Witam.Mam pytanie odnośnie mojej śliwy odmiana bluefre . Chodzi o to że część owoców normalnie rośnie a część jest dużo mniejsza i żółknie . Dodam że nie wykonywałem żadnych oprysków przeciw chorobom grzybowym . Pozdrawiam.
bedani pisze:Witam.Mam pytanie odnośnie mojej śliwy odmiana bluefre . Chodzi o to że część owoców normalnie rośnie a część jest dużo mniejsza i żółknie . Dodam że nie wykonywałem żadnych oprysków przeciw chorobom grzybowym . Pozdrawiam.
Być może opad świętojański / czerwcowy.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2014, o 22:55 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Cytuj bez obrazków
wie66
Czy jak opadały zawiązki miały czarne kropki bo ja jak nie pryskałem renklodę pod koniec kwitnienia to miałem na 10 letnim drzewie 10- 20 owoców a połowa z robakami a teraz jak raz pryskam mam 2 wiadra owoców i z 2-5 % z wkładką .
Witam.Zawiązki nie opadły, tylko część owoców rośnie a część stoi w miejscu i blednie.Sprawdziłem w środku robaczka nie ma , może za dużo owocu by było i drzewo samo ilość reguluje bo jakby jakaś choroba to by chyba wszystkie nie rosły. Pozdrawiam
Drzewa owocowe zrzucają zawiązki w 2 terminach: zaraz po kwitnieniu i w czerwcu. Jest to całkowicie naturalne zjawisko i nie ma się czym przejmować. Inna sprawa, jeśli zrzucanie jest spowodowane szkodnikiem lub jakąś chorobą.
widzę że ten wątek jest bardziej popularny jeśli idzie choroby śliw.
W innym wątku zamieściłem na fotkach swój problem z Hermanem. Po przeglądnięciu trochę tego wątku, czyżby to był pordzewiacz śliwowy.
Teraz jesteś w dobrym wątku .Jeżeli jest pordzewiacz ,to liście są matowe ,pogrubiałe i kruche.Przy dużym nasileniu mogą zasychać nawet całe młode przyrosty.Ja początkowe stadium zwalczam Siarkolem.
No, ale nawet jeśli to są objawy szarki, to z tego co czytam tu i ówdzie to Herman jest zaliczana do grupy śliw tolerancyjnych na szarkę. Czyli rozumiem objawy szarki będą na liściach, a na owocach już nie ?
Ostatnio zmieniony 11 cze 2014, o 16:02 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Zdanie z dużej