Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Równomiernie na +- jednym metrze kwadratowym pod krzewem .
Ok. zrozumiałem 
Jutro podsypuję nawóz. Muszę też wyściółkować korą.

Jutro podsypuję nawóz. Muszę też wyściółkować korą.
Nawóz daj przed ściółką .
Jeżeli sypalem nawóz na ściółke i z nią wymieszalem to źle??
Gdy już ściółka leży sypiemy nawóz na ściółkę ale gdy jest okazja to czemu nie korzystać 

Możesz je wsadzić w poniedziałek dopiero.
Jednak ja bym je wystawił na dwór.
W zaciszne miejsce.
Jednak ja bym je wystawił na dwór.
W zaciszne miejsce.
One sa na werandzie takze tylko slonca im moze tam brakowac 

Dzisiaj zmierzyłem pH i szok 7.5 to już teraz się nie dziwię ze borówki nie rosną. Jak tu szybko obniżyć pH??
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czym zmierzyłeś?W warunkach amatorskich w miarę dokładny pomiar daje kwasomierz Helliga.Jezeli chodzi o dorażne obniżenie pH to już dostałeś odpowiedź na poprzedniej stronie.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ha, ha
przy takim pH Pani ze Stacji Rolniczo Chemicznej radziła mi zainwestować w winorośle, nie usłuchałam i przez 8 lat robiłam wszystko by udowodnić, że nie ma racji. Miała rację niestety - dlatego teraz ponownie zakładam ogródek borówkowy daleko od tamtego miejsca.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Plantacja się nie uda,ale kilka krzewów można posadzić w oddzielonym folią miejscu ze specjalnie przygotowanym podłożem.Na FO były zdjęcia z zakładania takiego jagodnika. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=69047 , http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=910
markis80 Dopiero co pisałeś że masz pH w granicach 5 , teraz piszesz że jest 7,5 . kaLo pytał czym mierzyłeś , ja podbijam pytanie . Czasem warto sprawdzić pH w innych częściach ogrodu bo niekoniecznie musi być jednorodne.
Było 5 na początku kwietnia, teraz mierzę i jest 7.5. U mnie gleba z natury jest kwaśna ale piaszczysta bo dom mam w lesie. Sprawdzałem płynem helliga.
Borówki mam posadzone według wszelkich możliwych zaleceń które wyczytałem tu na forum.
Borówki mam posadzone według wszelkich możliwych zaleceń które wyczytałem tu na forum.
Zmierz pH na kilkunastu centymetrach w dołku ale z dala od rośliny aby nie uszkodzić za bardzo korzeni . Nie dotykaj ręką płytki testera ani łopatki do pobierania próbki bo wynik może być zaniżony . Wszystko musi być przetarte czystą i suchą szmatką, możesz do tego celu użyć ręcznika jednorazowego lub zwyczajną nienasączoną chusteczkę.