Wiosna w ogrodzie Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiosna w ogrodzie Doroty

Post »

A wiesz, ja myślałam, że takie chryzantemy nie mogą wymarznąć, a jednak też odnotowałam straty. Może lepiej sadzić je na wiosnę?

Polką mnie po prostu zamordowałaś...nie, ja tego nie przeżyję...co prawda mam podobną w pokroju i budowie kwiatu - Rokoko, ale ta ma ładniejszy kolor :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Dorotka za info o hakone.

Fajna jest twoja 'Polka', bardzo udana....tfu, tfu przez lewe ramię..... :wink: , uwielbiam takie kolory kwiatów.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Polka cudna i oby tak kwitła Ci zawsze.
U mnie powtarzające tez zrobiły trochę pąków i jeszcze coś tam zakwitnie.
Ale wiem, że najładniej wyglądają przy pierwszym kwitnieniu.
Mam nadzieję, że wiosną będzie to już burza kwiatów i zapachów.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Dorotko Twoje róże są obłędnie piękne . ;:108
Po prostu umiesz się nimi zajmować, przecież nic samo się nie dzieje.
Polka przecudnej urody, obfitość kwiatów nie spotykana jesienią.
Śliczne te Twoje chryzantemy.
Obie mają identyczny kolor, a budowę kwiatów zupełnie inną.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Polka jest przepiękna, a chryzantemki boskie. Jak ja je lubię! U mnie niestety wymarzły takie wysokie żółte, nie została nawt jedna kępka. Mamteraz tylko podobne do Twoich, tylko wysokie. Piękne są też takie w rudych kolorach, pasują do jesiennych barw w ogrodzie.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dawno nie zaglądałam, ale remont pozbawił mnie nie tylko internetu, ale siły i zdrowia też. A końca nie widać :roll: Trawy mnie zaczarowały i tej wiosny posadziłam kilka. Żałuję teraz, że się nie zdecydowałam na hakonechloę. Posadziłam też po raz pierwszy chryzantemy, ale jeszcze nie kwitną. Zaskoczyło mnie jednak to, że już się rozrastają :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A moje chryzantemki coś pączków nie pokazują. Cierpliwie jednak czekam, bo może one z tych późniejszych.
Ja też ostatnio najpierw myślę. Ale często od tego myslenia głowa zaczyna boleć. Tyle możliwości, tyle roślin. I tyle problemów.
Ale uczę się tej nowej sztuki tworzenia ogrodu. Ciekawe jaki bedzie tego efekt.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Polka dała popis, moja zakwitła kilkoma kwiatami i cisza.
I następny rok też pewnie będzie taki, bo muszę ją przesadzić,
ale jako pnąca pomyłkowa, nie może być na rabacie z wielokwiatowymi różowymi, prawda?
A jak tego roku wygląda Ledreborg? Mój zaczyna powtórkę jednym kwiatkiem, ale to już nie to, co w ubiegłym roku.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Oj kurtynka nie wyrabiam ;:219
Aprilko, ta roślina o którą pytasz to kiścień 'Coulry Red'. Niewielki, bardzo zwarty ma piekne kędzierzawe listeczki. Mój biedak w tym roku sie regenerował po spotkaniu z dziecięcym rowerem. Wiosną wyglądał b iednie, ale teraz już nie ma śladu po uszkodzeniach. Niestety trzeba go na zime zabezpieczać. U mnie przetrwał pod agro + gałązkami i na tym kupa śniegu. Pieknie jesienią sie przebarwia na czerwono. Juz zaczyna pokazywac kolor.

Asiu, zawstydzasz mnie :oops: Czasem cos się tam uda, ale do pieknych fotek to mi daleko. Safoya - o ta to robi zdjęcia ;:167
Zawilce u mnie tez bez szwanku. Ale tak jak piszesz, to, że mamy stosunkowo mało strat w ogrodzie to zasługa grubej puchowej kołderki. Rosliny śpia sobie pod nią w najlepsze.
Tam gdzie miałam mało śniegu (pod krzewami) wymarzły mi cebulki krokusów :(

Izo, dziękuję Ci ;:196 . Bardzo miło czyta sie takie słowa, choć wiem, że w ogrodzie cała masa niedoróbek i ogólne wrażenie nie jest takie jakbym chciała.
Hakonechloi nie okrywam, przezimowała bez szwanku. Mam dość zachodu z okrywaniem azalii japońskich i kopcowaniem róż, reszta roślin musi sobie jakos radzić. Jeśli sie boisz rzuć na nie jakieś świerkowe gałązki.

