Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Leszczyno, oj tak, ja też mam kajecik z obowiązkowymi zakupami na przyszły rok. Na pierwszym miejscu są chryzantemy zimujące w gruncie. Teraz akurat kwitną i w jesiennej szarzyźnie byłyby wspaniałym kolorowym akcentem w ogrodzie :D

JSZFRED, dziękuję za foteczkę. Wczoraj znalazłam tę różyczkę u ciebie. Już mam u siebie dla niej miejsce. Jest cudna :D

Helios, z braku miejsca rośliny rosną u mnie jedna koło drugiej i jest bardzo ciasno. Z wielu muszę niestety rezygnowac. Czasem zazdroszczę innym przestrzeni i dużych połaci trawnika, ale muszę się cieszyć z tego, co mam. I tak jest to ogromny dar losu, bo bez ogrodu to już chyba nie potrafiłabym żyć :)

Tajeczko, ja pamiętam, jak rozmawiałyśmy o twojej karaganie. I teraz mi przyszło do głowy jeszcze jedno: może ona ci nie zmarzła tylko wyschła. Teraz gdy sadzę róże, zwracają mi uwagę, żeby je przed zimą dobrze podlewać, bo z braku wody mogą paść. A więc może tak było z karaganą?

Skoro na FO mam już wiosnę, to i u mnie niech też będzie od tej pory wiosennie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu ale masz fajną beczkę na 42 stronie. Wcześniej chyba nie pokazywałaś jej. A z liści chociaż darmowa przepałka jest. Bardzo ładne zdjęcia szronu Ci wyszły. A co to za białe puchate kulki, które pokazujesz razem ze zeszronionymi roślinkami. Brr ja nadal nie mam odwagi wyjść tak wcześnie na dwór, za zimno.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Hmm... masz przepiękne pierwiosnki. Uwielbiam je. Są to tak delikatne a zarazem eleganckie zwiastuny wiosny.
Życzę dużo ;:3 w dniu dzisiejszym.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Wandziu, cudne wiosenne widoczki ;:138
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Wandziu :)
Widzę że znudziły Ci się już te szaro-bure widoki za oknem i próbujesz przywołać wiosnę ;:138
Próbuj, próbuj może Ci się uda... jestem za.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
x-d-a

Post »

Wandziu, niby za oknami wiosna, ale prawdziwe wiosenne widoczki to jest to! Piękna jest wiosna, piękna jest wiosna w Twoim ogrodzie :P Tęsknimy już bardzo za takimi widokami, ale powiem Ci na uszko, że ja cieszę się z tych kilku miesięcy odpoczynku od pracy w ogrodzie :lol: Bo tak naprawdę robotę miałam do teraz, czyli końca listopada, a od marca - wszystko od początku!
Te trzy miesiące to dobry czas na nabranie sił i ochoty do zajmowania się ogrodem, a także czas na planowanie, zastanawianie się, dokształcanie...
Pozdrawiam cieplutko ;:7
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Paula, beczkę mam nową, niedawne moje trofeum :) A puchate kulki to takie śmieszne nasienniki zawilców japońskich. :)
Halinko, pierwiosnki uwielbiam. Pzeważnie mam je z własnego siewu. Są takim barwnym, wspaniałym preludium do wiosennej aury :)
Jagusiu, Romo ;:196

Dalu,masz rację, wszystkim nam przyda się odpoczynek. Nigdy nie miałam tyle pracy w ogrodzie ile w tym roku. Nowe rośliny, nowe nasadzenia, nowe porządki, zmian bez końca. Trzeba już trochę ochłonąć, bo i kręgosłup trochę już dokucza. Gdybyśmy żyli w klimacie nieustannego lata, to chyba by nam zdrowia nie wystarczyło. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,jak masz pierwiosnki z własnego siewu to one sa potem wieloletnie czy giną?Nie spotkałam chyba ich nasion,muszę wiosna zwrócić uwagę,bo te kupowane na rynku giną mi po zimie.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu wyjątkowo spodobał mi się Twój prywatny kalendarz - jesień ładna i kolorowa, zima to troszkę szronu na ostatnich kolorach jesieni i ... znów mamy wiosnę... ;:138
Całe szczęście,że to tylko fotkowe wspomnienia bo faktycznie nasze zdrowie i siły zbyt szybko by się wyczerpały.
Pozdrawiam i czekam na kolejne zwiastuny wiosny.
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Prawdziwa wiosna ;:138 ;:138 .

Wpadły mi w oko pierwiosnki bardzo ładne kolorki . :tan
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Wando Tobie to dobrze , taka piękna WIOSNA ;:63 ,a u mnie późna nawet bardzo jesień .
Pokazuj ,pokazuj dla rozcieszenia .
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

no i jestem w Twoim wątku Wandziu, bardzo mi się podoba, a z ostatnich zdjęć zwłaszcza tawuła, bardzo ją lubię, jak kwitnie jest taka delikatna i elegancka ...
i jeszcze w sprawie tych dębowych liści, odpowiedziałaś mi w wątku Agnieszki ... zrobiłem tą pryzmę i zobaczę jak to się będzie rozkładało, jest w takim miejscu, że nikomu nie przeszkadza ... czytając forum dowiedziałem się, że liście dębowe można stosować na rabatach z azaliami rododendronami i hortensjami stąd mój pomysł na przekompostowanie, a potem na rozłożenie pod w/w rośliny ...
pozdrawiam
Rysiek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, już przywołałaś wiosnę.
Moje pierwiosnki właściwie kwitną na okrągło :shock:
Lubie te kolorowe drobiażdżki za ich siłę.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Marix-Ryśku. Na to, aby ci się liście dębowe rozlożyły, będziesz musiał czekać długie lata. Natomiast, tak jak piszesz, one świetnie nadają się na podściełanie pod roślinami kwasolubnymi (Rh, azalie, hosty itd). U mnie rosną cztery dęby, dwa duże i dwa małe. Jesienią co roku mam z nimi istny sajgon :|

Olku, Jatro, Christinkrysiu, Małgosiu, dla was pierwiosnki ku pokrzepieniu serc :wit Małgosiu, te z siewu nie zanikają, wprost przeciwnie: rozrastają się :D

Klaryso, właśnie tak. Te kwiatuszki to prawdziwe klejnociki ogrodowe. Ich żywe, czyste barwy pobudzają nam krew w żyłach, gdy pod koniec zimy pojawiają się na półkach w marketach :)

Widzę, że największą uwagę przyciągnęły PIERWIOSNKI. No fakt. To przecież one z racji swojej nazwy pierwsze zwiastują wiosnę. Od razu zaznaczam, że w większej części pochodzą z mojego siewu i co roku stają się coraz większymi kępami. Nie giną, tylko dalej się same rozsiewają.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »