Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

Zazdroszcze pozytywnie :heja ..i mam Ciemiernika..tylko coś nie chce kwitnąć w tym roku.. ;:224
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twoje skrętnikowe świezynki lepiej wyglądają niż mój rodzynek od roku pielęgnowany ;:oj .
A tak chciałam mieć choćby jednego...jak widzę, marzenia trzeba mieć...ale i zdrowy rozsądek też ;:108 .
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Justynko, ale będziesz miała skrętnikowe pole ;:oj ;:oj ;:oj Pikowanie tych maleństw to musiała być zegarmistrzowska robota ;:180 ;:180 ;:180
Nowości dzielnie rosną, a Mathilde bardzo kusząca ;:224 ;:108
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

U Ciebie skrętniczki, u mnie hippeastra przedszkolaki. Jak zakwitną, będzie cudnie. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Ale piękna wiosna u Ciebie Justynko :tan :tan :tan ;:138
Na widok kwiatka Pleione padłam z zachwytu ;:oj Moje serdeczne gratulacje ;:180
No i Hoye też pięknie Ci rosną. ;:63
U mnie od dobrych kilku dni jest przepięknie. Tyle ;:3 , że aż w duszy gra :heja
Pomału zabieram się i ja za wiosenne porządki parapetowe. Będą zmiany w roślinkach, bo niektóre przez zimę bardzo mnie
rozczarowały (np. niektóre aglaonemy) i przyznaję choc z bólem serca, że muszę skupic się na tych z którymi najlepiej
się dogaduję i które najładniej ozdobią mój dom. Swoją drogą taka rewolucja jest niezwykle ekscytujaca. ;:oj
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Justynko, to na pewno nie jest Hatiora- ona ma gołe pędy ;:108 H. mathilde jest śliczna :D a senecio muszę sobie sprawić :wink: Gratuluje sieweczek ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Krzysia- rozumiem ;)
Mathilde - wyjątkowo mi się podobała już kilka lat. Upolowana w świetnej cenie tu na forum w tamtym roku. Urosła trochę przed zimą. Ale teraz - to już istne szaleństwo. Jak tak dalej będzie rosła, to do jesieni na pewno zabraknie mi drabinki do jej plątania...
I dobrze Zrobiłaś - nie ma to jak odmłodzenie roślin na wiosnę. Ja też kilka trzykrotek odmłodziłam, jedną kohlerię i inne roślinki...

Arkadius121- dziękuję. Uwielbiam taką "zabawę" przy roślinach. Nie do uwierzenia, ale pikowanie takich maleństw - bardzo mnie uspokaja ;:224

Kelpie- dziękuję za komentarz. Ja, naprawdę uwielbiam pikowanie takich malców...mogłabym to robić całymi dniami...
Większe siewki - w ciągu dwóch tygodni - dostaną już docelowe na ten sezon - domki (wielodoniczki). A potem - to już będę czekać na pierwsze ich kwiaty. Jestem ich bardzo, bardzo ciekawa. Bo, nuż, będą wśród nich siewki - które jako pierwsze zarejestruję, jako swoje odmiany...

Labka1- Ty chyba też sporo Siejesz... tylko roślinki innego "typu". Nie ma to, jak czekanie na wschody, prawda?

Oxalis- oj.. Zmień sposób uprawy, cokolwiek. Albo stanowisko roślina ma niedobre, albo podłoże, albo z podlewaniem coś nie tak.
A powinno się wtedy odmienić...
Nie Rezygnuj tak szybko ze skrętników. To są cudowne kwiaty - tylko trzeba się ich nauczyć.
A że trudniejsze, niż np.: fiołki. Tym większa frajda, jak uda się uprawa. Czekanie na pierwszy, własny kwiat... uwielbiam takie czekanie :D

Tesia39- już mam kilka takich poletek hihi... na razie dwie mnożarki...dziś kolejne nasiona posiałam. Trzecia mnożarka będzie potrzebna...
Myślę, że około 200- 300 siewek - mam teraz pod opieką. A to dopiero początek wysiewów. Wiosną planuję kolejne zapylenia i będę wysiewać na bieżąco, jak nasienniki - dojrzeją.
Mathilde - Wiesz, ile ona ma baldachimków. Dziś zauważyłam je przy opryskach (pryskałam zapobiegawczo na przędziorka całą moją kolekcję roślin w mieszkaniu). Ciekawe, czy zakwitnie choć jednym... to młoda roślinka jest, nie spodziewałam się pączków na niej...

Szarotka66- u Ciebie będą piękne widoki, gdy młodzież hippeastrowa zakwitnie.
Ja, dopiero zaczęłam wysiewy hippeastrów i ich krzyżówek. Sporo nasienników jeszcze dojrzewa...

Elcia1974- na parapetach rzeczywiście już wiosna. Na działce - dopiero przedwiośnie...
I to najbardziej lubię w kolekcjach. Uczymy się uprawy, zdobywamy nowości i wtedy decydujemy, jak będzie wyglądać nasza kolekcja. Ja.... uwielbiam rośliny kwitnące, więc są podstawą moich zbiorów.
Inne - to dodatek...
Choć, nie powiem, begonie mi się podobają i filodendrony.

Paula15- czyli pewnie mam dwa różne rhipsalisy.
Senecio polecam...te koraliki zdobią... Mój, zaczyna się spuszczać z doniczki wreszcie. Pewnie przez lato ładnie urośnie...

Czas przedstawić jedną z nowości, nowa lacunosa. H. lacunosa IML0377, od Toski, śliczna duża sadzonka - przecięłam ją na pół, ukorzenia się na razie:

Obrazek

Mój, pierwszy liść na h. calistophylla short leaves:

Obrazek

Pleione jeszcze raz...

Obrazek

I debiut, zakwitła druga chirita - Diane Marie ( ma cudowne długie, kielichowate kwiaty). Kolor bialo-błękitno, kremowy - środek w paski granatowe z żółtymi znaczeniami. Jej kwiat jest zupełnie inny, niż ch. Piccolo.
Oto ch. Diane Marie:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nowości masz bardzo ładne, też bym nie pogardziła. ;:215
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Justyś chirita ;:167 nic więcej nie powiem bo się delektuję widokiem ;:170
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Wszystko rośnie, kwitnie i pięknie wygląda :wink: też mi się szykują wysiewy ;:224 zwartnic :wink: już się nie mogę doczekać- moją lunę już wysiałam- teraz dojrzewają mi nasienniki z drugiego pędu- nie wiem tylko czy przetrwają... zobaczymy :wink: wszelakie prace wśród zielonych też wykonuje jako miłe hobby i przyjemność ;:108
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Pleione ;:167 ...cudeńko po prostu ;:138
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Cudne nowe hojeczki ;:138
Kwitnienie Pleione zachwycające ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

:wit Ale śliczności pokazałaś a siewki sktrętników ;:167
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie moge oczu od tych kwitnień cudownych oderwać;). :wit
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

No, dobra, wylamie sie. Kwiat skretnika jest przesliczny! ;:167 Oczywiscie hoje zauwazylam i doceniam, ale tym razem uroda zabija skretnik.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”