Aniu, Red Leonardo sadzony jesienią zeszłego roku. Zaskoczył mnie bardzo siła wzrostu i kwitnienia. Och żeby wszystkie róże chciały tak rosnąć.
W zeszłym roku bardzo chwaliłam Kronenburgi. Były oblepione kwiatami przez cały sezon. A w tym kicha :cry: Przymarzły mocno zimą i nie mogą się rozkręcić. Zobaczymy co będzie w przyszłym roku. najwyżej się pożegnamy.

Mariolko, warto znaleźć miejsce na POlkę. Co prawda w zeszłym roku była taka sobie, ale teraz po prostu nie można przejść obok obojętnie. jej wada jest co prawda kwitnienia na końcu dość długich pędów, ale za takie kwitnienie można to wybaczyć. Poza tym zdrowiutka ma piękne ciemnozielone liście.
Niezapominajki u mnie nie bardzo chcą sie siać a może to ja tak skutecznie plewię :;230

Beatko, ja nieraz też nie mogę sie oprzeć, ale przy tak zapchanym ogrodzie musze się ograniczać. W zeszłym roku zrobiłam sobie hus i miałam jesienią do uziemienia ze trzydzieści roślin. Dobrze, ze powstawała nowa rabata więc się jakoś udało, ale teraz taki myk by juz nie przeszedł.

Aga, kupowałam w zeszłym roku jesienią sadzonki - cóż spodziewałam się, że będą większe. Przyszły pojedyncze, ukorzenione pędy a ta zima była wiadomo jaka. Z zakupionych 12 odmian przetrwały mi chyba cztery, trudno. Najgorsze to, ze wiosną tylko raz udało mi się trafic na chryzantemę u nas na ryneczku. Tak to posucha w tym temacie.
Na Rokoko miałam w zeszłym roku ochotę, ale jak piszesz, że podobna to sobie daruję. Teraz wzięta jestem na pojedyncze róże i na piżmowe.
Zastanawiam się gdzie tu upchać jeszcze kilka.

Justynko, tez jestem teraz zakręcona na takie ciepłe morelki, oranże. Kilka juz mam na oku, teraz tylko dumam nad miejscem.

Grazynko, niektóre z róż dopiero tworzą pąki. Aspiryny, Pastelle, Bonica kwitnienia mają dopiero przed sobą. Aktualnie szaleje Baronessa
Obrazek
Bardzo jestem zadowolona z tej róży. Pieknie kwitnie, nie choruje, długo trzyma kwiaty - super.
Twoje róże to o ile pamietam w większości jesienne nasadzenia? W przyszłym roku pokażą na co je stać.

Tajeczko, dziekuje ci bardzo. Niestety nie wszystkie róze wyglądają tak dobrze, ale ogólnie jestem zadowolona. A różom pasuje chyba moje zwięzłe, trzymające wilgoć podłoże. Choc w tym roku nawet u mnie było bardzo sucho.
Chryzantemy niestety żółte, nie przepadam za tym kolorem w ogrodzie, ale cóż, jesienią pasują do ognistości liści.
Te dwie chryzantemy różnią sie dośc znacznie. Pierwsza jest jaskrawo żółta, kwiaty ma większe, druga bardziej ciepla, kwiaty to niewielkie guziczki. Druga jakoś bardziej mi sie podoba. Rozkwitły bardziej, jutro zrobię zdjęcia porównawcze.

Basiu, może wiosną będzie można podzielić moje żółtki, przypomnij się :)

Ewciu, czytałam o twoich zmaganiach, współczuję remontów. Mnie to czeka w przyszłym roku.
Trawy potrafią czlowieka zaczarować. Teraz wyglądają zjawiskowo!
Hakonechloę polecam, bezproblemowa i piękna.

Gosia, u mnie też jeszcze dwie odmiany bez pąków, czekam cierpliwie. Jednak uważam, że jesień nie jest dobrym czasem na sadzenie chryzantem. Bardzo mi szkoda tych odmian, które straciłam zimą.

