Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa ...

Post »

Polikola-Paulinko witaj
- wiesz z tym radzeniem sobie roślinek bywa różnie o czym sam się przekonałem kilkakrotnie dlatego wolę nie ryzykować i lepiej je wcześniej odpowiednio zabezpieczyć i umożliwić im zdrową i szybszą wegetację.A co do moich ukorzenianych hibisków,to chciałbym aby wszystkie się ukorzeniły bo do czasu ich rozkrzewienia się posadziłbym je w jednej donicy ponieważ kwitną u mnie non-stop i ciekawie by w grupie wyglądały.Nie mam jednak jeszcze w tym doświadczenia ponieważ ukorzeniam je poraz pierwszy i nie wiem co z tego wyjdzie?Dziękuję za kolejne miłe odwiedziny i pościk ,zapraszam ponownie i pozdrawiam.

Kroton raz jeszcze.
Nie minęły jeszcze trzy tygodnie od zakupu a mój kroton wypuścił już mimo listopadowych szarych dni i ilością słońca jak na lekarstwo trzy młode listki z czego bardzo się cieszę :heja - chyba się u mnie zadomowił?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich.
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33

Post »

Ale super! Moja mama ma krotona takiego całkiem sporego i na dodatek kwitnie jej jak szalony! Jak pojadę do niej może coś tam jej ukradnę heheh :tan Ona kwiatów nie ma zbyt wiele, ale wszystkie są już leciwe i naprawdę duże ;:3
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz rekę do doniczkowców .Moje każdej zimy przechodzą męki pańskie ,bo musiałabym ich wcale nie podlewać .Ziemiórki to zaraza i każdego roku to samo :evil: Wszędzie powymieniałam ziemię najpierw ją wyprażyłam w piekarniku i tak nic to nie daje .Jestem bezsilna
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pokazał,że jest mu u Ciebie dobrze i podziękował nowymi listkami ;:138
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Przy tak troskliwej opiece nic dziwnego że się odwdzięcza , poza tym wie że będzie robił za modela i na sesji chce wypaść dobrze ,konkuruje z innymi Twoimi podopiecznymi ,woli się puszyć niż wstydzić i niech tak pozostanie :) A reszta towarzystwa niech bierze przykład i staje w szranki
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Co za kolory ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Wielkie ;:138 dla krotona.Ja mam 4,każdy inny.Ale malutkie jeszcze :roll:
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Krokusik164-Arletko witam Cię
- jak tylko zajedziesz do Mamusi to koniecznie zrób zdjęcie tego kwitnącego krotona,nie widziałem jeszcze jak kwitnie.Dzięki za odwiedzinki i ciekawy pościk .Pozdrawiam i zapraszam ponownie.

Jakuch-Jadziu witaj
-witam Cię szczególnie serdecznie jako mojego kolejnego nowego Gościa ;:138 Zwróć może proszę uwagę na podłoże swoich roślin,bo być może w tym tkwi przyczyna "ziemiórek" a jeżeli rośliny są już zarażone,to wydaje mi się,że prażenie ziemi w piekarniku niewiele daje???Ja w takim przypadku przed przesadzeniem do nowego dobrego podłoża dokładnie myję całą roślinę,zwłaszcza jej korzenie.Bardzo dziękuję za sympatyczne odwiedzinki i miłe słowa.Zapraszam ponownie i pozdrawiam.

Wiolamanka-Wiolu witaj
-muszę Ci przyznać,że ładnie i sympatycznie podeszłaś do zagadnienia nowych listków mojego krotona ;:138 Cieszę się z Twojej kolejnej u mnie wizyty.Pozdrawiam i zapraszam ponownie.

Monikwiaty-Moniko witam Cię
- dzięki za superlatywy pod moim adresem odnośnie troskliwej opieki nad moimi roślinami. Fantastycznie ujęłaś sens i powód wdzięczności mojego krotona - ja bym na to nie wpadł. Dzięki za bardzo sympatyczny i miły pościk oraz kolejną wizytę w moim wątku.Pozdrawiam i zapraszam ponownie.

Justus27-Justynko witaj
- cieszy mnie,że podobają Ci się kolory mego krotona-mamy ten sam gust bo z wielu wybrałem właśnie tego.Dzięki za kolejne odwiedziny zapraszam Cię ponownie do siebie.Pozdrawiam.

Jola1313-Jolu witam Cię
- miło,że i Tobie podoba się mój kroton,bardzo chciałbym zobaczyć Twoje 4-ry małe-będe do Ciebie zaglądał ;:108 Tobie również dziękuję za miłą,kolejną wizytę.Zajrzyj znowu do mnie.Pozdrawiam.

Przypadek czy normalność?
Kiedy hodowałem fikusa Beniaminka nie udało mi się nigdy ukorzenić młodych szczepek mimo stosowania przy tym prawidłowych zabiegów.
Dwa i pół miesiąca temu podjąłem się poraz pierwszy formowania mojego oczka w głowie-drzewka bonsai fikusa Retusa a właściwie jednej z wyrośniętych gałązek.
Po jej przycięciu szkoda mi było wyrzucić odcięte części i bez nadziei na ukorzenienie się zamiast wyrzucić je do kosza,wsadziłem je w pośpiechu do doniczki z bonsaiem gruboszem.
Wczoraj zauważyłem,że jednej i drugiej szczepce przybyło kilka listków i postanowiłem sprawdzić czy się ukorzeniły i rzeczywiście-ukorzeniły się,więc przesadziłem je do doniczek by sobie dalej samodzielnie rosły chociaż do drzewka bonsai bardzo daleka im droga,jeżeli po drodze nie sprawią psikusa i nie przestana rosnąć???

Obrazek ;:3 Obrazek

Formowanie polegało na przycięciu wybujałej gałązki,nadanie jej pewnego kształtu i owinięcie niezbyt grubym i elastycznym drutem miedzianym-użyłem takiego z przewodu elektrycznego:

Pozdrawiam Wszystkich :wit
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Już tyle razy byłam u ciebie, że powinnam już przyzwyczaić się do jakości twoich zdjęć, a jednak za każdym razem najpierw jestem zaskoczona, potem krótka myśl : pewnie ściągnął z sieci ;:131 a potem refleksja, że te w sieci też przecież ktoś zrobił :;230
Najbardziej przypadł mi do serca hibiskus, bo kiedy za oknem pada śnieg, to szukam takich radosnych kolorów ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Hm...mi bez problemu ukorzeniają się Beniaminy, a gałązki F.Retusa ostatnio jak przycinałam też mi się ukorzeniły-kilka oddałam i dwa zostały :D Rosną powoli, ale korzenie mają naprawdę długie :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Patrząc na twoje cudowne zdjęcia doszłam do 1 wniosku-musze zmienić aparat fotograficzny:D:D.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Masz bonsai? I się nie Chwalisz? Ale piękne ;:138
Gratuluję dochowania się sadzonek ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Wiesz co mówią o nadgorliwości :) staramy się bardzo nam zależy i efekty różne a w przypadkach kiedy zastosujemy zasadę będzie co będzie zazwyczaj pełny sukces
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
magda41
500p
500p
Od: 24 lip 2011, o 09:14

Post »

Ależ te kwiatuszki lśniące i piękne i takie zadbane ;:oj ;:oj ;:oj cudeńka
Moje roślineczki :) :)

Zapraszam! Magda :)
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawno mnie u Ciebie nie było, widzę nowe piekne fotki,nowych kwiatów-kroton świetnie pokazany. ;:63
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”