Moje roślinki... apus.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje roślinki... apus.
Basiu - myślę, że gratisik to Nostalgia, tak jak przypuszczasz. Gdzie dają takie fajne gratisy? To jedna z tych róż, które nie boją się wiatru i żadna z moich 4 nigdy się nie położyła. Wszystkie stoją na baczność jak żołnierz na warcie.
Pokazujesz już floksy, moje jeszcze nie kwitną. Niestety przypuszczam, że róże zaraziły się właśnie od nich jakimiś choróbskami. Liście floksów są w plamy jak przy mączniaku. Myślę, że będę musiała się ich pozbyć.
Pokazujesz już floksy, moje jeszcze nie kwitną. Niestety przypuszczam, że róże zaraziły się właśnie od nich jakimiś choróbskami. Liście floksów są w plamy jak przy mączniaku. Myślę, że będę musiała się ich pozbyć.
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Oh Wow wzbudza dużo emocji...

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Augusta cudnie zakwitła i ten zapach lecz innym też urody nie brakuje nawet marketówki są cudne.Takie to kupowanie w marketach lecz czasem można coś fajnego przytachać do domu za śmieszne pieniądze.Basiu różomania niestety jest nieuleczalna
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Czy masz już Basiu jakąś opinię o Compassion? Zastanawiałam się nad jej zakupem, ale coś mi się kojarzy, że ktoś niezbyt pochlebnie się o niej wypowiadał. Długo jest u Ciebie?
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Nie wiem jak u Was, ale u mnie w poniedziałek upał niemiłosierny ugotował prawie róże, wiele omdlało. Potem deszcze, przyjemny oddech, ale dzisiaj znowu zimno... jak jesienią
Marysiu, Oh Wow śliczna. Póki co po jednym kwiatku ją oceniam
Ewo, Nostalgię dostałam od naszej koleżanki z forum, która ma wątek sprzedażowy na forum i ma róże.
Jak duża ta róża jest u Ciebie? Bo chyba ją posadziłam w złym miejscu...
Moje floksy też miewają mączniaka, czasami jakieś kropki przypominające rdzę... w tym roku póki co nie, ale przypuszczam że to kwestia czasu
Bo leje u nas i ogólnie pogoda taka "grzybowa".
Alexio, dziękuję
Bardzo obowiązkowe - niektóre takie maleństwa, a kwiaty mają...
Niektóre już po kwitnieniu budują krzaczki.
Jadziu, też jestem zauroczona Augustą i tym jak ładnie się ogarnęła. Kupiłam ją z gołym korzeniem, dosyć późno, a ona szybko się obsypała liśćmi, a potem pąkami i kwitnie sobie... tylko ta pogoda...
Wandziu, Campassion mam go od tego roku, dwa krzaki, ładnie wystartowały, widać, że pędy są mocne (podobno kruche i wiatr łatwo je może wyłamać, więc muszą mieć podpory).
Urosły na razie na jakieś 70 cm. Kwiaty ładne, duże, fajnie zbudowane, pachnące, przekwitają szybko przy gorącej pogodzie. Kolor różowo - morelowy, jaśnieją przy późnej fazie kwitnienia. Podoba mi się ta róża.
Campassion:

Polka;

Dziwaczki:

Klarkia i godecja

Marysiu, Oh Wow śliczna. Póki co po jednym kwiatku ją oceniam
Ewo, Nostalgię dostałam od naszej koleżanki z forum, która ma wątek sprzedażowy na forum i ma róże.
Jak duża ta róża jest u Ciebie? Bo chyba ją posadziłam w złym miejscu...
Moje floksy też miewają mączniaka, czasami jakieś kropki przypominające rdzę... w tym roku póki co nie, ale przypuszczam że to kwestia czasu

Alexio, dziękuję

Niektóre już po kwitnieniu budują krzaczki.
Jadziu, też jestem zauroczona Augustą i tym jak ładnie się ogarnęła. Kupiłam ją z gołym korzeniem, dosyć późno, a ona szybko się obsypała liśćmi, a potem pąkami i kwitnie sobie... tylko ta pogoda...