Elu, moja tez powinnam przesadzić, ale ciągle się waham. Takie kwitnienie! a po przesadzeniu wiadomo co będzie.
Na szczęście kolorami się nie gryzie, ale miejsca ma mało. Najwyżej wytnę iglaka ;:224
Ledreborg niestety w tym roku kiepściutko. Jesienia przesadzałam, ciężko przezimował, wiosną odbił, ale złamałam pęd przy plewieniu ;:223 Zakwitł na drugim jak byłam na urlopie. Teraz widzę, że szykuje sporo pąków, ale do zeszlorocznego zjawiska mu baaaardzo daleko :(

Uffff, opisałam się.Pozwólcie, niech teraz przemówią obrazy :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie cos mi zakwitło w miejscu gdzie wczesniej kwitły 'Dzieci warszawy'. Dwie sadzonki w donicy mi się trafiły????
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Dorotko....obrazy - przemówiły i to jeszcze jak ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Do mnie też przemówiły :D Twój ogród wygląda na dojrzały i przemyślany w najdrobniejszym szczególe, świetnie się na niego patrzy. Ogniste chryzantemy obłędne ;:oj Ciekawa jestem, jak zakwitną moje, bo dostałam sadzonki i zawiązały pąki. Najbardziej mnie cieszy, że znów mam na co czekać, co jesienią wcale nie jest takie oczywiste. Zawsze wyczekuję pierwszych kwiatów :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie na jesienne kwiaty raczej nie mam co liczyć.
Przeważnie nie zdążą zakwitnąć bo zwarza je przymrozek.
Chryzantemy zimą wymarzają a na astry nie mam miejsca.
Tylko róże trzymają dyżur.
Mam nadzieje, że w przyszłym roku będzie lepiej jak wydorośleją.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dorotka,
Błagam, pokaż zdjęcie całego krzewu potwora Pastelli ;:224 To zobaczę, co mnie ewentualnie czeka :wink:
Pierwszy raz w tym roku widzę u kogoś w ogrodzie takie wypasione chryzantemy..... ;:224
Pozdrawiam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

to kiścień 'Coulry Red' ;:138 trafiłam w 10. Właśnie takiego ostatnio oglądałam w szkółce. Bardzo efektowna roślinka. Tylko czy przetrwałaby mi w ogrodzie. ;:224 Kolejna roślinka żeby owijać, chyba niestety muszę sobie darować.

Twoje różyczki zachwycają ;:215
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Lodziu, ;:196

Ewo, jeżeli o kilkuletnim ogrodzie można mówić dojrzały :wink: . Duża w tym zasługa drzew, które rosną kilkanaście a nawet kilkadziesiąt lat.
Tak jak pisałam wcześniej w zeszłym roku jesienią skusiłam się na kilkanaście odmian chryzantem, niestety zima zweryfikowała moje zamiary jesiennego, chryzantemowego ogrodu. Zostało kilka odmian, ale przynajmniej mam pewność, ze te zimują w naszym klimacie :)
Choć żółte ładnie rozświetlają ogród
Obrazek

Grażynko, o tak wczesne przymrozki potrafią pozbawić ogród jesiennego kwitnienia. Cóż taki mamy klimat.
Za marcinkami nie przepadam, dlatego starałam się wprowadzić chryzantemy. Częściowo się udało :D
Obrazek

Justynko, ponieważ Pastella jeszcze nie kwitnie ciężko ją wyodrębnić z rabaty. Ale może coś dojrzysz. Drugi krzew podobnej wielkości. sadzone jesienią 2010.
Obrazek
Chryzantemy rzeczywiście mi się udaly :wink:
Obrazek

Aprilko, rozumiem cię bardzo dobrze. Ja też zarzekałam się, że będę sadzić tylko rośliny zimujące bez problemów, ale od trzech lat okazuje się, ze mam coraz więcej wrażliwców wymagających okrywania. Ale co to jest w porównaniu z koniecznością kopcowania prawie setki róż :;230

Dziś może kilka ogólniejszych widoków. Niestety bardzo widać w ogrodzie suszę, zwłaszcza na trawniku, zaczyna nam brakować wody w studni więc podlewanie odpada. mam nadzieje, ze spadnie trochę deszczu przed zimą bo będzie niewesoło :(
Obrazek
Różany łuk nad ławeczką ładnie zarasta. Oby tylko zima nie załatwiła róż. Vilchenblau osiągnęła szczyt łuku, z drugiej strony Pas de Doux w 3/4 wysokości
Obrazek

Obrazek
Nad oczkiem trawki
Obrazek

Zdjęcia niestety byle jakie, ale pogoda dziś iście listopadowa :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”