale podpatrywałam sobie co jakiś czasy foty cisów i od razu było mi lepiej :wink:

Zostało sporo prac wykończeniowych, ale dosadziłam już lawendę na obwódce. Jodła dostała biohumus, sporo torfu i korę oraz nawóz jesienny.
Trzeba jeszcze przesunąć nieco zraszacze na brzeg trawnika, dosypać torfu, uzupełnić korą...Na razie będzie tylko kora, ale wiosną pewnie dosadzę jakieś trawki.
Na froncie jest sporo cienia, zwłaszcza bliżej domu, ale myślę, że hakonechloe da sobie radę..zastanawiam się nad odmianą All Gold, tylko czy nie będzie zbyt źółta? Podobają mi się też turzyce Amazon Mist i Frosted Curls, a centralnie między trzy kule mogłabym posadzić Gracilimusa. Wszystkie pomysły mile widziane, może macie doświadczenia z tymi trawkami?

Przy ogrodzeniu są róże parkowe i pnące, więc tam już nic nie dosadzę, a przy łukach róże i drobne bylinki. Przez zimę się zastanowię jak to uporządkować ;-)
Po drugiej stronie ścieżki jest niski klomb różany w miejsce obelisku oraz lawendy, które chciałam posadzić z bukszpanem.
Niestety, po kolejnych przemyśleniach stwierdziłam, że piwonii tam nie posadzę, bo będą ni z gruchy ni z pietruchy :lol:
Może je tymczasowo zadołuję koło RH i poczekam na przypływ inspiracji ;:209
Jutro jadę jeszcze do jednej szkółki po pracy, bo ponoć mają pienne cisy, których poszukuję od jakiegoś czasu. Jeżeli rozmiarowo będzie ok, chciałabym je posadzić do donic na tyłach ogrodu, choć liczę się z tym, że na zimę musiałyby zostać przeniesione w bardziej osłonięte miejsce np. przy garażu, a donice dodatkowo zabezpieczone.
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dopiero teraz zaglądam-wspaniale wygląda ta "rewolucja" :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Kasiu ależ Twój wątek pędzi . ;:138
Miałam pochwalić cisy wczoraj, ale coś mnie odciągnęło od kompa.
Piękne i duże okazy posadziłaś, moje po 13-tu latach nie mają po 3m wys .
Wszystko tak ślicznie i z głową planujesz, gratuluję. ;:196
Dopiero u Ciebie zobaczyłam cisy w formie kulek . :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasia, tylko, czy te cisy nie za bardzo zasłoniły róże?
Chyba, ze to tylko tak na zdjęciach wygląda
Hakonechloe własnie jest do cienia, także da sobie radę bardzo dobrze.
Turzyce tez mi sie podobaja. I te zielone i te brązowe. Oba kolory pasują do zieleni cisów
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosia, róże bedą miały słońce od strony ogrodzenia, wic cisy choć trochę zaslonią róże, to nie zabiorą im całego słońca. Poza tym mam tam głownie duże róże, bedą miały motywację, żeby się piąć do góry ;-)
Tajeczko, te cisy mają ok. 15 lat. Mam nadzieję, ze się przyjmą.... ;:218 kulki cisowe są cudne, a krzewy stworzone do formowania ;:138 pozdrawiam serdecznie :wit
Ewa, dzięki :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Kasiu, cóż mam napisać, wszystko zostało już powiedziane, w każdym bądź razie wyszło to na prawdę rewelacyjnie ;:63 , masz super pomysły ;:108 , wydaje mi się, że mamy podobną lub nawet taką samą glebę, jeśli chcę cokolwiek posadzić muszę najpierw przebić się przez tę warstwę zbitej gliny po czym też wymieniam ziemię. Od pewnego czasu stosuję biohumus, który ją znacznie użyźnia i polepsza, jedyną jej zaletą jest to, że pod spodem utrzymuje wilgoć, rośliny dają sobie ładnie radę nawet wówczas, gdy na wierzchu jest przeschnięta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”