Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Ruda!
Zainspirowałaś mnie tym odcinaniem trawy od rabat więc postanowiłam zrobić to samo i pozbyć się trawiastych wąsów z obrzeży tym bardziej,że trawa po zimie jest bardziej podatna na wyrywanie..
Twój nóż rzeźnicki to pikuś w porównaniu z moją piłą :)
Mam tylko mieszane uczucia co do efektu. Chyba za szeroki zrobiłam ten rowek.
Dlatego chciałam,żebyś wstawiła u siebie zdjęcia i pochwaliła się swoimi rowkami.

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu rowek zrobiłaś odpowiedni. Tak uważam. I fajnie się to prezentuje. Też chyba będę musiała od Was zapożyczyć ten pomysł. Tylko jak to teraz zgrabnie zrobić ? Jak rabata już jest a wyczyścić ją dookoła? Czym ją wybierałaś? Czytam tu o jakiejś pile :shock: . Fajnie że emek przybiegł Ci z pomocą do wyczyszczenia kącika. Tak to byś się bidulko umęczyła. Może też poczuł wiosnę albo przytulił się do brzozy stąd ta energia :lol: Zdjęcia Figi i Fifi mnie rozczuliły... Jak ona ją przytula.. Piękny widok.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Aniu to się napracowałaś , za to teraz ładnie wyglada
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!
Użyłam piły bo to było jedyne sensowne narzędzie do cięcia jakie znalazłam. Nóż złamałam od razu a że łopata była w użyciu cięłam trawę piła. Po prostu. Nacinałam trawę na odcinku ok 1 m, tak jak się tnie deskę a potem wybierałam trawę łopatką.
Emek zaraz mnie pocieszył,że teraz po deszczu będę miała ochlapane błotem obrzeże a po koszeniu w rowkach będzie się zbierać trawa skoszona. Już sama nie wiem czy nie powinnam ich zasypać albo wysypać kamyczkami. Z drugiej strony może rowki uratują moje liście liliowców, którym czasem obrywa się podkaszarką.

Gieniu!
Po raz pierwszy od jesieni odczułam ten i nny radosny rodzaj zmęczenia. Taki rodzaj ogródkowego zmęczenia.
Pewnie znasz to uczucie? Zmęczenie i radość z wykonanego "planu"?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Anna55 pisze:Gieniu!
Po raz pierwszy od jesieni odczułam ten i nny radosny rodzaj zmęczenia. Taki rodzaj ogródkowego zmęczenia.
Pewnie znasz to uczucie? Zmęczenie i radość z wykonanego "planu"?
Aniu tak właśnie jak mówisz, jeżeli coś się lubi to zmęczenie nie jest problemem .
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu- trawa po koszeniu pewno będzie się sypać- u Mamy jak jest koszony brzeg trawnika przy kostce, to na kostce zawsze ląduje trawa- chyba że przyczepiam pojemnik na trawę. Nie zawsze to robię, bo ciężko mi się z nim kosi- ale z drugiej strony później mniej pracy.
A może te obrzeża oczyszczone z trawy wysyp korą- zobaczysz, jaki będzie efekt- w razie czego możesz usunąc, jeśli się nie sprawdzi.. jednak może to zabezpieczy płotki przed chlapaniem błotem w czasie deszczu..?
Efekt wizualny jest super- tak schludnie wygląda! Musze podobnie oczyścić obrzeża rabatek u Mamy, bo ubiegły rok miałam tak zwariowany na budowie, że ogródek kompletnie zapuściłam :oops: Dobrze, że jestem na forum- dodaje motywacji!

Kociaki super śpią- widać, że w Twoim zwierzyńcu miłość kwitnie!
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Moniczko!
Efekt wizualny jest super ale nie przy obrzeżu z drewna. Kora niestety to niezbyt dobry pomysł. na samym początku jak sadziłam roślinki chciałam mieć wszystkie rabatki wysypane mieloną korą . Wyglądało to bardzo ładnie ale korę miałam wszędzie tylko nie tam gdzie powinna być. Stąd pomysł odgrodzenia rabatek drewnianym obrzeżem. Właściwie najtańszy i najłatwieszy do zrobienia samemu. Różnią się kolorem bo za każdym razem wyrzucałam puszkę :)
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Anna55 pisze: Obrazek
Aniu moim zdaniem jest dobrze :uszy . Teraz Cię to trochę "kłuje w oczy" bo jest czymś nowym. Opatrzy się i będzie dobrze. Licz się jednak z tym, że to, co rośnie obok (czyli trawa) zaatakuje szybko puste miejsce - rozszerzy swoje terytorium ;:108 . Dlatego u mnie są rowki. Będę je poprawiała często wyrzynając moim niezawodnym nożem rzeźnickim to, co przepełznie w puste miejsce. Tak już jest - natura nie lubi pustki ;:131
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Mariolko!
No właśnie! Kłuje w oczy! Trafnie to ujęłaś. Denerwuje mnie,że zamiast rowka zrobiłam rów.