Wandziu, Campassion mam go od tego roku, dwa krzaki, ładnie wystartowały, widać, że pędy są mocne (podobno kruche i wiatr łatwo je może wyłamać, więc muszą mieć podpory).
Urosły na razie na jakieś 70 cm. Kwiaty ładne, duże, fajnie zbudowane, pachnące, przekwitają szybko przy gorącej pogodzie. Kolor różowo - morelowy, jaśnieją przy późnej fazie kwitnienia. Podoba mi się ta róża.
Campassion:

Polka;

Dziwaczki:

Klarkia i godecja

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Dziękuję Basiu za info.
Co do Polki - to wiadomo. 

- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Basiu cudne kwiaty, Auguste, uwielbiam za jej zmienność, nigdy kwiaty nie są takie same, co do Compassion nie potwierdzam że się wyłamuje, u mnie rośnie w przeciągu, bez podpór, tyle ze przemarza(choć w nie zawsze), ale pięknie odbija, dorasta do max 1,20-1.30, zdrowa, nawet z mszycami nie mam problemów.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Basiu Compassion cudne ma bukiety i kolor również ładny Polka również
.U Ciebie juz kwitnie Godecja moja dalej się zbiera

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Zerknij Basiu do identyfikacyjnego dot. róż. Dałam Ci swoją propozycję rozpoznania.
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Polka
Jaka cudna róża
Wspaniale się prezentują kwiaty godecji
Kiedyś zobaczyłam te kwiaty w jakimś magazynie ogrodniczym i się zachwyciłam. Niestety nic nie wiem o jej hodowli. Wysiewasz nasiona wprost do gruntu? A na kolejny rok wysiewają się same czy zbierasz nasionka?

Wspaniale się prezentują kwiaty godecji

- apus
Wandziu, mnie też Polka zachwyca
Na razie malutka jest i skupia się na kwitnieniu, ale mam nadzieję, że szybko zbuduje ładny krzak.
Zaraz popędzę w wątek "rozpoznacyjny"
Reniu, czytałam na forum czyjąś wypowiedź o Campassion, że wiatr ją wyłamał. Pędy widać, że ma mocne, sztywne.
A Augusta... wspaniała róża. Też maleństwo a kwiatów miała co niemiara.
Jadziu, u mnie godecja już zaczęła. Klarkia szybciej i obficiej, ale mało mi jej wzeszło, chociaż wysiałam dwie torebki...
Elwi, godecja jest nietrudna "w obejściu". Wysiewam ją wprost do gruntu, staram się rzadko, bo nie lubi rozsadzania i przesadzania. Pięknie kwitnie, wymaga tylko podlewania...
A kwitnie cuuudownie. Zostawiam ją żeby sama się rozsiewała, ale na ogół w trzecim sezonie muszę dosiewać / nasiewać.
Powiedzcie mi czy mogę nawieź róże, które sadziłam w tym roku na wiosnę i pomimo tego obficie kwitły (teraz mają przerwę). Są to m.in Bonica, Augusta Louisa, Felicia, angielka z marketu itd. Wiem, że nie powinno się w pierwszym roku nawozić, ale te wymienione z nazwy kwitły dosyć obficie, przy sadzeniu dostały dobrej ziemi, odrobinę kompostu i trochę wiór rogowych.

Na razie malutka jest i skupia się na kwitnieniu, ale mam nadzieję, że szybko zbuduje ładny krzak.
Zaraz popędzę w wątek "rozpoznacyjny"

Reniu, czytałam na forum czyjąś wypowiedź o Campassion, że wiatr ją wyłamał. Pędy widać, że ma mocne, sztywne.
A Augusta... wspaniała róża. Też maleństwo a kwiatów miała co niemiara.
Jadziu, u mnie godecja już zaczęła. Klarkia szybciej i obficiej, ale mało mi jej wzeszło, chociaż wysiałam dwie torebki...
Elwi, godecja jest nietrudna "w obejściu". Wysiewam ją wprost do gruntu, staram się rzadko, bo nie lubi rozsadzania i przesadzania. Pięknie kwitnie, wymaga tylko podlewania...

