Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

;:3

Uparte wnuczę (to młodsze) nie chciało zasnąć, wreszcie ...Obrazek

Wczoraj, przygnieciona nadmiarem wrażeń minionego dnia, zaniedbałam swoich gości. Gorąco przepraszam.

Dorotko, trochę drzew posadziliśmy, m.in. dwa kasztanowce czerwone (miały pierwszy kwiat w tym roku), miłorząb, orzech włoski, robinia akacjowa, dwie katalpy, były jeszcze dwa ambrowce wymarzające przez dwie kolejne zimy ale poszły weg. Dosadziliśmy też z własnych siewek kilka dębów i klonów.
W drugiej części nieruchomości, za warzywnikiem mamy podwójny szpaler daglezji (ma osłaniać od wiatrów północnych) i jeszcze dalej brzozy, lipy, świerki i olcha.

Ewciu - ogrodniczko z takiego areału jak mój. Z tym odpoczynkiem u Ciebie będzie raczej krucho. ;:185

Mariolu (Comcia) ? miło Ciebie gościć w moim wątku ? nowo narodzonej ogrodniczki. Zwątpiłam w możliwość takiego urządzenia rabat, żeby pracy było mniej. U mnie chwasty nawet agrowłókninę i warstwę kory przebijają, żebym przypadkiem się nie nudziła.

Ewuniu ? mnie również pęcherznica zachwyciła, nie wiedziałam, że to taki ciekawy krzew. Te różowe kwiatki to złocień.

Mariolu ? podobnie jak Ty zaczynam przygodę z mieczykami. Tyle się ich naoglądałam, że trudno mi będzie doczekać się pierwszych kwiatów. Muszę je policzyć, są w trzech miejscach i sama już nie wiem ile ich mam.

Zaczyna mnie martwić kwestia przechowywania przez zimę. Nazbierało się tego: kłącza kann (b. dużo), dalie (kilkanaście), fuksje, datury. Pomieszczenie, które jako tako nadaje się na ten cel znajduje się nad tarasem. Żeby do niego dotrzeć trzeba wejść na piętro, przemaszerować przez pokój syna, jego łazienkę i dopiero będzie można złożyć brzemię.

A propos dodatkowego płotu. Jest!!! Właśnie M zakończył (ponad 40 m)... oddziela warzywnik od reszty ogrodu... i właśnie wzdłuż niego powstaje, nowa rabatka...

Grażynko ? nie martw się. W moim wieku będziesz na pewno miała duuuży ogród, a w nim mnóstwo roślinek
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Helenko witam"grubo "po północy ".Wróciłam z pracy i zamiast iść lulu to siedzę przed kompem.
Grażynko ? nie martw się. W moim wieku będziesz na pewno miała duuuży ogród, a w nim mnóstwo roślinek
Nawet jak będę w Twoim wieku Heleno - będę nadal pracowała albo nie dożyję tej swojej emerytury :roll:
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, Ewuniu, Marysiu i Elu

Pozwolę odpowiedzieć wszystkim razem, bo i temat jest wspólny. To nie fikcja literacka, to rzeczywista rzeczywistość ;:110

Akcja "mrówki" zakończona połowicznym sukcesem. Pojawiają się jeszcze, ale to chyba "niedobitki" jak mówi mój M.
W przedmiocie latających mrówek niedługo będę się mogła doktoryzować. Są nawet sympatyczne, nie gryzą. :;230 :;230 :;230

Grażynko - warto jest mieć marzenia i uparcie próbować je realizować. Tylko tak się mogą spełnić. Wiem to na pewno, to mój sposób na życie.
W żadnym wypadku marazm i czarno widzenie!!! To w niczym nie pomoże!!! To tak jak z roślinką, którą bardzo byś chciała mieć. Ta chęć nie daje Ci spokoju, wracasz do niej, myślisz, kombinujesz i w r e s z c i e ........... j e s t.

Moje wnusie śpią jeszcze snem sprawiedliwego, po wczorajszym szaleństwie do późna. Rodzice wrócili wspierać organizację Euro, a wnusie będą wspierać babcię w uprawie ogrodu. ;:109
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Helenko no to dobrego dnia u mnie duszno i wilgotno, niebo zachmurane słoneczka nie widać!
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam .
Helenko przepraszam za marudzenie ot chwilka słabości która mi się czasami zdarza.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Dzisiaj chyba wszędzie było tak "przed burzowo", choć u mnie ani deszczu, ani burzy nie było. Musiałam ratować sytuację podlewaniem ;:174

Grażynko po to jesteśmy, żeby się wspierać, a mały dołek nic nie znaczy wobec wieczności ;:173

Dzięki moim wnusiom dzień był bogaty we wrażenia, bardzo zresztą różnorodne. Czy teraz małe dzieci nie śpią w dzień?! Nic nie zostało złamane, nawet nie przybyło im nowych zadrapań i siniaków. Tylko Gosi nie mogłam domyć po konsumpcji jagody kamczackiej. Obrazek

Kochane są te moje wnusie, szczególnie w sytuacji jak na pierwszym zdjęciu, na drugim zresztą też :lol:

Obrazek Obrazek

Udało mi się w międzyczasie zrobić kilka fotek.

To moje niektóre piwonie, kwitnące pierwszy raz w tym roku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze kilka obrazków:

Obrazek

Obrazek

Strażnik ogrodu: Obrazek

Jaka miła cisza w domu, potrwa tylko do rana, aż usłyszę: baaabciuuuuu - już jestem obudzona :;230 :;230 :;230
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No przy takim strażniku wszystko musi grać. Dzieci są kochane jak śpią, jak jedzą nie grymaszą zresztą też.
Helenko piękne piwonie. Ta z białym środkiem ciekawa, a moje różowe jak zaklęte w pączkach, tylko biała zdecydowała się pokazać.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No ja też dzisiaj po dyżurze z wnuczkiem i nic nie udało mi się w ogrodzie zrobić no ale to jest ważniejsze,ale wieczorkiem zaczeło padać a cały dzień się tłamsiło i jak podlałam ogródek to trochę póżniej zaczeło padać no i dobrze byłe zimno nie było ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Przepiękna ta piwonia na ostatnim zdjęciu.
Ten żółtokremowy środek i róż płatków daje przepiękny efekt. ;:138
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Lubie takie śpiące padlinki :;230 nawywija to tyle w ciągu dnia ,że się w głowie nie mieści a potem pac i leży :;230 w jednej chwili ....
Helenko a wracajac do ogrodu,,,hostowisko zapowiada sie fantastic ;:333
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj dzielna Heleno :wit
Bardzo dzielnie radzisz sobie z życie, ogrodem i wnukami ;:180
Zadziwia mnie różnica w rozwoju roślin, takie rozwinięte piwonie, kiedy u mnie na Pomorzu mają dopiero niewielkie kuleczki. I róże już po Polsce kwitną, a moje... jak łebki od ozdobnych szpilek... ;:224. Ale za to teraz napatrzę się na Twoje, a potem...
Nawiasem mówiąc: wszystkie piwonie masz piękne, ale nawiedza mnie myśl, czy te anemonowe przypadkiem nie piękniejsze :?:No całkiem, jak z pytaniem do lustereczka... :;230

Kłaniam się - Jagoda
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heleno ,ogródek kolorowy .
Dzieci niektóre śpią w dzień ale są wyjątki- szkoda czasu :D .
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit jestem podziwiam piwonie...a wnuki milusie...jestem zła na siebie bo mieli przywisc w niedziele wnuczke...ale w takiej sytuacji przyjedzie dopiero z mama...
a rabata hostowa jest ładna a bedzie super jak rozrasna sie hosty....
pisanie moje byle jakie ...lewa reka w górze...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chwilka oddechu, wnusie wiszą na mamuni. Jako ciekawostka, wczoraj padły o 21-ej i spały równe 12 godzin. :shock:

Ogólnie o moich piwoniach: mam 6 krzaczków kupionych przeze mnie z nazwami, problem w tym, że krzaczki osobno i nazwy osobno :;230 Z tego jedna została skoszona przez M, a jedna nie ma pąków. Do pozostałych czterech można spróbować dopasować nazwy. Jak wszystkie rozkwitną, wstawię zdjęcia z prośbą o identyfikację.
Mam jeszcze cztery krzaki otrzymane od sąsiadki i sąsiada(!). Też kwitną, dwie to głębokie bordo i dwie różowe.

Marysiu - to zabawne, Kora jako labrador jest łagodna i do przesady kochająca ludzi, a wszyscy miejscowi boją się jej jak ognia. Sołtys za żadną cenę nie przekroczy furtki. Na wszelki wypadek nikogo nie wyprowadzam z błędu. :;230 :;230 :;230

Elu - praca z wnuczkiem w ogrodzie, to efekt murowany, niekoniecznie pozytywny... U mnie deszcz nie pada, chmurzy się, nawet czasem spadną pojedyncze krople, ale to wszystko na co te chmurzyska stać ;:174

Mariolu - ta piwonia jest naprawdę przepiękna, nie mogę się na nią napatrzeć, taki cud natury ;:173

Dorotko - widok śpiących dzieci należy do najpiękniejszych widoków świata. Patrząc na nie aż trudno uwierzyć, że jak wstaną to w 10 min potrafią przewrócić dom do góry nogami.
Hosty, obok kann, to moje ulubienice. Mam nadzieję, że będzie to kiedyś ładny kawałek ogrodu. Jest tam sporo żurawek, ale zrobiłam błąd. Nie powinnam tam sadzić żurawek o bordowych czy brązowych liściach. Po prostu na tle kory ich nie widać. Muszę to koniecznie naprawić.

Grażynko - u mnie ogródek, a u Ciebie parapety i nie tylko. Chyba los mi spłatał figla, jak zaczęłam się zajmować ogrodem, to mi pokojowe przestały rosnąć. Nie mam nic, czym mogłabym się pochwalić. ;:174

Misiu - goń kogo możesz do ogrodu, niech pracują. Jedna ręka do dyrygowania wystarczy :lol:

Chmurzy się bardzo, może będzie padać :?:
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bardzo fajna ta hostowa rabata. Dobry pomysł z krawężnikami i gratulacje, że tak ci się je udało ułożyć w kole.
O to, że widać korę w tle bordowych żurawek wcale się nie martw, bo żurawki wkrótce się rozrosną i korę zasłonią, tak jak było u mnie. Stykają się teraz liśćmi i jest dobrze :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”