Teraz na poprawę humoru pochwalę moimi siewkami liliowców.
W porównaniu ze szczypiorkiem z ubiegłego roku są o wiele bardziej dorodne. Bardzo staram się mniej chuchać na nie :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:180 ;:180 ;:180 szacun.
Ja mam tylko siewki żeniszka czyli mocnej roślinki a i to przerasta mnie - zawsze jakaś część zamiera ;:174
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witaj Aniu,moja imienniczko ;:196
Przespacerowałam się po Twojej działeczce. Po pierwsze: masz ogromne serce (myślę nie tylko dla kotów). Brawo! ;:138
Pięknie rosną u Ciebie lilie i liliowce. Mąż ma ogromny dar do fotografowania. Mnie najbardziej urzekło zdjęcie konwalii.
Koło z piwoniami też jest ekstra. Najbardziej jednak spodobał mi się finisz w Twoim ogrodzie, czyli owe rowki. Zrobię takie u siebie. Bardzo mi się to podoba (i o wiele to tańsza metoda od kostek z granitu czy innego kamienia). Ja pokuszę się o wysypanie tych rowków kamykami. Pożyjemy -zobaczymy.
Pozdrawiam Cie serdecznie i będę uważnie śledzić losy Twojego ogródka :)
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Witaj Aneczko!
Miło mi gościć Cię w moich ogródkowych progach. Każda pochwała to miód na moje serducho. Słowa krytyki i uwagi też przyjmuję z wdzięcznością gdyż cały się uczę.
Zapraszam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli mogę wtrącić słowo o wysypaniu rowka kamykami.. Zrobiłam tak 2 lata temu u Mamy. Odcięłam trawe jak to zrobiłaś Aniu, na ziemie położyłam przycięte na wymiar paski czarnej agrowłókniny i na to nasypałam kamienie. Pierwszy sezon wyglądało super- schludnie, czysto i równo. Przez ten czas kamienie nieco zapadły się i teraz żałuję, że przed położeniem agro nie podsypałam pod spód piaskiem, albo nawet piaskiem pomieszanym z cementem- na zasadzie układania na sucho.. Trawa oczywiście przerasta- nie wrasta w agro, ale kępami nakłada się, więc co jakiś czas trzeba oblecieć wszystkie rabaty i dociąć brzegi. Mimo wszystko z efektu wizualnego jestem zadowolona :D
Teraz powinnam na nowo dociąć brzegi trawnika i mocno rozmyślam, czy przy okazji nie unieść nieco agro i nie sypnąć pod spód piach a cementem- aby się kamienie tak nie zapadały, bo po tych 2 latach są niżej, niż trawnik
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Moniko! Ja też rozważam pomysł z drobnymi kamyczkami. Nie podoba mi się ten szeroki rowek. Nie pomyślałam tez o tym,że jak będzie bardzo mokro to obrzeże może zacząć się wykrzywiać. Nie jest wkopane zbyt głęboko.
Dobry pomysł z tą agrowłókniną. U mnie sprawdziła w miejscach trudno dostępnych gdzie ciężko mi było dostać się do chwastów. Wokół berberysa wysypałam na nią grubą warstwę kory i mam spokój z chwaściorami już drugi rok. Teraz pod korę pod forsycją gdzie stoi domek dla jeża też poszła agrowłóknina i na to kora. Nie kładłam tej typowej grubej agrowłókniny tylko taką zwykłą czarną do okrywania roślinek.
Natomiast jeśli chodzi o cement to zastanów się. Cement zastygnie i co będzie jak zechcesz poszerzyć rabatkę albo zmienić jej kształt?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anna55 pisze:Natomiast jeśli chodzi o cement to zastanów się. Cement zastygnie i co będzie jak zechcesz poszerzyć rabatkę albo zmienić jej kształt?
To samo chodzi mi po głowie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”