A kwitnie cuuudownie. Zostawiam ją żeby sama się rozsiewała, ale na ogół w trzecim sezonie muszę dosiewać / nasiewać.
Powiedzcie mi czy mogę nawieź róże, które sadziłam w tym roku na wiosnę i pomimo tego obficie kwitły (teraz mają przerwę). Są to m.in Bonica, Augusta Louisa, Felicia, angielka z marketu itd. Wiem, że nie powinno się w pierwszym roku nawozić, ale te wymienione z nazwy kwitły dosyć obficie, przy sadzeniu dostały dobrej ziemi, odrobinę kompostu i trochę wiór rogowych.

Pozdrawiam, Basia.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Basiu jak kupowałam większą liczba róż w Ros... dostałam instrukcję. Róże sadzić do dołka z nawozem i to ma wystarczyć do wiosny, bo dając im nawóz w lecie zaczną kwitnąć, a powinny wytworzyć porządny system korzeniowy szukając pokarmu w glebie. Może są inne szkoły, ale ja się tej trzymam
Ładny kolor ma pierwsza lilia taki delikatny no i oczywiście Candidum 

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To samo Basiu, akurat zakwitły róże, które wykopałem wiosną od sąsiadów (znudziły im się) były już ulistnione i ... liście zgubiły po przesadzeniu. Ciekaw byłem "kim" one są i gdy tylko pokazały kwiaty to upał je zwinął - nawet pąki zasuszyłapus pisze: u mnie w poniedziałek upał niemiłosierny ugotował prawie róże

Dobrze, że się ochłodziło i pada - nowe pąki się otwierają.
Oh Wow - czytam i myślę sobie, cóż to za okrzyki

- apus
Masz rację Marysiu, nie będę eksperymentować. Niechaj się ukorzeniają, budują silną podstawę.
Ta jasna lilia, to takie dziwadło... ma z 20 cm wysokości i nie wiem skąd się wzięło, ale kwiat ma ładny. Tzn. już nie ma bo przekwitła...
Za to kolejna, którą nie kojarzę, żebym sadziła zakwitła:

Zaczyna też rozkwitać "drzewiasta"... zapach ma obłędny:

Andrzejku, przegięcie z takimi upałami, ale przesada też z ochłodzeniem... 12 - 14 stopni w lipcu. Brak złotego środka w pogodzie.
Oh Wow, to pnąca, którą kupiłam w tym roku, na razie raczyła mnie obdarzyć jednym kwiatkiem i udaję okrywową...
Za to Laguna pokazała swoje oblicze - zapch ma cudny i kolor.... mocny!

Pięknie też w tym roku kwitnie pachnąca, fioletowa NN (Violette Parfume?), popis daje już ponad miesiąc... a ten zapach...

Złocienie:

Hortensje:

Bukiecik czosneczku

Ta jasna lilia, to takie dziwadło... ma z 20 cm wysokości i nie wiem skąd się wzięło, ale kwiat ma ładny. Tzn. już nie ma bo przekwitła...
Za to kolejna, którą nie kojarzę, żebym sadziła zakwitła:

Zaczyna też rozkwitać "drzewiasta"... zapach ma obłędny:

Andrzejku, przegięcie z takimi upałami, ale przesada też z ochłodzeniem... 12 - 14 stopni w lipcu. Brak złotego środka w pogodzie.
Oh Wow, to pnąca, którą kupiłam w tym roku, na razie raczyła mnie obdarzyć jednym kwiatkiem i udaję okrywową...

Za to Laguna pokazała swoje oblicze - zapch ma cudny i kolor.... mocny!

Pięknie też w tym roku kwitnie pachnąca, fioletowa NN (Violette Parfume?), popis daje już ponad miesiąc... a ten zapach...

Złocienie:

Hortensje:

Bukiecik czosneczku

Pozdrawiam, Basia.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ogrodowe zapachy uwielbiam...
lilie ich dostarczają nie mało także róże u Ciebie w pięknych kolorach !
Niech ta pogoda nam się ustabilizuje wreszcie bo szkoda lata!!!

Niech ta pogoda nam się ustabilizuje wreszcie bo szkoda lata!!!