Różanka w Sudetach
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różanka w Sudetach
HENIU wstawie u mnie zdjęcia Casanovy więc bedziesz mogła porównać . Mnie też ta róża z nim się kojarzy . Był u mnie 1 sezon ,ale jestem oczarowana jego kwiatami
- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jadziu, a co się stało z twoim Casanową, czy już go nie masz?
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Rosnie dalej Heniu ,ale to był jego 1 sezon u mnie ,wiec za wiele nie mogę o nim powiedzieć . Jestem z niego zadowolona miał piękne kwiaty ,ale troche chorował zresztą jak wszystkie moje róże . W tym sezonie postanowiłam sie ostro wziąść za moje królowe
- Dyskrecja
Dużo jeszcze szukałam po necie i myślę, że NN Nr 5 może być Casanową, szczególnie kilka podobnych zdjęć i opis pasowałby z tej encyklopedii róż
http://www.rosebook.ru/roses/gallery/te ... asanova/1/ .
NN Nr 6
To może być pnąca lub parkowa, chociaż nie wyszła rozmiarem ponad rabatówkę. Kwiaty dość duże, kolor amarantowy, spodnia część płatków jaśniejsza. Liście bladozielone, delikatne, cienkie.

http://www.rosebook.ru/roses/gallery/te ... asanova/1/ .
NN Nr 6
To może być pnąca lub parkowa, chociaż nie wyszła rozmiarem ponad rabatówkę. Kwiaty dość duże, kolor amarantowy, spodnia część płatków jaśniejsza. Liście bladozielone, delikatne, cienkie.

Witaj Heniu,
być może Twoja nieznajoma to Eiffel Tower? Ja swoją posadziłam wiosną 2011. Jesienią miałam mały ale ładny krzaczek. Kwitła z przerwami całe lato. Kwiaty mają dość intensywną barwę natomiast budowa kwiatów bardzo mnie zadziwiała bo co kwiatek to inny...Być może to dlatego ,że róza młoda. Jak przetrwa moje syberyjskie mrozy to zobaczymy co z niej za agentka.
pozdrawiam
Basia
być może Twoja nieznajoma to Eiffel Tower? Ja swoją posadziłam wiosną 2011. Jesienią miałam mały ale ładny krzaczek. Kwitła z przerwami całe lato. Kwiaty mają dość intensywną barwę natomiast budowa kwiatów bardzo mnie zadziwiała bo co kwiatek to inny...Być może to dlatego ,że róza młoda. Jak przetrwa moje syberyjskie mrozy to zobaczymy co z niej za agentka.
pozdrawiam
Basia
- Dyskrecja
Basiu, Eiffel Tower jest różą wielkokwiatową i mam ją w swojej kolekcji / p. str. 40 / ale NN Nr 6 to nie jest ta róża.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Mnie też ta żółta kojarzy się z Casanovą, mam ją pierwszy sezon i miała tylko kilka kwiatków ale są bardzo podobne.
NN nr 6 ładny ma kształt kwiatka ale nie wiem co to za jedna. Też mam dwie niby pnące czerwone a może bardziej amarantowe i też nie wiem co za jedne.
NN nr 6 ładny ma kształt kwiatka ale nie wiem co to za jedna. Też mam dwie niby pnące czerwone a może bardziej amarantowe i też nie wiem co za jedne.

- Dyskrecja
Maju, już wcześniej mi podpowiadano, że to Casanowa ale nie byłam pewna, teraz znowu jest kilka głosów "za", muszę więc się zgodzić i uznać, że to On.
Co do NN Nr6, to jeszcze poczekam aż podrośnie, może wtedy będzie łatwiej ją zidentyfikować.
Maju a nie chciałabyś założyć wątku różanego? Masz tyle pięknych róż, dużo dokupiłaś, byłoby łatwiej wczytywać się i dyskutować o różach.
Dzisiaj próbowałam oglądać Twoje królewny w Picassie ale coś słabo chodził, no i same zdjęcia bez komentarzy.
Co do NN Nr6, to jeszcze poczekam aż podrośnie, może wtedy będzie łatwiej ją zidentyfikować.
Maju a nie chciałabyś założyć wątku różanego? Masz tyle pięknych róż, dużo dokupiłaś, byłoby łatwiej wczytywać się i dyskutować o różach.
Dzisiaj próbowałam oglądać Twoje królewny w Picassie ale coś słabo chodził, no i same zdjęcia bez komentarzy.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Nie myślałam o wątku różanym bo mój ogród nie tylko różami stoi, mam dużo innych roślin o których też chętnie coś piszę.
Ostatnio Picaso nie chce ze mną współpracować, to pewnie te nowe wersje, ciągle mam problemy z połączeniem.
Ostatnio Picaso nie chce ze mną współpracować, to pewnie te nowe wersje, ciągle mam problemy z połączeniem.

- Dyskrecja
Wiem, wiem Maju, znam Twój piękny zielony dom i ogród, ale może jedno nie wyklucza drugiego.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Heniu a zobacz Ty Blaze Superior moze. Z krzaczastych to znowu mi Hotel Royal i Grand Hotel chodzi po glowie ale one nie maja w sobie chyba amarantu tz sa normalnie czerwone.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
A mnie Twoja Casanova nie przypomina Casonowy
a Valencię 
Tym bardziej, że Casanova ma słabszy zapach a Valencia pachnie intensywnie.

Tym bardziej, że Casanova ma słabszy zapach a Valencia pachnie intensywnie.
- Dyskrecja
Aniu, Julka
.
Teraz to już sama nie wiem co mam, krok do przodu, dwa do tyłu.
Mam nadzieję, że kiedyś się to samo wyklaruje.
U mnie od kilku nocy -22 st. w dzień rośnie do -14. To jeszcze dla moich róż do wytrzymania ale zapowiadają noce do -30st, to nawet dla tych opatulonych może być zbyt trudne do wytrzymania.

Teraz to już sama nie wiem co mam, krok do przodu, dwa do tyłu.
Mam nadzieję, że kiedyś się to samo wyklaruje.
U mnie od kilku nocy -22 st. w dzień rośnie do -14. To jeszcze dla moich róż do wytrzymania ale zapowiadają noce do -30st, to nawet dla tych opatulonych może być zbyt trudne do wytrzymania.
- Dyskrecja
Jula, jeszcze szukałam po necie i ta http://www.roseexpert.no/Histroser/baronnegonella.jpg , najbardziej mi przypomina moją NN Nr6, czy to jednak ona?
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
A wiesz ze wszystko mozliwe. Kwiat podobny, paki tez, liscie ma tez zabkowane i do tego jest tym leciutkim srebrnym kolorem "podbita" od spodniej strony platkow.... a tez chyba pisalas, ze u Ciebie ta strona jest jasniejsza.
Ogolnie z czerwono-podobnymi jest problem, bo w gruncie rzeczy tylko ten ktora ja posiada moze powiedziec tak naprawde jaki ma odcien. Wiekszosc aparatow przeklamuje ten kolor i nawet nie za bardzo z fotami robionymi przez kogo innego da sie porownac.
Ogolnie z czerwono-podobnymi jest problem, bo w gruncie rzeczy tylko ten ktora ja posiada moze powiedziec tak naprawde jaki ma odcien. Wiekszosc aparatow przeklamuje ten kolor i nawet nie za bardzo z fotami robionymi przez kogo innego da sie porownac.